Prima pagină » International » Discursul șefului Consiliului European la expoziţia internaţională de importuri din Shanghai a fost anulat

Discursul șefului Consiliului European la expoziţia internaţională de importuri din Shanghai a fost anulat

08 nov. 2022, 13:29,
în International

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a avut un discurs programat la deschiderea unei importante expoziţii internaționale de importuri din Shanghai, însă a fost anulat de autorităţile din China. Potrivit diplomaților, discursul a fost întrerupt, întrucât Charles Michel ar fi vorbit despre războiul din Ucraina și ar fi cerut Chinei să facă mai mult pentru a pune capăt războiului. De altfel, China și Rusia au semnat anterior și un pact, prin care și-au consolidat relația apropiată dintre state.

Câţiva diplomaţi au menţionat ca autorităţile chineze, care au organizat o expoziţie comercială din Shanghai, au retrat discursul şeful Consiiului European, întrucât acesta ar fi criticat „războiul ilegal” al rusiei în Ucraina şi ar fi făcut un apel la reducerea dependentei comerciale fata de China.

Diplomaţii, surprinşi după ce discursul a fost anulat

În cadrul expoziţiei internaţionale de importuri din Shanghai, trebuiau să fie câteva discursuri ale liderilor mondiali şi ale şefilor de organizaţii internaţionale, inclusiv ale preşedintelui chinez Xi Jinping.

„Președintele Michel a fost invitat să se adreseze celui de-al 5-lea Forum Hongqiao/CIIE din Shanghai. Așa cum au cerut autoritățile chineze, am furnizat într-adevăr un mesaj preînregistrat care, în cele din urmă, nu a fost prezentat. Am abordat această problemă prin canalele diplomatice normale”, a declarat Barend Leyts, un purtător de cuvânt al lui Charles Michel.

Unii diplomaţi europeni au arătat extrase conform cărora discursul preşedintelui Consiliului European era critic la adresa „războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei” și anunța că Europa învață „lecții importante” din acesta.

„În Europa, dorim un echilibru în relațiile noastre comerciale … pentru a evita dependența excesivă… Acest lucru este valabil și pentru relațiile noastre comerciale cu China”, se arată în discurul lui Charles Michel.

Totodată, şeful Consiliului European a cerut în discurs Chinei să facă mai mult pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

„China are un rol în folosirea influenței sale pentru a opri războiul brutal al Rusiei… prin așa-numitul parteneriat fără limite cu Rusia. Voi, China, puteți ajuta să puneți capăt acestui lucru”, ar fi spus Michel, referindu-se la pactul anunțat de Xi și Putin la Beijing.

Printre cei care au reuşit să îşi ţină discursul se număra directorul general al Fondului Monetar Internaţional, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi preşedinţii din Indonezia, Sri Lanka şi Belarus.

Pactul între Rusia şi China

Vă aducem aminte că anterior, Vladimir Putin a avut o discuţie cu preşedintele Xi Jinping. Atunci, Vladimir Putin a recunoscut „preocuparea” Chinei cu privire la Ucraina și a mulțumit și pentru „poziția sa echilibrată”. Aceștia au avut o discuție în contextul în care președintele Rusiei şi cel al Chinei au participat la summitul din Uzbekistan.

Relația dintre cele două țări este una foarte apropiată în contextul că, după sancțiunile aplicate de Occident, Rusiei, China a devenit principalul partener economic al Moscovei. China nu a adoptat sancțiunile occidentale și, de la începutul conflictului a abordat mai degrabă o poziție neutră. De altfel, Beijingul a cerut încetarea ostilităților și a subliniat importanța suveranității naționale, însă refuzat să numească războiul o invazie, deoarece Rusia se referă la el drept o „operație militară specială”.

De altfel, discursul lui Charles Michel la expoziţia internaţională de importuri din Shanghai a fost anulat. Deocamdată, autorităţile de la China nu au comentat acest incident.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *