Universitatea „Cuza” din Iași a organizat festivitatea de deschidere a anului universitar 2021-2022, care a avut loc în Aula Magna „Mihai Eminescu”. La eveniment au participat prof. univ. dr. Tudorel Toader – rector și invitatul special, Daniel Funeriu, fost ministru al Educației și actualmente consilier la nivel înalt al Uniunii Europene în Republica Moldova. Alături de oficialități locale au fost prezenți și Înaltpreasfințitul Teofan – Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, respectiv Excelența Sa Iosif Păuleț – Episcop al Diecezei de Iași a Bisericii Romano-Catolice
Ceremonie de deschidere a anului academic la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași cu discursuri și mesaje de impact! În prim-plan au fost: prof. univ. dr. Tudorel Toader – rector și invitatul special, Daniel Funeriu, fost ministru al Educației și actualmente consilier la nivel înalt al Uniunii Europene (UE) în Republica Moldova. Astfel, primul a ținut să arate că ar fi optat pentru începerea cursurilor față în față și că, dincolo de patrimoniu, bani și proiecte, esențial este scopul formator spre excelență al instituției. Pe de altă parte, ministrul Daniel Funeriu a atacat proiectul „România Educată”, lansat de președintele României Klaus Iohannis și a muțumit special că a fost invitat la cea mai veche instituție modernă de învățământ superior a României pentru a vorbi despre „Himere în Educație”.
Prof. univ. dr. Tudorel Toader a deschis ceremonia cu un mesaj adresat studenților din anul I
Prof. univ. dr. Tudorel Toader a deschis ceremonia cu un mesaj adresat studenților din anul I:
„Deschidem anul universitar 2021-2022 sub semnul amenințărilor pandemice, spunând «Bun venit la UAIC» celor peste 10.000 de tineri care au ales să intre în comunitatea noastră academică, tineri care încep frumosul drum al pregătirii universitare”.
Rectorul UAIC a prezentat în continuare Universitatea din perspectiva trecutului, prezentului și viitorului, amintind și recenta decizie a Senatului de a delega facultăților hotărârea cu privire la scenariul de desfășurare a activităților didactice la început de an universitar, scenariu care va fi revizuit săptămânal:
„Această decizie transferă și responsabilitatea față de îndeplinirea misiunii academice, față de așteptările legitime ale studenților. Trebuie să menținem necesarul echilibru între toate componentele vieții academice: activități didactice, cercetare științifică, relații internaționale, strategie universitară, toate acestea prin raportare la studenți”.
Festivitatea a continuat cu conferința „Himere în Educație”, susținută de Daniel Funeriu
Festivitatea a continuat cu conferința „Himere în Educație”, susținută de Daniel Funeriu.
„Sunt puține locuri în care profunzimea intelectuală prevalează asupra superficialului și în care diferența de opinie este tratată ca o bogăție. Și pentru că Universitatea «Cuza» este un astfel de loc, am acceptat invitația dumneavoastră”.
Daniel Funeriu a continuat prelegerea inspirată de cursul inaugural susținut de profesorul fizician Ștefan Procopiu la UAIC în 1933, intitulat „Himere în Știință”, vorbind despre trei himere în Educație: reformă prin consens, ierarhizarea universităților și mesianismul „star-biniștilor”. Ceremonia a continuat cu alocuțiunea prof. univ. dr. Ovidiu Gabriel Iancu, președintele Senatului UAIC, despre dimensiunea Senatului în comparație cu alte senate universitare din lume. „Doresc siguranță, inspirație și multe satisfacții în noul an universitar”. În continuare, reprezentanții a două companii partenere ale UAIC au premiat studenții cu cele mai bune rezultate în anul universtar 2020-2021.
Studentul Iustin Jalaboi, de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA), a transmis un mesaj în calitate de reprezentant al studenților în Consiliul de Administrație (CA) al UAIC: „Oricât de mult mi-aș dori să văd Copoul plin, cea mai importantă rămâne sănătatea noastră a tuturor. Vă invit să facem echipă și vă garantez că vom depăși orice obstacol, inclusiv această pandemie. Îndemnul meu către voi este să ne deschidem camerele, e cel mai bun lucru pe care îl putem face în perioada următoare”.