Prima pagină » National » Directorul general al companiei Tarom a demisionat
Directorul general al companiei Tarom a demisionat

Directorul general al companiei Tarom a demisionat

09 iun. 2020, 21:00,
în National

Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor informează că, marți, directorul general al companiei Tarom, George Barbu, și-a prezentat demisia, în cadrul ședinței Consiliului de Administrație. Membrii Consiliului de Administrație al Tarom au luat act de demisia domnului George Barbu și l-au mandatat pe Mihăiță Ursu să preia funcția de director general interimar pe o perioadă de 4 luni. Mihăiță Ursu era membru al Consiliului de Administrație al Tarom. George Barbu a venit la conducerea Tarom în octombrie 2019.

Ce este Tarom?

S.C. Transporturile Aeriene Române S.A. (TAROM) este transportatorul de pavilion și cea mai veche companie aeriană din România cu sediul în Otopeni, în apropiere de București. Sediul central și centrul său principal sunt la Aeroportul Internațional Henri Coandă. În prezent, este cea de-a doua companie de transport aerian din România, bazată pe destinații internaționale, zboruri internaționale și cea de-a treia cea mai mare, măsurată prin dimensiunea flotei și transportate de pasageri.

Este membru al alianței Skyteam, din Iunie 2010, dupa finalizarea a unui program de integrare care a durat 2 ani Compania avea o cotă de piață de 34% în anul 2007 și aproximativ 30% în anul 2008. În 2015 Tarom a transportat 2,39 de milioane de pasageri și mai beneficia de o cotă de piață de 22%.

Încă înainte de aderarea României la UE, pentru TAROM s-a pus problema aderării la o alianță, pentru a-și putea minimiza costurile

Având în vedere contactele cu Alitalia (din 1997) și CSA, iar din 2003 și cu Air France, TAROM s-a orientat inițial spre alianța globală Skyteam, din care fac parte prestigioase companii precum Air France sau Delta Airlines. În această situație sponsorul Tarom în cadrul Sky Team urma să fie operatorul italian Alitalia. Alternativa era ca TAROM să adere la Star Alliance, în fiecare din variante existând o serie de avantaje și dezavantaje. Între timp, slăbiciunea Alitalia s-a confirmat.

Din 2008 este posibil să devină membru asociat al Skyteam. Un motiv care împiedică participarea în alianță este parteneriatul cu Austrian Airlines, la care TAROM nu dorește să renunțe, dar care face parte din alianța opusă (Star Alliance). Un alt motiv este slăbiciunea extremă a liniei aeriene Alitalia, care a propus TAROM în Skyteam și, în cazul dispariției Alitalia, intrarea TAROM în Skyteam ar putea avea influențe negative.

Pe data de 7 mai 2008 compania Tarom a anunțat semnarea înțelegerii în urma căreia compania urma să devină membru asociat al SkyTeam, urmând ca procesul să se încheie peste 18 luni de la data semnării. Aderarea TAROM în cadrul alianței SkyTeam a avut loc pe 25 iunie 2010, compania devenind membru cu drepturi depline în urma schimbării sistemului de asociere al alianței.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *