Prima pagină » Actualitate » Dispare un medicament celebru în România! Nicio farmacie nu-l mai vinde!
Dispare un medicament celebru în România! Nicio farmacie nu-l mai vinde!

Dispare un medicament celebru în România! Nicio farmacie nu-l mai vinde!

12 iun. 2024, 11:32,
BZI.ro, în Actualitate

Dispare un medicament celebru în România. Este vorba despre Ozempic, un medicament foarte căutat de către bolnavii de diabet va fi retras de pe piață. Dispariția acestuia va crea probleme nu doar bolnavilor, ci și medicilor. Anunțul care pune pe jar lumea medicală. Dispare un medicament pentru diabetici

Dispare un medicament celebru în România

Ozempic, un medicament recomandat diabeticilor, va fi retras de pe piața din România și s-a stabilit chiar data de la care nu va mai fi disponibil în farmacii. Anunțul a fost făcut de către Adrian Copcea, specialist în diabet, nutriție și boli metabolice.

De-a lungul timpului, Ozempicul a fost utilizat și ca metodă de slăbire, fiind recomandat inclusiv de către vedete. Cu toate acestea, medicul afirmă că retragerea medicamentului nu are legătură cu faptul că tratamentul era administrat și de către persoane fără diabet, folosindu-se în alte scopuri. Astfel, începând cu data de 1 august 2024, Ozempicul nu va mai fi disponibil în nicio farmacie din România.

Conform declarațiilor medicului Copcea, Ozempicul nu va mai fi disponibil în nicio farmacie din țară începând cu această vară. Motivul acestei decizii este legat de incapacitatea de a ține pasul cu volumul de prescripții din punct de vedere al producției.

De asemenea, în cazul României, există și o problemă legată de costurile ridicate ale acestui medicament, adaugă doctorul.

„Pentru delistarea din România înţeleg că e şi o problemă de costuri, care depăşeşte cadrul acestei pagini, sunt politici complicate la nivel mondial. De exemplu sunt discuţii globale privind decalajele de preţ dintre Statele Unite şi alte ţări, mai precis producătorul poate vinde în Statele Unite la costuri mult mai mari şi poate, evident, deveni nemotivat să vândă în ţări mai sărace la preţuri mult mai mici. E o alegere a producătorului”, a scris dr. Adrian Copcea pe pagina de Facebook.

Medicii vor avea probleme

În acest context, medicii se vor confrunta cu probleme privind schema de tratament pentru pacienții cu diabet zaharat de tip 2. Până acum, oamenii primeau acest medicament pe bază de rețetă gratuită. Doctorul Adrian Copcea afirmă că acest medicament a fost extrem de eficient în tratamentul persoanelor diagnosticate cu diabet de tip 2.

Medicul subliniază că politicile sanitare devin din ce în ce mai complicate în ultimii ani. Situația apare din cauza costurilor extrem de ridicate ale anumitor tratamente destinate pacienților.

Medicul Copcea a exprimat că România a avut progrese semnificative în domeniul diabetologiei, menționând că cele mai avansate tratamente au fost disponibile și au fost prescrise în țară. El a subliniat că România nu a fost în urmă față de lumea civilizată și a exprimat speranța că țara va continua să fie în frunte în ceea ce privește farmacoterapia în general.

Totuși, a menționat că sunt dezamăgitoare astfel de vești despre situația actuală.

„Asta e, istoria merge înainte, vom continua ca şi până acum…vom face ce se poate face în condiţiile în care se pot face. Cu această ocazie chiar vreau să spun că România a prins ani buni în diabetologie, cele mai avansate tratamente au putut fi şi chiar s-au prescris în România. N-am fost nicidecum decalaţi de lumea civilizată. Sper să fim în continuare în acelaşi pluton fruntaş cu farmacoterapia, la modul general, dar din păcate astfel de veşti mai apar”, a adăugat dr. Copcea, după ce s-a anunțat că dispare un medicament celebru în România.

Comentarii
  • Alt tata OMIDA, alt autotstiutor ca multi altii din tara asta. Stie el tot si isi da cu presupusul.
    Da esti vreun conducator ca sa faci astfel de afirmatii si nu te cunoastem noi oamenii de rand ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *