Prima pagină » National » Directorul de comunicare al UNTOLD, mesaj pentru Raed Arafat: „Chiar nu există nicio evoluție în găsirea unor soluții pentru restartarea sectorului cultural?”

Directorul de comunicare al UNTOLD, mesaj pentru Raed Arafat: „Chiar nu există nicio evoluție în găsirea unor soluții pentru restartarea sectorului cultural?”

07 feb. 2021, 19:15,
Bianca Rebegea în National

Edy Chereji, directorul de comunicare al UNTOLD, nu este de acord cu atitudinea lui Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, deoarece nu încearcă să găsească o soluție pentru deschiderea sectorului cultural.

Directorul declară că este îngrijorat pentru mii de oameni, angajați ai acestui sector, care nu vor avea din ce să trăiască, dacă se mai amână cu încă un an organizarea evenimentului.

„Personal, mă îngrijorează declaraţia dlui Arafat, deoarece mă întreb dacă dumnealui chiar înţelege cum funcţionează sectorul cultural şi industria de evenimente, cum este afectat întregul lanţ valoric al industriei şi care sunt efectele economice ale încă unui an de pauză, dacă nici măcar nu se încearcă găsirea unor soluţii pentru restartarea acestei industrii.

Prin reluarea evenimentelor nu se doreşte îmbogăţirea organizatorilor, ci se doreşte reluarea unei activităţi economice care implică zeci de mii de oameni, de la organizatori la artişti, la tehnicieni, la transportatori, la spaţii de evenimente etc, majoritatea oameni care NU AU AVUT ACTIVITATE DE 1 AN!”, a declarat Edy Chereji.

Directorul de comunicare al UNTOLD: „Înţelegem prioritizarea sănătăţii, siguranţa trebuie să primeze”

Edy Cherenje afirmă că sunt sute de mii de suflete, care depind de modul în care autoritățile decid dacă sectorul cultural se va deschide. Acesta susține că înțelege și perspectiva statului, însă nu i se pare normal ca Raed Arafat să nu arate niciun interes în exerciţiul de a gândi un plan de măsuri care să permită repornirea sectorului în vara acestui an.

Acei zeci de mii de lucrători din industrie înseamnă sute de mii de suflete care trăiesc din această industrie, fiindcă aici nu vorbim doar de impact direct asupra unui individ, ci vorbim de impact indirect la nivel de familie. Dacă nu vom avea activitate încă 1 an, de unde îşi vor plăti aceste familii ratele la bancă, de unde vor avea bani să îşi asigure cele necesare?

Ok, înţelegem prioritizarea sănătăţii, siguranţa trebuie să primeze, nimic mai normal! Am fost tot timpul un partener al autorităţilor, am respectat şi am îndrumat oamenii să respecte toată măsurile în toată această perioda. Am fost şi suntem de bună credinţă!

Dar în acelaşi timp nici nu mi se pare normal că dumnealui să nu arate nici un interes în exerciţiul de a gândi un plan de măsuri care să ne permită repornirea în vara acestui an! Măcar să încercăm acest exerciţiu! Suntem în aceeaşi situaţie de 11 luni! Nu avem voie să ne desfăşurăm activitatea, dar şi mai trist chiar nu există nici o evoluţie în găsirea unor soluţii pentru restartarea sectorului cultural?!?

Edy Cherenje, mesaj pentru Raed Arafat: „Din ce am putea să trăim?”

Directorul trage un semnal de alarmă și solicită ca autoritățile să ia măsuri în privința redeschiderii sectorului cultural. Încă un an asemănător celui anterior va duce la imposibilitatea zecilor de mii de oameni de a se întreține.

În plus, ca şi cum nu ar fi suficientă situaţia aşa cum e ea, mai suntem şi muştruluiţi să nu care cumva să mai cerem ajutor Statului. Deci Statul ne interzice să avem activitate de imediat 1 an (repet, înţeleg contextul), Statul să nu ne arate nici un fel de interes pentru găsirea soluţiilor de reluare a activităţii (efectiv nu înţeleg de ce, când în alte ţări s-a avansat pe zona asta), iar cei din industria de evenimente, artişti, tehnicieni etc, să nici nu fie despăgubiţi în nici un fel.

Asta înţeleg eu din cele zise de dl secretar de stat. În acest context, o singură întrebare pentru dl Arafat: dacă se arată încă 1 an greu şi nu aveţi nici o soluţie să ne ajutaţi să muncim, nici nu vreţi să ne ştiţi că asistaţi social, noi, zecile de mii de oameni din industrie, din ce am putea să trăim?

Poate că e momentul potrivit ca Statul să se focuseze şi mai mult în rezolvarea solicitării făcute de sectorul cultural, de a introduce şi operatorii culturali în Schema de Stat Horeca, o schemă compensatorie şi eficientă, dacă tot are Dl Arafat o predicţie pentru acest an.

Directorul de comunicare al UNTOLD: „Timpul este încă de partea noastră”

În ciuda tuturor nemulțumirilor, directorul se arată optimist și crede că această vară va fi de partea sectorului cultural. Cu toate acestea, el punctează că organizarea evenimentelor depinde extrem de mult de interesul din partea autorităților.

PS: lăsând la o parte declaraţia la ceas de seară, eu rămân la fel de încrezător cu privire la ceea ce ne poate aduce această vară. Timpul este încă de partea noastră, iar cu un plan de măsuri gândit din timp, ne-am putea bucura de evenimente sigure chiar şi în condiţiile actuale! Important să existe interes din partea tuturor!”, a declarat Edy Chereji, directorul de comunicare al UNTOLD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`