Prima pagină » Titlurile zilei » Discriminare pe față la o unitate școlară din Iași! Opt copii nu vor mai putea merge la clasa pregătitoare doar pentru că sunt de etnie rromă: „Ai noștri intră prin altă parte, iar ceilalți elevi, pe la profesori”

Discriminare pe față la o unitate școlară din Iași! Opt copii nu vor mai putea merge la clasa pregătitoare doar pentru că sunt de etnie rromă: „Ai noștri intră prin altă parte, iar ceilalți elevi, pe la profesori”

20 sept. 2024, 02:00, 16 ,
Ștefana Șovea în Titlurile zilei

Discriminare pe față la o unitate școlară din Iași! Părinții copiilor înscriși în clasa pregătitoare de la Colegiul Tehnic de Electronică și Telecomunicații „Gheorghe Mârzescu” Iași au aflat la o săptămână după începerea anului școlar faptul că a fost desființată singura clasă pregătitoare. Tatăl unui elev este nemulțumit, deoarece nu găsește o altă școală cu locuri libere și este nevoit să îl țină pe fiul său acasă, încă un an de zile. Acesta susține faptul că elevii sunt discriminați, fiind de etnie rromă.

Discriminare pe față la o unitate școlară din Iași. Opt elevi au rămas neșcolarizați

La o săptămână de la începerea noului an școlar, părinții mai multor copii care au fost înscriși la Colegiul Tehnic de Electronică și Telecomunicații „Gheorghe Mârzescu” Iași s-au trezit peste noapte că a fost desființată singura clasă pregătitoare din cadrul instituției de învățământ.

La începerea anului școlar, era un număr total de 13 elevi, dintre care 5 au fost retrași sau mutați la are școli, iar clasa a rămas cu doar 8 elevi. Numărul legal de copii cu care poate funcționa o clasă este 10, iar fiind sub limita legală, clasa a fost desființată, cei 8 elevi rămânând neșcolarizați.

C. S, tatăl unui elev înscris în clasa pregătitoare, nu găsește o altă unitate de învățământ care să fie și aproape de casă, dar și cu locuri libere, motiv pentru care este nevoit să îl țină pe fiul său încă un an acasă. În cadrul unității de învățământ, au fost relocate patru clase pregătitoare din cadrul Școlii Gimnaziale „Titu Maiorescu” Iași, iar C. S. susține faptul că elevii relocați intrau prin altă parte în școală, pentru a nu se întâlni cu cei de etnie rromă.

„Am înscris copilul în vârstă de 5 ani la Colegiul Tehnic de Electronică și Telecomunicații «Gheorghe Mârzescu» Iași, în clasa pregătitoare. La doar o săptămână după ce a început școala, am fost anunțați că s-a desființat clasa. Am fost la director și mi-a spus că el îmi garantează și că îmi va oferi șansa ca fiul meu să meargă la școală, dar anul acesta o să stea acasă. Am căutat școli particulare, dar nu am mai găsit locuri. La această școală sunt mai multe clase pregătitoare de la Școala «Titu Maiorescu», putea să îi pună și pe cei opt sau câți au rămas în câte o clasă. Eu am depus și acolo o cerere de înscriere, dar nu mai erau locuri libere. Nu pot accepta ca al meu copil să nu meargă la școală. Cum vi se pare ca elevilor de la altă școală să li se fixeze un alt traseu față de ceilalți copii? Nu sunt și ei elevi? Asta ca să nu creadă cineva că și ei sunt tot de la «Mârzescu». Vă spun clar că așa este mentalitatea lor, elevii de etnie rromă intră prin față, iar cei care învață de la altă școală, aici, intră pe la intrarea profesorilor. Când am dus copilul la școală, el mi-a spus: «tată, vreau și eu să intru pe acolo, pentru că este mai frumos» și așa mi-am dat seama”, declară C. S., tatăl unui elev înscris în clasa pregătitoare.

Părinții au fost sfătuiți să îi înscrie pe copii la alte școli care au locuri libere

Prof. Adrian Ioan Frențescu, directorul adjunct al Colegiului Tehnic de Electronică și Telecomunicații „Gheorghe Mârzescu” Iași, susține faptul că a fost făcută o cerere către Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Iași pentru a putea funcționa clasa în continuare, doar cu cei 8 elevi, însă acest lucru a fost refuzat.

„În clasa pregătitoare au fost repartizați 13 copii, iar 5 au depus cereri de transfer la alte unități de învățământ. Au mai rămas doar 8 copii, iar minimul legal pentru a funcționa o clasă este de 10. Din acest motiv a fost desființată clasa. Noi am trimis o cerere către Inspectoratul Școlar Județean Iași pentru a funcționa sub limita legală, încă nu am primit aprobare. Acest lucru ne afectează și pe noi, pierdem norme, dar nu avem ce să facem”, declară prof. Adrian Ioan Frențescu, directorul adjunct al Colegiului Tehnic de Electronică și Telecomunicații „Gheorghe Mârzescu” Iași.

Cei 8 copii nu pot fi mutați în clasele Școlii Gimnaziale „Titu Maiorescu” Iași care învață în cadrul școlii „Mârzescu”.

„Fiindcă avem mai multe clase pe care nu le folosim, în acestea își țin orele patru clase pregătitoare de la Școala Gimnazială «Titu Maiorescu», însă nu sunt clasele noastre. Pe părinți i-am sfătuit să îi înscrie pe copii la alte unități de învățământ, nu putem face noi acest lucru. Domnul respectiv nu vrea să înțeleagă că nu avem ce face, i-am sugerat să depună dosarul de înscriere la altă școală care are locuri libere. Cei 5 elevi au făcut cerere de transfer, din diverse motive. La noi sunt înscriși copii care provin din familii defavorizate, iar cel mai probabil au plecat în străinătate cu familia sau poate chiar au vrut să învețe la alte școli, nu am urmărit situația”, adaugă prof. Adrian Ioan Frențescu, directorul adjunct al Colegiului Tehnic de Electronică și Telecomunicații „Gheorghe Mârzescu” Iași.

Reporterii BZI au luat legătura cu reprezentații ISJ Iași pentru a vedea ce măsuri s-au luat în această situație.

„La începutul anului școlar erau înscriși în această clasă 13 copii, dar s-au transferat mai mulți copii și clasa a rămas sub efectivul minim necesar pentru funcționare. Copiii au fost reînscriși în alte unități de învățământ. Părinții copiilor care nu s-au reînscris deja au fost îndrumați către Școala Gimnazială «Ion Ghica» Iași pentru a întreprinde aceste demersuri. Toți copiii, așadar, au un loc în clasa pregătitoare, într-o altă școală”, declară Antonina Bliorț, purtător de cuvânt al ISJ Iași.

Anul școlar 2024-2025 a început în data de 9 septembrie 2024, iar 8 copii de la Colegiul Tehnic de Electronică și Telecomunicații „Gheorghe Mârzescu” Iași au rămas neșcolarizați, deoarece clasa pregătitoare a fost desființată. Părintele unui elev susține faptul că este vorba de discriminare la unitatea de învățământ menționată mai sus.

Comentarii
  • Foarte bine. Separarea nu e ceva rau. O vor ambele comunitati, asa ca nu exista discriminare. Fiecare cu p*zda ma-si. Ma bucur sa vad revenirea apartheid-ului.

  • Cei 5 au plecat dupa ce au aflat ca vor avea tzigani in clasa. Astia strica tot. Si ora si pauza, si atmosfera din clasa, tot. Nimeni nu vrea sa aiba de a face cu ei.

  • Separare, nu discriminare!

  • E greu rau de tot cu astia dar poate se poate gasi o solutie de compromis, iar daca nu pa si pusi, altfel nu vad cum se poate rezolva situatia asta.

  • ba, cine isi imagineaza ca un om normal la cap isi lasa copilul in clasa cu t z i g a n i ??

  • se vede tigaaania in declaratia gaborului, il doare pe el in kurr de ce i-a spus lui scoala
    el vrea cum vrea si gata
    prioritate de minoritate!!!!

  • au venit ciorile din sahara in germania si anglia si jegurile de la noi nu fac fata la nivelul lor de violenta => s-au intors in shaatra
    ciori care sa vina la scoala este ceva nenatural

  • Mă bucur că scoateți la iveală și astfel de probleme de la nivelul sistemului de învățământ!

  • Din 13 elevi 5 s-au retras ( cei români ) , au rămasă ăia vreo 7, 8 care sunt tigani din familii “defavorizate “ , va dați seama ce-i în capul lor și la gura lor ? Să facă o clasă specială cu ei să se înjure și să se fure și să se umple de păduchi între ei !, ca la mama acasă !

  • Sulea Spătarul

    Legea-i lege ! Nu așa au urlat toți decreierații de vreo 20 de ani încoace?

  • Discriminare da ,poate pentru romani ca muncesc plătesc taxe și întrețin Tiganii Borați .mai noi se plâng ca au fost sclavi în trecut și românii au fost dar nu se mai plâng

  • Ca societate, Romania a decis ca invatamantul este obligatoriu, corect?
    Va veti intalni cu aceiasi copii intr-un an, nu-i asa?

    Daca exista diferente – cum pot fi ele eliminate fara educatie?
    Si de ce unii copii sa plece din start cu mai multe sanse decat altii?

    Aplaud atitudinea parintelui nemultumit.

    Iar scoala trebuia sa ajute instiintind din timp toti parintii ca clasa este in pericol, sa aiba toti o sansa egala de a-si inscrie copiii la alte scoli…

  • foarte bine.tiganii nu au ce cauta cu romanii

    • Țigan sau român?Nu sunt toți copii?Am clasa cu 3 romani și 13 rromi.Totul se desfășura în mod normal.

  • Nu exista nicio discriminare la școala Gh. Mârzescu. Copiii rromi învață în aceeași clasă cu cei romani și, după cum stie toată lumea, comunitatea rromă beneficiază de multe favoruri in sistemul educațional. Părintele respectiv a făcut scandal la școala pe motiv că vrea ficior-su sa intre in școală pe la intrarea școlii Titu Maiorescu. N-are nicio legătură cu discriminarea rromilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
15 februarie 2025
15 februarie 2025