Luni, 10 ianuarie 2022, directorul general al Pfizer, Albert Bourla, a declarat că un vaccin care vizează varianta Omicron a noului coronavirus va fi gata în martie, compania începând deja să producă dozele.
”Acest vaccin va fi gata în martie. Începem deja să producem unele dintre aceste cantităţi cu risc”, a declarat Bourla.
Directorul general al companiei Pfizer a spus că vaccinul va viza şi celelalte variante care circulă. El a spus că încă nu este clar dacă este necesar sau nu un vaccin pentru Omicron sau cum va fi utilizat, dar Pfizer va avea unele doze pregătite, pentru că unele ţări îl doresc cât mai curând posibil.
”Speranţa este că vom realiza ceva care va avea o protecţie mult mai bună, în special împotriva infecţiilor, pentru că protecţia împotriva spitalizărilor şi a bolilor severe este rezonabilă în acest moment, cu vaccinurile actuale atâta timp cât aveţi, să spunem, a treia doză”, a spus Bourla.
Bourla a spus că nu este sigur dacă este necesară o a patra doză. El a spus că Pfizer va efectua experimente pentru a determina dacă este necesară o altă doză.
Există țări care pun deja la dispoziție a patra doză de vaccin Pfizer și BioNTech pentru populație
Israelul a pus la dispoziţie o a patra doză de vaccin al Pfizer şi BioNTech pentru persoanele cu vârste de peste 60 de ani, pentru persoanele cu sistemul imunitar compromis şi pentru lucrătorii din domeniul sănătăţii.
Israelul a descoperit că o a patra doză de vaccin creşte de cinci ori anticorpii care protejează împotriva virusului după o săptămână de la administrarea vaccinului.
Datele obţinute în condiţii reale din Regatul Unit au arătat că vaccinurile Pfizer şi Moderna au o eficacitate de doar aproximativ 10% în prevenirea infecţiei simptomatice cu Omicron la 20 de săptămâni după a doua doză, potrivit unui studiu al Agenţiei pentru Securitate a Sănătăţii din Marea Britanie.
Cu toate acestea, cele două doze iniţiale oferă încă o protecţie foarte bună împotriva variantelor severe de boală. Potrivit aceluiași studiu, rapelurile au o eficacitate de până la 75% în prevenirea infecţiei simptomatice.
CEO-ul Moderna, Stephane Bancel, a declarat luni că producătorul farmaceutic lucrează la un rapel pentru această toamnă care vizează Omicron şi care va intra în curând în studii clinice.Bancel a spus că cererea este mare din partea guvernelor, deoarece acestea pregătesc vaccinarea regulată împotriva virusului.
Un virus care se transmite mai repede este un virus mai periculos
În prezent, România se află printre primele locuri în Europa în rândul țărilor cu cel mai mare ritm de creștere a numărului de cazuri. În această privință, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat recent că este un moment în care trebuie să fim extrem de atenți și precauți, pentru a preveni răspândirea variantei Omicron atât de mult încât să pună în pericol personalul medical.
„Suntem pe unul dintre cele mai rapide trenduri de creștere din Europa – și nu mă refer doar la Uniunea Europeană. Suntem pe locul 2 sau 3. Nu avem încă niciun motiv să ne relaxăm, ci dimpotrivă, trebuie să fim extrem de atenți.
Speranța este că aceste cazuri noi care se înregistrează să nu pună în pericol sistemul de sănătate, adică persoanele care se internează să nu fie așa de multe”, a spus Rafila.