Prima pagină » Titlurile zilei » Directorii școlilor din Iași sunt disperați! Există câte un singur consilier școlar la peste o mie de elevi: „Problemele sunt din ce în ce mai multe” – FOTO

Directorii școlilor din Iași sunt disperați! Există câte un singur consilier școlar la peste o mie de elevi: „Problemele sunt din ce în ce mai multe” – FOTO

12 mart. 2024, 02:00, 21 ,
Ștefana Șovea în Titlurile zilei

Școlile din Iași se confruntă cu o lipsă uriașă de consilieri școlari. Persoanele care au un rol foarte important în unitățile de învățământ sunt mult prea puține, existând câte un consilier școlar la peste o mie de elevi.

În școlile din Iași există câte un consilier școlar la peste o mie de elevi . Directorii sunt nemulțumiți

La Colegiul „Mihai Eminescu” Iași învață aproximativ 1.500 de elevi și există un singur consilier școlar, deși, conform noii Legi a învățământului preuniversitar, norma trebuie să fie de 500 de elevi.

Gabriela Săndulescu, directorul unității de învățământ, susține faptul că problemele sunt din ce în ce mai mari în rândul elevilor și ar fi de preferat să existe măcar doi consilieri școlari.

„Avem un singur consilier școlar pentru 1.500 de elevi și nu este îndeajuns. Problemele sunt din ce în ce mai multe, provocările sunt noi și trebuie să avem o relație în care să putem ajuta elevul atunci când are nevoie. Evident, ar fi de preferat să avem mai mulți consilieri școlari pentru a putea acoperi aspectele legate de această chestiune. Sperăm să ajungem la momentul în care să mai avem măcar un consilier școlar și atunci ar fi mult mai eficient”, declară Gabriela Săndulescu, director Colegiul „Mihai Eminescu” Iași.

La Școala Gimnazială „Ion Ghica” Iași învață aproximativ 700 de elevi și există un singur consilier școlar cu jumătate de normă, astfel că nu este prezent în cadrul școlii în toate cele cinci zile lucrătoare ale săptămânii.

„Noi avem un consilier școlar care are norma împărțită cu Grădinița cu Program Prelungit nr. 26 Iași, în condițiile în care noi avem aproape 700 de elevi. Fără doar și poate, nu este suficient la câte nevoi sunt, neavând nici măcar normă întreagă la noi. Ar trebuie să existe măcar un consilier pe școală, cu normă întreagă, pentru a putea acoperi măcar o parte din problemele copiilor. Activitățile, într-adevăr, sunt foarte consistente, foarte creative, inovative și de impact, din fericire pentru noi, însă, dacă timpul este limitat, cu siguranță, o durată mai mare de timp ar avea și un impact mult mai mare. Eu cred că, la școlile din rural, zilele în care consilierul ajunge în școli sunt și mai puține”, spune Raluca Cozma, director Școala Gimnazială „Ion Ghica” Iași.

Anca Dimitriu, directorul Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir”: „Este o foarte mare nevoie, elevii au nevoie de ei”

Mihaela Gotcu, directorul Colegiului Național „Emil Racoviţă” Iași, a transmis faptul că a făcut o solicitare pentru încă un consilier, deoarece cel existent nu face față pentru cei 952 de elevi.

„Avem un post de consilier școlar la 952 de elevi. Am mai făcut o solicitare și vom vedea care o să fie situația. Nu știu cum este la alte școli, dar noi am avea nevoie de încă un specialist, dar, conform prevederilor legale, este prevăzut un consilier școlar la 500 de elevi, deci noi ne-am încadra la limită cu doi consilieri. Ceea ce face un consilier în cadrul școlii, dincolo de orientarea elevilor, pe partea de consiliere este esențială și poate să facă diferența între o situație care poate să evolueze în sens negativ și o situație cu risc. Mă refer aici la foarte multe situații care pot apărea într-o școală”, spune Mihaela Gotcu, directorul Colegiului Național „Emil Racoviţă” Iași.

Și la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” există un singur consilier pentru aproximativ o mie de elevi.

„Avem un consilier școlar la aproximativ o mie de elevi, dar nu ne ajunge. Posturile nu s-au deblocat și acum așteptăm să se respecte normativele, adică să existe un consilier școlar la 500 de elevi, deci la o școală mare, cum este Liceul Teoretic «Dimitrie Cantemir», ne-ar trebui doi oameni. Este o foarte mare nevoie, elevii au nevoie de ei”, spune Anca Dimitriu, director Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”.

La Școala Gimnazială „Ion Creangă”, care are și Grădinița nr. 15 și Grădinița nr. 23, sunt înscriși 1.111 copii, unde, asemenea situațiilor prezentate mai sus, există un singur consilier.

„Există un singur consilier pentru 1.111 elevi și nu este îndeajuns. Anul trecut am mai solicitat pentru consiliere un post, dar nu ne-au aprobat. Cred că măcar doi ar trebui să existe”, declară Crețu Nicoleta Cristina, directorul Școlii Gimnaziale „Ion Creangă”.

Cunoscutul psiholog prof. univ. dr. Ion Dafinoiu consideră că un consilier școlar la peste o mie de elevi este insuficient.

„Este insuficient un consilier școlar la peste o mie de elevi. Sunt multe locuri neocupate, iar acești psihologi, într-un fel sau altul, sunt subordonați conducerii școlii, deși ei ar trebui să medieze inclusiv relațiile dintre elevi și profesori. Lucrul acesta îi pune într-o poziție în care să nu îți facă treaba cum trebuie. Este necesar un psiholog în cadrul școlii, dar să nu fie subordonat conducerii școlii”, spune prof. univ. dr. Ion Dafinoiu, psiholog, în legătură cu consilierii școlari.

