Prima pagină » Eveniment-Social » Discuții pe parteneriate public-private derulate de un for regional din Iași
Discuții pe parteneriate public-private derulate de un for regional din Iași

Discuții pe parteneriate public-private derulate de un for regional din Iași

02 mart. 2020, 04:00,
Vlad Rotaru în Eveniment-Social

O serie de proiecte regionale derulate prin parteneriat public-privat și coordonate de Asociația pentru Dezvoltare Intercomunitară Euronest au fost prezentate recent la Iași

Asociația pentru Dezvoltare Intercomunitară Euronest a derulat în ultima perioadă o serie de proiecte ce au vizat politicile și mecanismele în domeniul serviciilor de utilitate publică prin promovarea parteneriatelor public-private. În acest caz au fost prezentate o serie de proiecte derulate pe parcursul anului trecut. Reprezentanții Euronest au arătat că proiectele de parteneriat public-privat pot reprezenta o soluție pe termen lung pentru dezvoltarea sustenabilă a comunităților locale.

„Experiențele europene arată, fără echivoc, faptul că PPP-ul este un mecanism fezabil nu doar pentru mari proiecte de infrastructură națională și strategică, ci, mai ales, pentru investiții. Din cele peste 1.700 de proiecte de PPP implementate din 1990 în Europa, peste 75 la sută au fost/sunt derulate de municipii și orașe pentru a crește accesul populației la infrastructură sau servicii de sănătate, transport, educație, telecomunicații”, au arătat cei de la Euronest.

Noi proiecte prin parteneriate public-private

Aceștia au mai menționat și că astfel de parteneriate trebuie tot mai des promovate.

„Într-un viitor nu foarte îndepărtat, PPP-ul va trebui să devină un mod de lucru curent în administrația românească, și nu o excepție. Evident, ar sluji demersului și urgentarea reformelor în domeniul regionalizării și descentralizării. Deficitul de infrastructură este uriaș în România. Dacă vom aștepta să rezolvăm toate nevoile din bugetul de stat sau din fonduri europene, probabil că vom reuși să facem 5-10 kilometri dintr-un drum de 100 kilometri la fiecare 7 ani, vom dota câte un salon sau o secție a unui spital. Timpul nu mai are răbdare. Oamenii nu mai au răbdare: vor merge acolo unde accesul la servicii de bază este garantat și unde statul și mediul privat nu se suspectează reciproc, ci înțeleg că profitul rezonabil este un interes legitim, dacă oferă, la schimb, servicii publice mai bune”, au mai spus cei de la Euronest.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *