Prima pagină » Eveniment-Social » Disciplina „Istoria Evreilor. Holocaustul” va fi cuprinsă în planurile-cadru de liceu din anul școlar 2023-2024!

Disciplina „Istoria Evreilor. Holocaustul” va fi cuprinsă în planurile-cadru de liceu din anul școlar 2023-2024!

28 ian. 2023, 02:00, 26 ,
Andreea Timofte, în Eveniment-Social

Din anul școlar 2023-2024, disciplina „Istoria Evreilor. Holocaustul” va fi cuprinsă în planurile-cadru de liceu, după cum a reamintit ministrul Educației, Ligia Deca, într-o postare pe Facebook. Anunțul a venit în contextul în care vineri, 27 ianuarie, a fost Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Amintim că legea privind introducerea în programa școlară a studierii istoriei evreilor și a Holocaustului a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis în luna noiembrie 2021.

„Pentru că «a onora» este întotdeauna parte din «a nu uita», începând cu anul școlar 2023-2024, disciplina «Istoria Evreilor. Holocaustul» va fi cuprinsă în planurile-cadrul ale învățământului secundar superior”, a scris Ligia Deca.

Disciplina „Istoria Evreilor. Holocaustul”, studiată din anul școlar 2023-2024

Programa școlară, manualele, materialele didactice și metodologiile specifice pentru disciplina „Istoria Evreilor. Holocaustul” se elaborează de către Ministerul Educației, în colaborare cu Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” și membrii Consiliului de onoare, prevăzut la art. 6, alin. (1) din Legea nr. 174/2019, privind înființarea Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 820 din 9 octombrie 2019, și se aprobă prin ordin al ministrului Educației.

De asemenea, cadrele didactice care predau disciplina „Istoria Evreilor. Holocaustul” pot beneficia de pregătire profesională și cursuri de perfecționare de specialitate, în țară sau în străinătate. Nota prevede că disciplina școlară este inclusă în planurile-cadru ale învățământului liceal și profesional, ca parte a trunchiului comun, începând cu anul școlar 2023-2024.

Ligia Deca: „Pentru că «a onora» este întotdeauna parte din «a nu uita»”

Ministrul Ligia Deca a motivat această decizie, făcând trimitere la importanța cunoașterii acestui eveniment istoric.

„Acum 78 de ani, în ziua de 27 ianuarie, a fost eliberat lagărul de concentrare și exterminare de la Auschwitz-Birkenau, loc de suferință pentru mai mult de un milion de evrei, polonezi sau romi și familiile lor. Suntem datori să onorăm memoria victimelor Holocaustului și să ne asigurăm că astfel de evenimente nu vor mai avea loc. Pentru că «a onora» este întotdeauna parte din «a nu uita», începând cu anul școlar 2023-2024, disciplina «Istoria Evreilor.

Holocaustul» va fi cuprinsă în planurile-cadrul ale învățământului secundar superior. Ministerul Educației va continua să pună în practică prevederile Strategiei naționale pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură și să susțină educarea în spiritul demnității, al toleranței şi al respectării drepturilor fundamentale ale omului”, a adăugat Ligia Deca.

Astfel, elevii de liceu, prin „Istoria Evreilor. Holocaustul”, vor avea șansa să afle cât mai multe lucruri despre istoria acestui popor.

Comentarii
  • Dar dc trebuie sa invete copiii nostri istoria jiidovilor?
    Cumva ei invata istoria romanilor???
    Sau e doar propaganda jidaneasca????

  • Corect! De ce sa invete copiii nostri asa ceva? Din pacate nu avem parte decat de tradatori si vanzatori de tara care calca in picioare tara asta pentru castigul lor personal

  • Da istoria comunismului ?? Și comuniștii au avut lagărele lor în toate țările Europei de Est și în Siberia , și deportările tătarilor Crimeei ? Și deportările românilor din Basarabia , și holodomor ul , și toate ororile comunismului , unde se învață ??

