Prima pagină » Actualitate » Discursul fulminant al lui Viktor Orban în România: Europa a calculat greșit. Rusia a a câștigat mai mult, corporațiile din SUA și-au dublat profitul, iar China devine o superputere

Discursul fulminant al lui Viktor Orban în România: Europa a calculat greșit. Rusia a a câștigat mai mult, corporațiile din SUA și-au dublat profitul, iar China devine o superputere

28 iul. 2022, 09:47, 2 ,
BZI.ro, în Actualitate

Cu toate că a fost criticat aspru pentru discursul său, Viktor Orban a punctat unele elemente esențiale în România. Prezent la o școală de vară, premierul Ungariei a declarat că Europa a calculat greșit războiul pentru că Rusia câștigă mai mult decât înainte, China devine o putere mondială, iar unele corporații din SUA și-au dublat profiturile în 2022.

Discursul integral al lui Viktor Orban a fost postat în bzi.ro și poate fi consultat aici. În aceste momente vom scoate în evitență unele pasaje din ceea ce a spus premierul Ungariei în România.

Discursul lui Viktor Orban în România, o atenționare pentru Europa

Viktor Orban a ținut un discurs în România, cu ocazia unei vizite la o școală de vară. Premierul Ungariei susține că Europa este singură entitate care pierde din cauza războiului din Ucraina. Acesta a oferit câteva detalii tehnice a lumii actuale. Premierul a menţionat faptul că Rusia, cu toate sancțiunile impuse, câștigă mai mult din exporturile de gaze naturale și petrol. Corporațiile din SUA și-au dublat profiturile, iar China devine, încet și sigur, o superputere mondială, o putere hegemonă:

” Întrebarea este cine are de profitat de pe urma războiului. Răspunsul este că acela care are resurse energetice proprii. Au de câştigat ruşii. Am calculat greşit în momentulîn care am crezut că, dacă nu vom achiziţiona energie din Rusia, atunci ruşii vor avea încasări mai mici. Calculele au fost greşite, deoarece încasările depind nu numai de cantitatea vândută, ci şi de preţul mărfii.

Acum situaţia este că ruşii vând mai puţină energie, dar au încasări mai mari. Importulrile Uniunii Europene au scăzut cu 23%, dar încasările Gazprom au crescut de două ori în ultima perioadă. Au avut de câştigat chinezii. China era dependentă de ţările arabe, de unde achiziţiona din acea zonă toţi agenţii energetici. Acum, de când noi nu mai luăm de la ruşi, respectiva cantitate s-a îndreptat către China, care nu mai este dependentă din punct de vedere energetic. Şi desigur, au de câştigat marile companii americane. Conform datelor pe care la deţin, profitul EXXON a cresut de două ori în 2022, al companiei Chevron, de patru ori, al ConconoPhillips, de şase ori. Ştim cine are de câştigat, dar cine pierde? Are de pierdut Uniunea Europeană deoarece deficitul în ceea ce priveşte energia a crescut de trei ori, iar acum aceste este de minus189 de miliarde de euro.” explică Viktor Orban.

Europenii trăiesc mai bine decât acum zeci de ani, dar nu se simte

Viktor Orban a oferit câteva date despre traiul europenilor în aceste momente. Cu toate că s-a redus considerabil riscul de sărăcie, de foamete, cetățenii europeni nu simt că ar trăi mai bine:

Gradul de subnutriţie în lume, care în anii 1950 era în jur de 50%, azi este de 15%, rata celor care trăiesc în sărăcie, care în 1950 era de 70% în lume, în 2020 a scăzut la 15%, procentul acelora care ştiu să scrie a ajuns la 90%, numărul orelor de lucru pe săptămână, care în 1950 era de 52 de ore, azi este de 40 de ore, iar numărul orelor libere a crescut de la 30 de ore la 40 de ore. Şi aş putea continua. Atmosfera generală este, totuşi, că lumea este un loc tot mai rău.Tonalitatea ştirilor este tot mai sumbră şi există un fel de aşteptare a sfârşitului lumii, care este în creştere.” a explicat Viktor Orban.

Adrian Severin a realizat un comentariu pentru discursul lui Viktor Orban. Textul îl puteți consulta aici.

Comentarii
  • Nu-l suport pe dobitocul asta putinist si nici pe unguri dar are dreptate aici. Vezi OMV PETROM de ex, au un profit care a crescut de 2,5 ori fata de aceeași perioada a anului trecut. Deci scumpirile au fost pt fraieri ca noi

  • Cam are dreptate şogoru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *