Clinica de Oftalmologie din Iași, luată cu asalt! Sute de pacienți au trimis scrisori medicilor și-i imploră să-i salveze. Din păcate, nu se poate face nimic. Cu toții au crezut că la Iași se face acest transplant
Mediatizarea transplanturilor care au avut loc în ultima perioadă a stârnit situații greu de imaginat. Sute de ieșeni și pacienți din toată țara au luat cu asalt Clinica de Oftalmologie a Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași. Zilnic, în cabinetul medicilor intră pacienți care le cer disperați ajutorul. Alții, care provin din alte orașe și nu pot ajunge din varii motive la Iași, trimit scrisori spitalului, implorându-i să le ofere ajutorul. Vorbim despre persoane nevăzătoare sau despre persoane cu probleme grave de vedere. Povestea unei tinere nevăzătoare a înduioșat medicii ieșeni deși nu i-au putut și nu îi vor putea vreodată oferi ajutor.
Părinții disperați nu acceptă adevărul
Ieri, în Clinica de Oftalmologie a Spitalului „Sf. Spiridon” a intrat o mamă, ținându-și strâns fiica de mână. Aceasta a explicat medicilor că a auzit că se face transplant de cornee și își dorește acest lucru și pentru fiica sa nevăzătoare. Cu greu medicii au reușit să o convingă pe femeia plină de speranță că fiica ei nu va putea primi ajutorul.
„O pacientă în vârstă de 24 de ani a venit ieri, însoțită de mama sa, la Clinica de Oftalmologie. Tânăra este diagnosticată cu o complicație a retinopatiei prematurității. Practic, aceasta a fost născută prematur și din cauză că în acea perioadă nu se știa că dozarea oxigenului este importantă, aceasta a suferit de o dezlipire de retină totală. Cu un ochi vede doar umbre, iar cu celălalt deloc. Cu greu am explicat mamei că un transplant de cornee nu o poate ajuta, deoarece la retină există o problemă, nu la cornee”, spune dr. Camelia Bogdănici, Șefa Clinicii de Oftalmologie de la Spitalul „Sf. Spiridon” Iași.
Copii din toată țara, trimiși la tratament la Iași
Tânăra, damnată pe viață la suferință din neșansa de a se naște într-o perioadă în care medicina nu era atât de avansată, nu mai are șanse de refacere. În prezent, la Maternitatea „Cuza Vodă”, retinopatia prematurității se poate trata în primele trei luni de viață cu laser, atunci însă era imposibil.
„Iașul are șansa de a beneficia de terapia cu laser, un tip de tratament pe care foarte puține orașe îl au. Mulți copii născuți prematur din întreaga țară sunt trimiși la Iași pentru tratament. Din păcate însă, în cazul tinerei de 24 de ani, nu mai există acum remediu. Dacă ar fi fost tratată în primele luni de viață, situația ar fi fost diferită”, adaugă prof. dr. Camelia Bogdănici.
Scrisori din toată țara
Datorită mediatizării numărului mare de transplanturi care au avut loc la Iași în ultima perioadă, medicii ieșeni au primit zeci sau chiar sute de solicitări. Din păcate însă, corneea se donează cel mai greu. Medicii spun că acest lucru se întâmplă fie din motive religioase, fie aspecte legate de estetica decedatului la ceremonia de înmormântare.
„Frecvent primim scrisori pe adresa spitalului de la pacienți din toată țara. Pacienții sau familiile lor ne roagă să le oferim ajutorul. În unele situații putem acționa, în altele, din păcate, nu. Știm că la Iași au avut loc mai multe intervenții de transplant în ultima perioadă. Cel mai greu, familiile donatorilor cadaverici acceptă să doneze corneea. Este greu să răspundem oamenilor care își pun toată speranța în ajutorul nostru. Noi ne facem însă datoria de a le răspunde”, încheie medicul ieșean.