  • Castigatorii scriu istoria

    Da, sa invatam istoria comunismului.
    Sa invatam cine au fost arhitectii ideologiei comuniste, cine au fost bolsevicii si care a fost componenta primului comisariat sovietic.
    Sa invatam ce ministru de interne a infiintat Securitatea.
    Sa invatam cine a fost Frontul Salvarii Nationale care a deturnat Revolutia de la iesenii Stefan Prutianu, Cassian Maria Spiridon etc.

    Si dupa aia sa ne spuna institutul antiroman elie wiesel cum romanii sunt rai si diabolici si evreii sunt buni si nevinovati si cum 19 milioane trebuie sa stea in genunchi in fata a 2000.

  • Iar pupam fundul altora ….MA INTERESEAZA ISTORIA POPORULUI ROMAN …..

  • Nu se poate ca in acest moment sa mai existe asemenea comentarii antisemite, care bineinteles sunt urmare a necunoasterii si inocularii unor idei nocive, religioase dar care sunt datorate tocmai din aceasta necunoastere. De aceea este bine sa se cunoasca ororile trecutului din acesta tara insa doar ca un capitol sau lectii in cadrul Istoriei Universale sau a Romaniei fara a incarca materia scolara cu noi manuale.

  • Habar n-ai ce vorbesti.
    Ia vezi ce zic Talmudul si Mishna despre ce e in regula sa faca evreii non-evreilor (goy-ilor) din punctul de vedere al religiei lor, mai precis, ORICE. Dar ORICE. Alea idei nocive religioase.
    Tu esti ala necunoscator si cu idei inoculate.

  • Efectele vor fi contrare asteptarilor. Pe buna dreptate. Evenimente periferice sunt ridicate artificial la nivel de importanta capitala. Va fi o plictiseala teribila si un sictir total la adresa materiei. Si a evreilor, care vor fi socotiti a fi autorii morali ai introducerii in scoala a acestei materii. Credeam ca evreii sunt mai destepti. M-am inselat.

  • Sistemul de notare

    Cum va impune institutul antiroman elie wiesel notarea elevilor?
    Ceva de genul:

    F. bine
    Bine
    Amenda
    Scoala de corectie
    Puscarie

    ?

  • Obiectul este introdus pentru a inocula sentimentul culpabilitatii colective. Pe ideea : „esti vinovat, deci imi esti dator, asa ca ia dati voi incoace paduri, case, terenuri si inchideti ochii la orice matrapazlac pe care l-am face noi evreii”. A se vedea ce face Fiterman : fake it until you make it si toti se fac ca nu vad ca fake este fake si ca exista raspundere penala pentru asta.

  • Sa invatam despre toate genocidurile

    La disciplina asta sa se invete si istoria romanilor si crimele comunismului, istoria ucrainenilor si Holodomorul, ca deja in Ucraina istoria se repeta, cu zelenski si shmyal care de luni de zile zic ca vor lupta pana la ultimul barbat ucrainean (urmand apoi logic sa aduca inlocuitori de pe alte continente) si refuza orice negociere cu putin, in dauna ucrainenilor, ba mai mult, au facut negocierea imposibila prin lege.
    Au murit in Romania intre 500.000 si 2.000.000 de romani in urma comunismului de aia trebuie sa invatam despre cine a cauzat Holodomorul, in care au murit de foame intre 7 milioane si 11 milioane de ucraineni, pt. ca si noi trebuie sa facem tot posibilul sa se repete istoria impotriva noastra.
    Si sa se invete si de cei 60.000.000 de chinezi omorati de ideologia marxist-bolsevica sub conducerea lui mao zhedong

  • *trebuie sa facem tot posibilul sa NU se repete istoria impotriva noastra

  • Materia asta este timp irosit. Scoala trebuie sa-i invete pe elevi lucruri utile. Mai multe ore la stiinte exacte ar fi binevenite.

  • Doina – Mihai Eminescu,Doamna ministrul a lipsit de la scoala sau nu este din Romania ?

  • Comunistii au fost mici copii pe langa cei ce au initiat si dat lovitura de stat din decembrie 1989. Nu s-au mai nascut cca 10 mil de romanii, ce trebuiau sa apara in conditii normale, si nu de exterminare.