Comentarii
  • Se plang de salarii mici. Au ocazia sa faca doua norme, sa incaseze doua salarii. O fi salariul mic, dar si lenea e mare.

  • Consilierul scolar – de regula absolvent de psihoetc – este util scolii in aceeasi masura in care bicicleta este utila pestelui.

  • Sunt unii consilieri care nu vin la ore, se închid in cabinetul lor … și asta e … Timpul trece banul vine. 0 caracter, 0 consiliere

    Nu-i mai mulgeți pe privați pentru pilele voastre.

  • Voi care sunteti dascalii lor, de ce nu faceti un efort desi nu ar trebui sa fie un efort si sa discutati cu ei, sa explicati ce si cum si o parte din ei vor intelege, asa ajutati si voi pentru ca sunteti cu miile in scolile din Iasi.
    Ajutati si voi ca doar sunteti buni cunoscatori ai fenomenului si nu asteptati de la cativa oameni sa rezolve totul.

  • La Colegiul Eminescu, in ultima perioada sunt conflicte violente saptamanal. Se bat fete cu baieti, baieti cu baieti, fete cu fete. Nu se iau masuri. Se musamalizeaza cat se poate.

  • dar voi profesorii ce faceti ? de la voi pleaca totul , voi sunteti primii care puteti interveni , timpul trece leafa merge doar atat, lipsa de implicare , care pricepe ce predati bine de bine care nu ,nici nu va pasa, totul se petrece sub nasul vostru si nu luati nici o masura

  • Liber la angajat pilele directorilor.
    Problema este falsa,acei consilieri, atâția cat sunt, daca ar munci ,ar rezolva toate problemele.Dar nu fac nimic.
    Eventual fac anchete false,la comanda directorilor, impotriva profesorilor incomozi.

  • Consilierii au spor de 15%la salariu,degrevare normă,deobicei sunt învățătoare cu ,,studii,”facute la ID,la Suceava.Adica nulități.
    Ce rezultate doriți?

  • Cel care crede ca prin discutii elevul nesimtit intelege sa se comporte civilizat si sa nu mai deranjeze ora, atunci acel cineva trebuie sa mai creda ca, in urma studierii religiei, elevii devin usa de biserica.

  • Educatia ,setul de valori ,atitudinile se primesc in familie.
    Cand aceasta este disfunctionala sau nu exista,scoala nu poate face prea mult.
    Rezultatele distrugerii familiei,de catre UE se vad.
    Va trebuie gardieni nu consilieri

  • EXISTA BIRU PT SIGURANTA SCOLAA LA IPJ IASI.

    sa fa polițiștii vizite și activități de prevenție în școli.
    Pt violuri , violente, droguri , avem forte de ordine .
    Nu merge cu filozofie și muzică pt cei din groapa cu mizerii a societății.

  • Anonim, 9.41 – the best comment of all.

  • Consilierii psiho din școli nu stiu ce e aia empatie ( vezi Col Nat Octav Băncilă) – doamna vine doar să își ia salariul. În rest, la bârfă cu doamna de sport.

  • Exmatriculati si internati in Scoli de corectie!!!!

  • Profesorul nu are voie nici macar sa-l dea afara din clasa pe elevul nesimtit care deranjeaza ora. Cica ii incalca dreptul la invatatura. De parca ala ar vrea sa invete… Si cu dreptul la invatatura al celorlalti, cum ramane?

  • Mai usor este cu trimisul in detentie, profesori se prefac ca nu vad ce se intampla dupa 3 abateri disciplinare= scoala de corectie pana la 18 ani.

  • Nu mai exista scoli de corectie.

  • Nu mai exista nici scoli speciale pentru elevii cu IQ mult sub medie.

  • Problemele sunt din ce in ce mai multe pentru ca de 34 de ani va bateti joc de copii si de parinti. Ati acceptat fara sa va revoltati tot felul de aberatii si de „reforme” si nu ati facut greve decat pentru salarii. Acum va trebuie consilieri scolari! De aia a ajuns invatamantul sa scoata 60% analfabeti functionali, ca nu aveati consilieri scolari! Cum ceapa morilor inainte de 89 nu erau consilieri scolari si totusi parintilor nu le era frica sa isi trimita copiii la scoala?!?

  • un parinte care vede ca scoala se duce de rapa

    @dan, pe de o parte ai dreptate, pe de alta nu. Ai dreptate cand spui ca scoala s-a dus de rapa cu „reformele” ministerului. Sunt si eu parinte, am doi copii, stiu prea bine. Unde n-ai dreptate e la ce pot face profesorii. M-am certat de n ori cu sora mea care e profesoara ca de ce profesorii nu fac scandal cand ministerul face prostii. Mi-a ras-o scurt : fa si tu scandal la firma cand patronatul da cu oistea in gard! Dupa care a continuat : Daca spui ca nu-i bine, iti inchide gura directorul, care e numit politic, dupa care te vaneaza ca sa te faca sa pleci. Daca te duci la sindicat, ala iti spune ca unii profesori spun ca-i rau, altii ca-i bine, dupa afinitati politice, si ca el sindicatul ce sa faca? Sa-i aduca pe toti la un numitor comun nu poate. Dupa care : „Dar voi parintii de ce nu protestati? Nu sunteti angajatii ministerului, deci n-are ce va face, n-aveti ce pati.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`