În ziua de luni, 22 martie 2021, la nivel de Capitală vor exista mai multe discuţii cruciale. Conform autorităţilor, Florin Cîțu discută despre carantinarea Bucureștiului. În contextul în care Capitala se confruntă cu un număr mare de cazuri de infectări cu COVID-19, iar spitalele şi Terapiile Intensive sunt aglomerate, Ministerul Sănătății ia în calcul şi modificarea parametrilor de carantinare.
La şedinţa de astăzi în care se vorbeşte despre carantinare vor participa, pe lângă premierul Florin Cîțu și Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, dar şi primarii de sectoare.
Bucureștiul este la un pas de carantinare
În cursul zilei de luni 22 martie, la nivelul municipiului București se desfăşoară două şedinţe cruciale în care se vorbeşte despre carantinare. Florin Cîțu i-a chemat la consultări pe primarii de sectoare dar și pe primarul general al Bucureştiului, Nicusor Dan. În paralel cu sendita de la Palatul Victoria are loc şi o şedinţă la Ministerul Sănătăţii în care vor participa reprezentanţii MS dar şi reprezentanţi din cadrul INSP, DSU, specialişti din sănătate publică.
Prefectul USR-ist al Capitalei, Alin Stoica susţinea că nu este exclus ca Bucureștiul să fie carantinat într-un viitor nu foarte depărtat. Acest lucru ar fi făcut în momentul în care Capitala ar depăşi pragul de 6 la mia de locuitori
Şedinţa de la Ministerul Sănătăţii ar putea schimba pragul de carantinare
Începând cu ora 14.00 la Ministerul Sănătății s-ar putea lua o decizie care ar schimba calculele carantinării. Vorbim despre faptul că, probabil, factorul de infectare de 6 la mia de locuitori nu va fi singurul criteriu după care s-ar decide carantinarea. Andreea Moldovan, secretarul de stat în MS spunea că în calcul ar trebui luat şi rata de ocupare a Terapiilor Intensive și a paturilor din spital:
„Ce vrem să discutăm este că această grilă de carantinare, sau punctaj de carantinare, să fie făcută corect, fără echivoc, să ia în calcul niște indicatori care chiar să aibă impact asupra deciziei. De exemplu, există un indicator al saturației, al încărcării secțiilor de terapie intensivă, care are un punctaj destul de mic. Aici, dacă vezi că ai 1400 locuri de terapie și o mare parte sunt ocupate, e un moment de alarmă total”, a spus Moldovan.
Florin Cîțu discută despre o posibilă carantinare a Bucureştiului
În aparalel cu şedinţa mai sus menţionată, la Palatul Victoria, primarii sectoarelor din București, Nicușor Dan dar şi Florin Cîțu vor discuta despre posibila carantinare a Bucureștiului. Premierul a menționat că va propune un OUG prin care, patronii care nu vor respecta restricțiile vor avea localurile închise. În altă ordine de idei, Cîțu recunoaste că o decizia de carantinare ar afecta puternic economia. De altfel, Lucian Bode, ministrul de Interne spunea tot astăzi că indicele de infectare cu COVID-19 nu va fi singurul criteriu prin care se va decide carantinarea Bucureștiului
„Nu doar indicele conduce la această decizie. Specialiştii spun foarte clar: sunt mai mulţi factori, printre care şi acest indice de peste 6 la mie, care pot conduce la o astfel de decizie. Aşadar, nu trebuie să ne grăbim, nu trebuie să dăm mesaje care eventual să inducă panică în populaţie, trebuie să fim foarte clari în declaraţii (…), dar dacă se va ajunge să depăşim indicele de 6 la mie, cu siguranţă, împreună cu DSU, cu toţi factorii implicaţi, vom lua o decizie, dar nu doar pe baza acestui indice”, a declarat Bode la Digi24.