  • O istorie care nu se invata la scoala

    Pai da, pai pe 21 decembrie 1989 avortul era ilegal si nimeni nu intrevedea legalizarea lui
    Pe 25 decembrie Ceausescu este impuscat
    Pe 27 decembrie acest Front al „Salvarii” Nationale autoproclamat nou lider al tarii, format din de-alde Saul Brukner alias Silviu Brucan, fiul lui Walter Neulander, mai precis Petre Roman si nepotul lui Vasili Ivanovici, mai precis Ion Iliescu dau un decret care anuleaza atat decretul lui Ceausescu ce interzicea avortul cat si infractiunea din Codul Penal.
    Si este trecut repede in Monitorul Oficial astfel incat, desi multi nu stiu, avortul a devenit legal in Romania pe 28 decembrie 1989.
    Asta era grija romanilor atunci? Pentru asta au murit ei atunci la Revolutie in strada? A cerut cineva in strada atunci legalizarea avortului?
    NU!!!!!!!!
    Asta a facut Frontul Asasinarii Nationale. Astia aveau deja agenda facuta.
    Pe langa natiunea romana existenta mai exista o natiune romana in Rai, in urma avortului murind in Romania mai multi romani decat are intreaga natiune.

  • Roman Patavievici, evreu, exponent al antiromânismului, a lansat ca şef al ICR revoluţia culturală prin trista formulare „Eminescu, cadavrul nostru din debara, de care trebuie să ne debarasăm”, sau „poporul român are structura fecalei”.

  • Pai ce dar acest mare antiroman pe nume Alexandru Florian a spus ca daca nu esti taran si porti costumul traditional, esti fascist si legionar.
    Si acum tot el vine sa oblige copiii romani sa se indoctrineze cu teorii asupra carora romanii nu au putut si nu pot avea absolut niciun cuvant de spus, niciodata!

  • Gigi șpagă

    Dacă rămân corigent la Istoria evreilor mă duc la închisoare pentru antisemitism?
    Dacă nu vreau să urmez disciplina aceasta pentru că o consider inutilă, pot să depun cerere de retragere, ca la religie?

  • Sa se studieze Istoria României si a romanilor,cu un număr decent de ore pe saptamana.
    Holocaustul,Holodomorul,samd pot fi cursuri optionale

  • Pai probabil ca si daca nu vrei sa urmezi, o consideri inutila si/ sau depui cerere de retragere te duci la inchisoare pt. antisemitism.

  • pt. O istorie care ...

    Ba da, s-a cerut. Erau batalioane de femei in strada care scandau : pentru cei ce au murit, vrem avortul gratuit. Si li s-a dat.

  • pt ala care vrea sa invete despre toate genocidurile

    Daca asta iti face tie placere, n-ai decat, dar nu ne baga si pe noi in daravera asta. Si vezi ca sunt o gramada de genociduri. Genocid este si ce au facut japonezii in China. Genocid este si masacrarea indienilor din SUA. Genocid este si ce au facut ungurii in Ardeal, turcii in Principate si in Armenia, si poti cobori in istorie pana la marea invazie mongola si chiar mai departe, la invazia romana a Daciei, la marea migratie yamnaya. Btw, exterminarea neanderthalienilor de catre omul de crogmanon tot genocid a fost.

  • Sunteti nebuni? Siliti romanii sa invete ceva, fara sa-i intrebati? Ministresa a primit ordin din afara? Este obligata sa faca asa ceva? Mai este cineva pe aici, prin tara noastra?

  • Papa Pius al xx

    Istoria Holocaustului? Pai ei singuri s-au blestemat când au zis:” Dacă acesta este Fiul lui Dumnezeu, sângele lui sa fie asupra noastră și a copiilor noștri.” Și a fost. Ce au cerut Dumnezeu le-a dat. Mai chiar evreii impun ce vor in toată lumea? Sa studieze asta ei ,ca sa nu mai repete greșeală făcută.

  • @@scorpionul

    Cred ca ar trebui sa lasam deoparte ce spun dogmele religioase din Talmud…Coran, Biblie..etc despre o serie de idei nocive care nu fac decat sa produca extremism si ura si sa fim uniti in privinta asta, altfel viitorul nu ne va duce decat la dezastre umane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *