Prima pagină » Eveniment-Social » Directorul Muzeului Municipial „Regina Maria” din Iași a declarat despre proiectele pe care le are în plan, evenimentele gândite pe viitor, transformarea unuia dintre cele mai importante spații culturale ale urbei, în Studioul BZI LIVE – FOTO/ VIDEO

Directorul Muzeului Municipial „Regina Maria” din Iași a declarat despre proiectele pe care le are în plan, evenimentele gândite pe viitor, transformarea unuia dintre cele mai importante spații culturale ale urbei, în Studioul BZI LIVE – FOTO/ VIDEO

01 dec. 2020, 17:15,
în Eveniment-Social

Marţi, 1 Decembrie 2020 (chiar de Ziua Naţională a României) la ora 15.00, în Studioul BZI LIVE a fost programată o ediție specială care-şi doreşte să evoce şi să contribuie la evocările istorice, culturale legate de această zi specială! Invitata este dr. Aurica Ichim, director al Muzeului Municipal ”Regina Maria” Iaşi care, tocmai anul acesta, aniversat un secol de la fondare!

După ce ani buni a manageriat Muzeul Unirii de pe Strada Lapuseanu, aceasta a revenit în Platoul BZI LIVE şi a oferit informaţii proaspete, în exclusivitate ce ţin de instituţia pe care o coordonează acum, proiectele pe care le are în plan, evenimentele gândite pe viitor ce vizează transformarea unuia dintre cele mai importante spaţii culturale ale urbei.

Albumul aniversar realizat la împlinirea a 100 de ani de la înfințarea primului Muzeu Municipal la Iași, album editat sub titlul „Istorie – Tradiție Continuitate”

De reamintit că, luna aceasta au fost lansate a două lucrări al căror punct de confluență este Muzeul Municipal „Regina Maria” Iași: Albumul aniversar realizat la împlinirea a 100 de ani de la înfințarea primului Muzeu Municipal la Iași , album editat sub titlul „Istorie – Tradiție Continuitate”, lucrare coordonată de managerul muzeului dr. Aurica Ichim și lucrarea dr. Ina Chirilă dedicată evoluției ideii de muzeu municipal:: „Istoria Societății Muzeul Municipal Iași” ( 1920-1930). De asemenea, pentru a marca cei 145 de ani de la nașterea Reginei Maria în contextul sărbătorii muzeului care îi poată numele începând cu anul Centenar, a fost dezvelit un bust în curtea muzeului.

Evenimentele, legate de acest moment, au fost completat de acordarea unor diplome respectiv de lansarea volumului „Orașul Iași în imagini vechi > – Gravuri, stampe, litografii, picturi” al istoricului ieșean Sorin Iftimi și vernisarea expoziției cu același nume, la Galeriile „Dumitru I. Grumazescu”.

Muzeul Municipal Iași a fost înființat în anul 1920 la inițiativa lui Gheorghe Ghibănescu și a funcționat până în anii ’30

Muzeul Municipal Iași a fost înființat în anul 1920 la inițiativa lui Gheorghe Ghibănescu și a funcționat până în anii ’30. Criză economică din anii ’20 – ’30 va afecta această porimă instituție, în 1931 patrimoniul de documente și colecții fiind înstrăinat altor instituții. În anul 2013 Primăria Municipiului Iași a decis reînființarea muzeului, fiind ales ca nou sediu, Casa Burchi-Zmeu, pentru reabilitarea clădirii obținând fonduri europene nerambursabile.

Muzeului Iașilor a fost înființat în 1920 la sugestia profesorului Gheorghe Ghibănescu

Gheorghe Ghibănescu a fost promotorul constituirii unei societăți istorico – arheologice pentru a strânge „materialului istoric cu privire la Iași”. Prin decizia lui Mihai L. Negruzzi din 1 octombrie 1920, primar al Iașului, s-a format Societatea culturală „Muzeul orașului Iași”. Comitetul societății era format din Gh. Ghibănescu, Mihai Costăchescu, A.D. Atanasiu, Sever Zotta, Teodor Burada, Gheorghe Lascăr, Eugen Herovanu și N.A. Bogdan. Această instituție de cultură avea patru obiective: adunarea de obiecte de artă sau cu însemnătate istorică-arheologică, veșminte, icoane, tablouri, monede, documente, inscripțiuni, cărți (tipărite la Iași și relative la acest oraș), hărți care privesc Iașii sau Moldova, publicarea unui buletin istorico-arheologic,trezirea în public a cultului trecutului,înființarea unei școli de paleografie și epigrafie.

Muzeul a fost amenajat într-o clădire din curtea Mânăstirii Golia, pe strada Cuza Vodă nr. 10

Muzeul a fost amenajat într-o clădire din curtea Mânăstirii Golia, pe strada Cuza Vodă nr. 10. Ca urmare a celui de-al Doilea Război Mondial colecțiile s-au risipit, unele piese și documente deteriorându-se sau pierzându-se, altele ajungând în colecțiile altor muzee ieșene sau în Arhivele Statului. Noul muzeu a fost amenajat în Casa Burchi-Zmeu situată pe strada Zmeu nr. 3, construcție aflată pe lista monumentelor istorice din Iași. Lucrările de reabilitare s-au desfășurat între 2013-2015 iar sumele necesare reabilitării clădirii s-au ridicat la aproximativ 19.5 milioane de lei, din care aproximativ 19 milioane au fost obținute din fonduri europene nerambursabile.

Muzeul a fost redeschis în 19 mai 2016, aici desfășurându-se periodic evenimente culturale (expoziții de artă, lansări de carte)

Muzeul a fost redeschis în 19 mai 2016, aici desfășurându-se periodic evenimente culturale (expoziții de artă, lansări de carte). Acesta va avea o expoziție numismatică amenajată la subsolul clădirii. Clădirea este compusă din 5 săli de expunere și 3 holuri pentru exponate la parter și, la etaj, 4 săli de expunere, două holuri pentru exponate și o sală multimedia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024