Deși codul galben de caniculă persistă de câteva săptămâni în Iași, iar disconfortul termic sufocă cetățenii, municipalitatea nu a trimis utilajele de vaporizare pe străzile din oraș
Meteorologii au anunțat, în ultimele zile, cod galben de caniculă, iar în Iași s-au înregistrat temperaturi maxime între 32 și 36 de grade. Astfel, disconfortul termic a fost unul ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) atingând și depășind pragul critic de 80 de unități. Cu toate acestea, Primăria Iași nu a dispus udarea străzilor constant pentru ca aerul să poată fi respirabil.
Disconfortul termic cauzat de caniculă sufocă ieșenii. Utilajele primăriei nu sunt prezente să ude străzile din oraș
Atât pentru a proteja mediul înconjurător afectat de temperaturile caniculare, cât și pentru a oferi ieșenilor un aer cât mai respirabil, Primăria Municipiului Iași ar fi trebuit să dispună udarea străzilor mai des.
Acțiunea de spălare și stropire a carosabilului vizează reducerea disconfortului creat de caniculă și face parte dintr-un plan de măsuri care ar fi trebuit să fie adoptat de către autoritățile locale, în vederea protejării populației în perioadele cu temperaturi ridicate, urmărindu-se și reducerea emisiilor poluante de praf.
Străzile din Iași sunt mai uscate ca niciodată, iar pietonii se topesc pe picioare din cauza disconfortului termic. Municipalitatea ar trebui să acționeze în această perioadă cât mai des, folosind utilajele de vaporizare. Dacă acestea sunt utilizate doar o dată pe zi, niciun beneficiu nu este sesizat. Mașinăriile de vaporizare și pulverizare se folosesc, de regulă, pe vreme de caniculă, când disconfortul termic este ridicat. Vaporizatoarele pulverizează o perdea fină de particule de apă care se dispersează în atmosferă și creează o perdea protectoare împotriva particulelor de praf (PM2,5 și PM10), acestea ajungând pe carosabil, iar cu ajutorul autocisternelor sunt strânse la rigole. Aceste demersuri ar contribui major la reducerea disconfortului de pe străzile din Iași.
Pe vreme caniculară, ieșenii trebuie să evite expunerea la soare
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a făcut, recent, câteva recomandări pentru perioada caniculară.
„Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineții sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spații dotate cu aer condiționat (magazine, spații publice). Evitaţi aglomerațiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00 – 18.00. Purtaţi haine lejere, subțiri, deschise la culoare, pălării și ochelari de soare. Beţi 1,5 – 2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe și ceaiuri călduțe (soc, mușețel, urzici). Mâncați fructe şi legume (pepene, prune, roşii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă), mâncați echilibrat și variat insistând pe produsele cu valoare calorică mică. Evitaţi băuturile ce conţin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucuri carbogazoase) în cantitate mare. Evitaţi alimentele cu un conținut sporit de grăsimi, în special de origine animală. Nu consumați alcool – vă deshidratează și vă transformă într-o potențială victimă a caniculei. Mențineți legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilități), interesându-vă de starea de sănătate a acestora și oferiți-le asistență ori de câte ori au nevoie. Nu lăsați copiii/animalele de companie singuri/singure în autoturisme”, sunt doar o parte dintre recomandările transmise de IGSU.
Chiar dacă ieșenii trebuie să fie atenți și să ia în vedere recomandările specialiștilor, este important ca Primăria Municipiului Iași să trimită cât mai des utilajele pentru udarea străzilor, pentru a scădea cât mai mult posibil disconfortul termic cauzat de caniculă.
Doamna Alexandra motorina costa, si cu bun simt te nasti sau nu, apropo de Primarie …