Prima pagină » Actualitate » Discuții urgente între SUA și Rusia la Geneva legate de tensiunile din Ucraina
Discuții urgente între SUA și Rusia la Geneva legate de tensiunile din Ucraina

Discuții urgente între SUA și Rusia la Geneva legate de tensiunile din Ucraina

21 ian. 2022, 09:00,
BZI.ro, în Actualitate

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken și ministrul rus de externe Serghei Lavrov urmează să poarte discuții ulterior la Geneva, pe fondul temerilor tot mai mari că Rusia ar putea fi pe cale să invadeze Ucraina.

Joi, domnul Blinken a avertizat Moscova cu privire la consecințe grave dacă vreuna dintre forțele sale trece granița. Rusia are peste 100.000 de soldați la graniță, dar neagă că ar fi planificat invadarea. Președintele Vladimir Putin a insistat că Ucrainei nu ar trebui să i se permită niciodată aderarea la NATO. El dorește, de asemenea, că alianța defensivă să renunțe la activitatea militară în Europa de Est.

Discuții urgente între SUA și Rusia la Geneva legate de tensiunile din Ucraina

Summitul dintre cei mai importanți diplomați americani și ruși urmează mișcărilor Blinken de a susține sprijinul aliaților americani pentru sancțiuni împotriva regimului lui Putin. În urma discuțiilor de la Berlin cu oficiali britanici, francezi și germani, Blinken a spus joi că permiterea unei incursiuni rusești în Ucraina ne va „trage pe toți înapoi într-o perioadă mult mai periculoasă și instabilă.” Oficialii Departamentului de Stat au spus că Blinken va încerca să-i ofere lui Lavrov o ” cale diplomatică” pentru a calma tensiunile.

Vorbind alături de Blinken, noul ministru de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a promis acțiuni imediate împotriva oricărei invazii ruse și nu a exclus să impună măsuri care „ar putea avea consecințe economice pentru noi înșine”.

Ministrul de Externe al Marii Britanii, Liz Truss, i-a cerut, de asemenea, lui Putin să „renunțe și să se retragă din Ucraina înainte de a face o greșeală strategică masivă” care ar duce la pierderi îngrozitoare de vieți omenești.

În timpul unui discurs de vineri la Sydney , ea a îndemnat puterile occidentale să „intensifice” și a avertizat că națiunile autocratice sunt „încurajate într-un mod pe care nu l-am văzut de la războiul rece”. La începutul acestei săptămâni, Marea Britanie a anunțat că va furniza Ucrainei trupe suplimentare pentru antrenament și arme defensive.

Joe Biden anunța o invazie a Rusiei în Ucraina ca fiind iminentă

Într-o conferinţă de presă susținută la Casa Albă, Joe Biden anunța că un atac asupra Ucrainei făcut de Rusia este iminent. Acesta a explicat faptul că Vladimir Putin ar trebui să fie conștient de consecințele grave pe care le presupune o invazie ” Bănuiesc că va muta, trebuie să facă ceva”.

Declarația făcută de Biden a stârnit mari reacții în SUA, iar oficialii Casei Albe au emis ulterior o declarație prin care clarifică poziția SUA:

„Dacă forțele militare ruse trec peste granița cu Ucraina, aceasta este o invazie reînnoită și va fi întâmpinată cu un răspuns rapid, sever și unit din partea Statelor Unite. Statele și Aliații noștri”.

Pe de altă parte, Emmanuel Macron a declarat faptul că Franța va trimite trupe în Europa de Est, inclusiv România, dacă situația din Ucraina va escalada.

”Am trimis trupe pentru a asigura securitatea partenerilor noștri europeni în cadrul misiunilor NATO, la prietenii noștri din zona baltică și vom continua să o facem. Am arătat disponibilitatea noastră de a merge mai departe, în cadrul NATO, de a ne angaja în noi misiuni și de a ne asuma responsabilitatea în misiuni de tip ”prezenţă înaintată consolidată”, mai ales în România. Solidaritate cu prietenii noștri europeni în cadrul NATO”, a spus președintele francez.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *