Prima pagină » Local » Dispar ultimele bucăți din colosul industrial al Iașului! Bijuterii de peste 14 milioane de euro scoase din Fortus SA

Dispar ultimele bucăți din colosul industrial al Iașului! Bijuterii de peste 14 milioane de euro scoase din Fortus SA

05 ian. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Colosul industrial Fortus SA dispare bucată cu bucată. De câteva zile au fost scoase la vânzare mai multe active din cadrul fostului combinat de utilaj greu aflat la marginea municipiului Iași. Compania de insolvență vinde mai multe active și terenuri de pe terenul Fortus SA, la mijloc fiind câteva zeci de mii de metri pătrați

Cea mai mare fabrică industrială a Iașului a ajuns să fie vândută la prețuri din ce în ce mai reduse. Compania de practicieni în insolvență Mureș Insolvency a decis reluarea unor proceduri de vânzare a unor active din cadrul societății Fortus SA Iași. Procedurile au fost demarate la finalul lunii decembrie 2020 și au fost reluate în această perioadă din noul an 2021. La mijloc sunt bunuri de peste 14 milioane de euro aflate pe terenul fostului combinat de utilaj greu din zona CUG.

Fortus SA Iași a fost scos la vânzare. Bunurile combinatului au fost scoase la mezat

Compania de insolvență a scos la vânzare tot ceea ce înseamnă forja ușoară și de matrițare, cât și terenul aferent de 12.322 metri pătrați. În listă apare ca activ și hala de forjă ușoară și de matrițare, compus din hala de forjă ușoară de 4.328 de metri pătrați, dar și terenul aferent (12.322 de metri pătrați). La vânzare va fi scoasă și o anexă de 345 de metri pătrați, un ventilator de 30 de metri pătrați, un coș de fum de 90 de metri pătrați, dar și un transformator de 33 de metri pătrați. Un alt transformator de 40 de metri pătrați, 4 aeraje, precum și o cale de acces de aproape 583 de metri pătrați. Toate aceste active au fost estimate la 566.708 de euro de către lichidator și scoase la vânzare în contul datoriilor acumulate de către combinatul din Iași.

Licitație mamut pentru vânzarea Fortus SA Iași. Fostul combinat va fi înstrăinat total

O nouă licitație făcută de lichidator vizează un teren intravilan de peste 391 de mii de metri pătrați. Astfel, Mureș Insolvency va încerca să vândă terenul de la Fortus SA. Prețul pentru acest teren a fost estimat la 11.685.715 de euro. Un alt teren de peste 44.200 de metri pătrați din incinta Fortus SA Iași va fi înstrăinat pentru 1,1 milioane de euro. De asemenea, de pe terenul Fortus SA Iași vor fi scoase la vânzare și alte 57 de active mobile. Valoarea procedurii este de 1,2 milioane de euro, conform lichidatorului. Alte 17 active din cadrul combinatului vor fi scoase la vânzare pentru 149.499 de euro. Toate acestea vor fi scoase succesiv la licitație de către lichidator până când vor fi înstrăinate.

O licitație similară pentru bunurile respective a avut loc și în luna noiembrie 2020, însă fără rezultate. Astfel, lichidatorul a scos din nou la licitație bunurile, cu speranța că cineva va veni să le cumpere în contul datoriilor acumulate ani la rând de fostul combinat de utilaj greu.

Fortus SA Iași, un colos industrial lăsat în ruine. Imagini dezolante din combinat

Patrimoniul Fortus SA Iași a fost împărțit între creditori, iar fiecare ia acum ce poate pentru a-și recupera banii. Cea mai mare investiție a regimului comunist din județul Iași și-a dat ultima suflare, iar creditorii încearcă să obțină acum ce pot de pe urma acesteia. Construit în 1976, fostul combinat din Iași a dominat vreme îndelungată piața de profil din zona Europei de Est. Construcții masive pe o suprafață uriașă la marginea municipiului Iași, mii de angajați și comenzi în întreaga lume, toate acestea au făcut din fostul combinat o bijuterie a regimului comunist. Comuniștii au investit 16 miliarde de lei la vremea respectivă în ridicarea colosului industrial din Iași, iar în anii ce au urmat s-a ajuns la comenzi din China până în Egipt sau Olanda pentru furnizare de utilaje grele. Doar că după marile privatizări, colosul a ajuns să cadă bucată cu bucată, ajungând acum o ruină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
06 septembrie 2024
06 septembrie 2024