Prima pagină » Coronavirus » Directorul general al OMS: Lumea este aproape de o prăbușire morală catastrofală
Directorul general al OMS: Lumea este aproape de o prăbușire morală catastrofală

Directorul general al OMS: Lumea este aproape de o prăbușire morală catastrofală

18 ian. 2021, 20:30,
în Coronavirus

Lumea este la un pas de „o prăbușire morală catastrofală” în ceea ce privește împărțirea vaccinurilor anti-Covid, a avertizat, luni, șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), solicitând statelor și producătorilor să răspândească dozele echitabil în toată lumea.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că perspectiva distribuției echitabile este “într-un mare pericol” precum este și schema de distribuire a vaccinurilor – COVAX, menită să dea startul furnizării serurilor de luna viitoare, potrivit Reuters.

El a precizat că 44 de acorduri bilaterale au fost semnate anul trecut iar cel puțin 12 dintre ele au fost încheiate anul acesta.

“Aceasta ar putea întârzia livrările COVAX și să creeze exact scenariul care ar fi trebui evitat prin COVAX, prin adunarea excesivă a stocurilor într-o parte și lipsa unui răspuns coordonat, pe lângă perturbări sociale și economice continue”, a spus acesta.

O astfel de “abordare «eu primul»” i-a lăsat pe cei mai săraci și vulnerabili în fața riscului, a explicat acesta la deschiderea anuală a videoconferinței membrilor executivi ai OMS.

“Trebuie să fiu categoric: lumea este la un pas de o prăbușire morală catastrofală – iar prețul pentru aceasta va fi plătit cu vieți din cele mai sărace țări.

În timp ce vorbesc pe limba accesului echitabil, unele țări și companii continuă să prioritizeze acorduri bilaterale, evitând COVAX, mărind prețurile și încercând să sară în fața cozii. Acest lucru este greșit”.

“În cele din urmă, aceste acțiuni nu vor face decât să prelungească pandemia”, a adăugat Tedros, îndemnând țările să evite aceleași greșeli făcute în timpul pandemiilor de H1N1 și HIV.

Bătaia la nivel mondial pentru vaccinuri s-a intensificat pe măsură ce mai multe variante infecțioase ale virusului au intrat în circulație.

Tedros a afirmat că peste 39 de milioane de doze de vaccin au fost alocate în 49 de țări cu venituri ridicate, în vreme ce o țară săracă a primit doar 25 de doze.

Un delegat din Burkina Faso, din partea grupului african, și-a exprimat temerile la întâlnire că doar câteva țări au “aspirat” majoritatea stocurilor.

În lipsa unor acorduri pentru vaccinuri, obținute prioritar de UE, state din afara blocului comunitar au rămas să ceară ajutor de la acesta.

Ucraina, care nu obţinuse nicio doză de vaccin împotriva COVID-19, a cerut săptămâna trecută mai mult ajutor din partea țărilor Uniunii Europene în procurarea serului, după ce guvernul său a refuzat achiziționarea vaccinului Sputnik V, dezvoltat de Rusia.

De asemenea, România a donat Republicii Moldova, țară ce nu-și permite achiziționarea multor seruri, 200.000 de doze ale vaccinului anti-Covid. De asemenea, UE promite că va sprijini Chișinăul în asigurarea țării cu vaccin.

Cea mai importantă ședință din istoria OMS

Observatorii spun că această întâlnire a consiliului, care durează până marțea viitoare, este una dintre cele mai importante din istoria de peste 70 de ani a agenției de sănătate desemnate de ONU. OMS și-ar putea reforma rolul în privința sănătății globale pentru mult timp după pandemie.

Pe agendă este și finanțarea sistemului, care s-a demonstrat a fi ineficient după ce cel mai mare donator al său, SUA, a anunțat retragerea din OMS anul trecut.

“OMS trebuie să rămână relevantă și…trebuie să iasă din această criză cu mai multă putere decât înainte”, a declarat, săptămâna trecută, vicepreședintele consiliului executiv al OMS, Bjoern Kuemmel (Germania).

Însă se aștepta ca unele state să pună presiune pentru sporirea contribuțiilor financiare.

Bugetul.ro
Spaima taxei Daniel Băluță a fost fentată de șoferii din Sectorul 4. Metoda originală prin care locuitorii de aici reușesc să evite să plătească suma impusă de primărie
redactia.ro
Cine este românca care a făcut senzație la Britain’s Got Talent. A primit cel mai rapid Golden Buzz
Bugetul.ro
E jale la Raiffeisen Bank, BT, ING, BRD sau CEC Bank. ANAF a făcut anunțul despre ce se întâmplă cu clienții din România care au depozite bancare
a1.ro
Te cunosc de undeva, 5 aprilie 2025. Ce pereche a câștigat a opta gală. Cum s-au descurcat concurenții pe scenă
Playtech.ro
Nu scăpăm de lapoviță și ninsoare în România! Cum va fi vremea în următoarele zile, conform ANM
observatornews.ro
Şoferiţă, amendată cu peste 13.000 € pentru că nu a plătit parcarea în 5 minute. Justiția i-a făcut dreptate
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Ce pune la cale România, alături de Ungaria. Decizie neașteptată în războiul UE-SUA
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Relația secretă dintre frumoasa Elena Udrea și fotbalistul vedetă s-a consumat în Drumul Taberei
Playtech.ro
Domeniile din România în care se caută cei mai mulţi angajaţi. Sectoarele cu şanse mari să îţi găseşti loc de muncă
Dailybusiness.ro
Ficatul gras, pericolul tăcut. Cum să îți cureți ficatul și să îți redobândești sănătatea cu ceaiuri
RomaniaTV
Cum arată fostul preot Visarion Alexa la aproape 3 ani de când a dispărut din spaţiul public
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Gabriela Cristea a ajuns, azi-noapte, de urgenţă la spital: Am avut o noapte oribilă
redactia.ro
Decizia radicală luată de Mihaela Tatu după ce a fost concediată de Antena 1 după doar o lună
ego.ro
Au divorțat la scurt timp după nuntă! Vedetele care și-au spus ”adio” aproape instant

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
07 aprilie 2025
07 aprilie 2025