Dispar casele de marcat din supermarketuri! Mai multe lanțuri de magazine din țară adoptă din când în când metoda cumpărăturilor plătite fără casă de marcat pentru a testa inovația bazată pe Inteligența Artificială, care în viitor va fi obligatorie. Kaufland și Penny au început să implementeze soluții self-service încă de la finalul lui 2024, care funcţionează în regim hibrid cu casele de marcat clasice, iar metodele de plată vor continua și în acest an. Iată cum își vor plăti românii cumpărăturile.
Dispar casele de marcat din supermarketuri!
Supermarketurile din România fără case de marcat, acesta este noul proiect care a început deja să fie adoptat în mai multe magazine din Europa, inclusiv în România. În Europa, Carrefour a fost unul dintre primii mari retaileri care a încercat formatul de magazin fără case de marcat. În 2021, s-a deschis Flash 10/10 în Paris, un magazin bazat pe tehnologia AiFi. Magazinul permitea clienților să își facă cumpărăturile extrem de rapid, fără aplicații sau înregistrări și cu o plată instantanee datorită caselor de marcat contactless care permiteau clienților să plătească fără a fi nevoiți să scaneze articolele individuale. Totuşi, a fost închis la doar doi ani după deschidere, dovedind că noul sistem este dificil de implementat având în vedere reticența cumpărătorilor.
A urmat gigantul german Rewe, care a lansat conceptul Pick&Go, un sistem bazat pe Inteligență Artificială și camere de supraveghere care urmăresc fiecare mișcare a clientului. Sunt patru supermarketuri pilot situate în Berlin, Dusseldorf, Koln și Munchen. Clienții au la dispoziție mai multe modalități de plată a cumpărăturilor, mai ales dacă achită cu cardul: fără casier, folosind Pick&Go prin intermediul aplicației, scanând și plătind la terminalul de autoservire, prin intermediul suportului de viziune artificială fără scanare la terminalul de autoservire sau în mod clasic la casa de marcat. În 2024, Rewe a lansat un nou magazin autonom, Rewe Ready, unde clienții pot să plătească automat pentru cumpărături fără ajutorul personalului din magazine.
Ideea de magazine fără case de marcat a fost testată și în România. Kaufland și Penny au început să implementeze soluții self-service în 2024, care funcţionează în regim hibrid cu casele de marcat clasice, iar acest sistem va fi folosit și în anul 2025. Rămâne de văzut când vor dispărea în totalitate casele de marcat, după ce vor fi adoptate noi sisteme inteligente prin care clienții își pot plăti cumpărăturile.
Cărucioare inteligente în magazinele din România
Începând din acest an, românii vor putea folosi cărucioarele inteligente din supermarketuri direct de pe smartphone. Acestea vor funcționa pe baza tehnologiilor NFC și QR, eliminând necesitatea monedelor sau a altor metode tradiționale de deblocare. Mai mult, acestea vor ușura înregistrarea automată a produselor și plata direct pe telefon. Astfel, românii nu vor mai fi nevoiți să stea la coadă pentru a plăti la casă produsele din coșul de cumpărături. Concret, românii vor trebui doar să apropie telefonul de cititorul NFC sau să scaneze un cod QR pentru a accesa rapid un cărucior de cumpărături.
Pe lângă dispariția cozilor de la casă, sistemele inteligente de plată vor veni cu oferte personalizate pe baza istoricului de cumpărături. Totodată, companiile vor putea colecta date despre comportamentul clienților și se vor oferi promoții adaptate fiecărui consumator. Deși schimbarea anunțată în toate supermarketurile din România are mai multe beneficii pentru cumpărători, populația vârstnică preferă metodele tradiționale de cumpărături, considerând că ar putea întâmpina dificultăți în adaptarea la aceste schimbări. Aceeași reticență există și când vine vorba de dispariția caselor de marcat și adoptarea plăților folosind sisteme inteligente.
Astept cu interes momentul cand, pe baza aplicatilor respective, clientii vor fi convocati sa se prezente voluntar-obligatoriu la descarcat camioanele cu marfa pentru ca, nu-i asa, cheltuielile cu angajatii trebuie sa dispara si sa ramana doar profitul.
Cum poate cineva intreg la minte sa spuna ca vor diparea cozile?
Vor diparea cozile de la casele cu om pentru ca vor diparea casele cu om. In rest, cozile se vor deplasa catre locurile de auto-taxare unde eliminarea personalului antrenat va face ca fiecare client sa piarda timp pentru ca nu poate avea dexteritatea unuia care face lucrul acesta profesionist.
Candva, supermarketurile isi faceau un titlu de glorie prin servirea rapida, oferind chiar compensatii daca nu deschideau suficiente case. Pe masura ce preturile au crescut a crescut si nepasarea fata de client care devine vinovat pentru politica magazinului care angajeaza inca un paznic pentru fiecare doi casieri eliminati.
Se tot insista pe telefon, telefon, telefon. Asta ar avea sens daca ni s-ar oferi telefonul gratis. Altfel …