Prima pagină » Economic Local » Disperarea unui om de afaceri din Iași, care se teme că va pierde tot. Cătălin Popa: „Cei care au microîntreprinderi vor avea cel mai mult de suferit”
Disperarea unui om de afaceri din Iași, care se teme că va pierde tot. Cătălin Popa: „Cei care au microîntreprinderi vor avea cel mai mult de suferit”

Disperarea unui om de afaceri din Iași, care se teme că va pierde tot. Cătălin Popa: „Cei care au microîntreprinderi vor avea cel mai mult de suferit”

11 sept. 2023, 02:00, 3 ,
Raluca COSTIN, în Economic Local

Cătălin Popa, om de afaceri din Iași, se teme că, dacă vor fi aplicate noile taxe și impozite anunțate pentru anul 2024, va închide afacerile. Unul dintre domeniile cele mai afectate este HoReCa, iar el activează în acest sector. Antreprenorii spun că din anul 2020 sunt nevoiți să se adapteze din mers schimbărilor legislative făcute fără să fie consultați

Antreprenorii din Iași sunt la capătul răbdării și spun că s-au săturat de lipsa de predictibilitate din mediul de afaceri, cauzată de lipsa de interes a politicienilor. Unul dintre ieșenii nemulțumiți este Cătălin Popa, cu afaceri în domeniul HoReCa.

„Am o afacere de mai mulți, ne ocupăm de organizarea de evenimente. Sunt și asociat în altă afacere, un pub, deci activez în domeniul HoReCa. Ce am observat în ultimii ani este faptul că statul a pus gând rău numai anumitor domenii, unde vrea să crească taxele și impozitele, iar la unele uită că există. De unde ar trebui să colecteze nu colectează.

Eu nu sunt un antreprenor cu o experiență vastă, nu cunosc foarte bine legislația, dar sunt un om care trăiește dintr-o mică afacere și pot să spun că este un sentiment de nesiguranță puternic. Și în unele nopți nu poți să dormi pentru că te gândești cum să faci, să găsești soluții. Nu poți să schimbi de la o lună la alta regulile jocului, să pui ce măsuri crezi doar ca să iei bani doar de la cei mici, că ei sunt patroni și au bani, pentru că aceasta este percepția politicienilor. Deci trebuie să ai o predictibilitate, să te consulți cu mediul de afaceri, să vezi ce impact are asupra unui anumit domeniu”, spune Cătălin Popa.

Un proiect de lege ar elimina plata cash.

Om de afaceri din Iași: „Astăzi plătești un impozit de 1 la sută, iar peste două luni, de 16 la sută”

Acesta mai spune că cea mai mare problemă cu care se confruntă mediul de afaceri din cauza politicienilor este lipsa de predictibilitate.

„Astăzi plătești un impozit de 1 la sută, iar peste două luni, de 16 la sută. Nu vii cu o propunere care cică a apărut pe surse, deși sigur nu este așa, s-a dorit să apară public, ca să vezi cum reacționează mediul de afaceri. Păi cum să reacționeze? Normal că nu le convine antreprenorilor ce se întâmplă. Planurile de afaceri nu se fac pe două-trei luni, pentru că țin de niște calcule, proiecții pe termen lung, presupun investiții, noi locuri de muncă, taxe de plătit la stat. Nici 6 luni nu e suficient să schimbi regulile. Unele măsuri se vor aplica din octombrie sau de la 1 ianuarie 2024. Păi unde sunt cele 6 luni minim de discuții și de aplicare a noilor măsuri fiscale”, susține Cătălin Popa, antreprenor din Iași, care activează în domeniul HoReCa.

Taxele antreprenorilor se vor mări de anul viitor, potrivit noului proiect fiscal

Acesta mai spune că în unele situații vor fi închise afacerile din cauza dărilor mari la stat.

„Antreprenorii, mai ales cei care sunt începători sau și-au lăsat un serviciu bine plătit ca să se apuce de o afacere. Oamenii aceștia ar trebui să aibă un mediu propice pentru a dezvolta afacerea, nu să fie afectată de jocurile acestea de imagine ale politicienilor, că vezi, Doamne, luăm de la cei bogați și dăm la cei săraci. Lumea e sătulă de aceste declarații pompoase. Banii pentru cei afectați de pandemia Covid au fost dați cu întârziere, când unii poate nu mai puteau să îi folosească, pentru că au luat credit de la bancă să își plătească datoriile, iar banii aceștia nu puteau fi folosiți pentru a plăti creditul la bancă.

Nu mai spun că tot anul trecut s-a modificat legea și cei care aveau angajați cu contracte part-time trebuiau să plătească contribuțiile pentru program de 8 ore. Mulți au renunțat pentru că nu era convenabil, așa cum era cazul nostru, cei care aveam nevoie de hostess pentru diverse eveniment și le făceam contracte part-time. Aceste modificări fiscale cred că vor afecta foarte mulți antreprenori, mai mici sau mai mari. Cei care au microîntreprinderi vor avea cel mai mult de suferit. În unele situații, antreprenorii vor găsi, poate, soluții, dar cât să mai găsească metode de supraviețuire? Unii vor falimenta”, mai spune Cătălin Popa.

Astfel, vine apocalipsa fiscală pentru antreprenori. Cătălin Popa, om de afaceri din Iași, mai spune că situația aceasta nu se va schimba, dacă antreprenorii nu sunt uniți.

Comentarii
  • Politicienii nu spun nimic de reducerea furtului din banii publici (cheltuirea banilor in primarii, spitale, agenții ..) Trebuie bani pentru primari, ca doar ei aduc voturi .

  • Agarici jurnalici

    Lasa ca face bani din onlyfans!

  • Sigur ești amarastean domn patron. Vilele și mașinile de lux de pe dealurile din iasi sunt făcute cu salariile angajaților de 1900 ron net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *