Proprietarii de apartamente din cartierul Astoria, comuna Ciurea, suferă zilnic din cauza lipsei de presiune a apei. Timp de 5 ore pe zi, aceștia încearcă robinetele, dar nu curge un strop de apă. Asta, în condițiile în care temperatura din termometre este foarte ridicată
Locuitorii din cartierul Astoria, comuna Ciurea, județul Iași, anunță proteste, dar și acțiuni în instanță, din cauză că rețeaua de apă potabilă nu face față numărului mare de consumatori casnici. Mai nou, a fost inițiată o petiție prin intermediul căreia s-au strâns aproximativ 200 de semnături. Aceștia doresc investiții din partea ApaVital SA, dar și din partea Primăriei Ciurea.
„În cartierul Astoria, din satul Lunca Cetățuii, comuna Ciurea, județul Iași, a devenit un lux să avem apă vara. Începând cu ora 18:00, până la ora 23:00, nu avem deloc apă, nici măcar un fir. Asta se întâmplă de ani de zile, vară de vară. Noi, locatarii acestui cartier, am obosit să depunem reclamații către ApaVital și să nu se rezolve absolut nimic. Explicația ApaVital este: «Nu aveți apă pentru că oamenii își udă grădinile».
Mă întreb ce e mai important: să își ude oamenii gazonul sau noi, ca indivizi care trăim într-o țară civilizată, ce se vrea a fi o țară ca în afară, să ne putem permite «luxul» de a ne spăla?! În acest cartier, aproape toți avem copii mici. Cum e posibil să fim forțați să ținem copiii treji până la ora 00:00, ca să le putem face baie?! Cerem cât mai urgent rezolvarea situației, nu mai putem aștepta, adresăm această rugăminte atât primarului Cătălin Lupu, cât și companiei ApaVital”, se arată în petiția online.
Proprietarii din cartierul Astoria vor să cheme ApaVital în instanță
Locuitorii iau în calcul să deschidă și o acțiune în instanță.
„Dacă nu se rezolvă, vom da în judecată ApaVital. Vrem apă toată ziua pe parcursul anului calendaristic. Este de vină și Primăria, pentru că a autorizat construcțiile fără să se țină cont de capacitatea rețelei. Eu am o fetiță de 4 luni, dar sunt mulți vecini cu copii mici. Nu curge apă nici la parter, nici la etaj”, a precizat Andreea David, inițiatoarea petiției.
În edițiile trecute, ApaVital anunța că are în calcul realizarea unei investiții în zonă, respectiv înființarea unei stații de pompare care să asigure presiunea optimă a apei potabile.
Primarul comunei Ciurea așteaptă investițiile din fonduri europene
Contactat telefonic, Cătălin Lupu, primarul comunei Ciurea, susține că problema din localitate ar putea fi rezolvată prin proiectul ApaVital de reabilitare și extindere a rețelelor, susținut cu fonduri europene, în valoare de aproape 500 de milioane de euro.
„Am văzut această petiție, am transmis la ApaVital și așteptăm un răspuns. ApaVital dă vina pe alții, dar eu pot să spun că rețelele pe care le-a făcut Primăria sunt conforme. În comună s-ar rezolva problema prin POIM (Programul Operațional de Infrastructră Mare – n.r.). Sunt 13 kilometri de aducțiune, proiect ce va rezolva această problemă”, a declarat primarul Cătălin Lupu.
Rămâne de văzut dacă autoritățile se vor implica în rezolvarea acestei probleme.
Locuitorii din Ciurea au fost nemulțumiți de finisajele imobilelor din cartierul Astoria
De precizat este faptul că, iarna trecută, locuitorii din cartierul Astoria și-au exprimat nemulțumirea față de finisajele executate de constructorul dezvoltatorului imobiliar Constantin Machedon, cel care a investit în zonă. Construcția cartierului a fost finalizată în anul 2018, moment în care au fost puse în vânzare mai multe unități locative. De exemplu, un apartament cu 3 camere, cu suprafața de 60 de metri pătrați, costa peste 40.000 de euro.
Atunci, noii proprietari au arătat că dezvoltatorul nu a investit în canalizare și că transformatoarele nu suportă consumul mare de curent electric. La un moment dat, mai ales proprietarii de la parterul blocurilor s-au trezit cu apa refulată în case. MKD Residence SRL, societatea condusă de Constantin Machedon, a fost amendată și de Inspectoratul Județean în Construcții (IJC) Iași.