Prima pagină » Economic Local » Disperarea unei ieșence care deține o afacere și de 10 ani este controlată de inspectorii APIA. Răspunsul ministrului Adrian Oroș: „Doamnă, dumneavoastră sunteți norocoasă! De ce nu jucați la loto?”

Disperarea unei ieșence care deține o afacere și de 10 ani este controlată de inspectorii APIA. Răspunsul ministrului Adrian Oroș: „Doamnă, dumneavoastră sunteți norocoasă! De ce nu jucați la loto?”

29 aug. 2020, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

O ieșeancă ce deține o afacere de aproape 3 decenii în domeniul agricol este disperată că în ultimii 10 ani a fost controlată de inspectorii APIA. Femeia a discutat despre asta și cu Adrian Oroș, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prezent la Iași, care i-a răspuns că are încredere în modul de selecție a controalelor efectuate de inspectorii APIA. Fermierii din Iași prezenți la întâlnirea cu Adrian Oroș susțin că anul 2020 este un an extrem de greu pentru ei și cer ajutoare de la Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

O ieșeancă ce deține o afacere de aproape 3 decenii în domeniul agricol este disperată că în ultimii 10 ani a fost controlată de inspectorii APIA. Ana Chistol, fermier cu experiență din comuna Probota, Iași, a fost prezentă ieri, 27 august 2020, la întâlnirea dintre fermierii din Iași și Ministrul Adrian Oroș. Femeia nemulțumită de faptul că este controlată în ultimii 10 ani a vrut să știe de ce dintre atâția mari fermieri din Iași numai ea este selectată de atât timp la eșantionul de control anual efectuat de APIA Iași.

„Calculatorul acela care face selecția cred că e stricat. Eu nu înțeleg de ce numai eu pic la control an de an, de atâția ani. Doar nu am greșit cu ceva. Abia au plecat inspectorii de la mine din fermă”, spune Ana Chistol.

Adrian Oroș, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale: „Doamnă, dumneavoastră sunteți norocoasă! De ce nu jucați la loto? Poate o să câștigați

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale i-a răspuns că are încredere în modul în care sunt selectați la control fermierii de către inspectorii Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA).

„Eu pot să spun doar că am încredere în acel calculator care alege fermierii pentru a fi controlați. Dacă era directorul APIA aici vă putea explica mai bine acest lucru”, a spus Adrian Oroș. Mai mult, ministrul i-a spus că este norocoasă. „Doamnă, dumneavoastră sunteți norocoasă! De ce nu jucați la loto? Poate o să câștigați”, i-a mai spus Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Ana Chistol: „Pe noi ne costă 1.500 de lei la hectar să însămânțăm. Nu ne ajung banii de despăgubiri să acoperim paguba”

Ieșeanca ce deține o afacere în domeniul agricol de aproape trei decenii susține că anul acesta este unul pierdut pentru fermieri. Ana Chistol deține o fermă agricolă pe 240 de hectare, o fermă zootehnică și este și președinta unei asociații a crescătorilor din comună. Femeia povestește că nu a mai fost secetă atât de mare din anul 2006 iar problema nu este paguba financiară produsă de seceta extremă din 2020, ci lipsa producției pentru a plăti arenda.

„Noi trebuie să dăm la oameni grâu 800 de kilograme. Mai am ceva de anul trecut și 27 de tone de anul acesta. Atât am făcut. Am 7 angajați la pășune, 5 pe asociație. Pe noi ne costă 1.500 de lei la hectar să însămânțăm. Nu ne ajung banii de despăgubiri să acoperim paguba. Acum noi trăim din ce vindem la piață. Nu mai spun că nu avem furaje. Am dat lucerna de anul trecut la animale. Pășunile sunt pârjolite toate”, mai spune Ana Chistol.

Producătorii de pepeni din Probota susțin că anul acesta vom mânca pepeni mai puțini și mai scumpi

Fermierii din zona Probota care au participat la întâlnirea cu Ministrul Agriculturii au discutat cu Adrian Oroș despre faptul că au nevoie de un ajutor financiar din partea statului din cauza pierderilor financiare. Producătorii de pepeni din zona Probota, recunoscută pentru această activitate agricolă, susțin că anul 2020 este unul prost din punct de vedere al producției. Astfel, de la 40 de tone de pepeni cât avea într-un sezon bun un producător din Probota, producția s-a redus la 15 tone. Din acest motiv, și prețul de vânzare a crescut de la 40 la 60-70 de bani kilogramul de pepene vândut la angro.

Banii pentru despăgubiri intră în conturile fermierilor începând cu data de 15 septembrie 2020

Potrivit Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oroș, fermierii cu culturi de toamnă calamitate vor primi banii pentru despăgubiri începând cu data de 15 septembrie 2020.

„Noi vom vira în conturi banii pentru despăgubiri pentru fermierii cu culturi calamitate, iar tot de la 15 septembrie vrem să dăm și avansul din subvențiile APIA. Ne-am propus să plătim aceste avansuri cu o lună mai devreme față de cum se plăteau în anii precendenți. De asemenea, și pentru sectorul zootehnic afectat de seceta din acest an am pregătit ajutoare financiare. Încă nu știm când vor primi acești fermieri banii”, a spus ministrul Adrian Oroș.

Fermierii din Iași vor primi despăgubiri în valoare de aproximativ 24 de milioane de lei pentru culturile de toamnă afectate de secetă

Despăgubirile pentru culturile de toamnă afectate de seceta extremă din 2020 (sunt pentru grâu sau secară, culturi pentru care fermierii din Iași vor primi despăgubiri în valoare de 925 de lei, la hectar. De asemenea, la triticale se vor plăti 805 lei la hectar, 912 lei la orz, 951 lei la orzoaică, 772 de lei la ovăz și 1.002 lei la rapiță. Astfel, la nivelul județului Iași vor fi plătite 30 de milioane de lei în total, din care 23.125.000 de lei pentru cultura de grâu calamitată, 4.008.000 lei pentru rapiță, 2.736.000 de lei pentru orz și 1.092.000 de lei pentru restul culturilor afectate de seceta din 2020. Agricultorii din Iași vor încasa 80 la sută din suma totală, aproximativ 24 de milioane de lei, începând cu data de 15 septembrie 2020.

Agricultorii din Iași mai pot depune cereri pentru despăgubiri pentru culturile de porumb și floarea-soarelui afectate de secetă

Fermierii din Iași primesc despăgubiri pentru o suprafață totală calamitată de 34.000 de hectare. În această perioadă, agricultorii care au înregistrat pierderi și la culturile de primăvară, respectiv porumb și floarea-soarelui vor primi despăgubiri. Până în prezent au fost înregistrate cereri pentru 6.000 de hectare cu culturi de primăvară calamitate, iar inspectorii din cadrul Direcției Agricole verifică cererile depuse de fermieri. Termenul final de depunere este 15 septembrie 2020. Potrivit Ministrului Agriculturii Adrian Oroș, din primele evaluări la culturile de primăvară, porumbul și floarea-soarelui sunt cele mai afectate, fiind vorba de peste 500.000 de hectare calamitate la nivel național.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`