Prima pagină » Local » Directorii școlilor din Iași pot face solicitări la CPECA pentru activități de informare în privința riscurilor consumului de droguri: „Se pot face solicitări telefonic, pe adresa de e-mail sau la sediul nostru, pentru a veni în instituții” – FOTO

Directorii școlilor din Iași pot face solicitări la CPECA pentru activități de informare în privința riscurilor consumului de droguri: „Se pot face solicitări telefonic, pe adresa de e-mail sau la sediul nostru, pentru a veni în instituții” – FOTO

19 oct. 2023, 02:00,
Ștefana Șovea în Local

Fenomenul consumului de droguri în rândul tinerilor este o problemă care îi sperie pe reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Iași. Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Iași (CPECA) derulează, în școli, atât în mediul rural, cât și urban, activități de prevenire a consumului ilicit de droguri

Încă de la începutul anului școlar 2023-2024, reprezentații CPECA au făcut astfel de activități în mai multe unități de învățământ din județul Iași. Acestea continuă până la finalul anului, iar reprezentații școlilor pot face o cerere la centrul Antidrog pentru ca aceștia să ajungă peste tot.

Fenomenul consumului de droguri în rândul elevilor este o problemă care îi sperie pe reprezentații ISJ Iași

 o poză cu CPECA Iași

Reprezentanții unităților de învățământ din Iași pot face solicitări la CPECA

Luciana Antoci, inspector școlar general al ISJ Iași, este îngrijorată din cauza acestei probleme care a luat amploare în ultimul timp și susține faptul că ISJ Iași are nevoie de ajutor în acest sens.

„Un fenomen care a luat amploare și care ne sperie este consumul de droguri în școli. Din păcate, este un fenomen care ne pune în dificultate și din acest motiv avem nevoie de ajutor în acest sens”, spune Luciana Antoci, inspector școlar general al ISJ Iași.

CPECA Iași are ca obiectiv informarea, educarea și conștientizarea populației generale, școlare și grupurilor vulnerabile privind efectele consumului de droguri și de substanțe psihoactive.

Reprezentanții centrului derulează activități de informare în școlile ieșene, iar directorii unităților de învățământ pot face o cerere telefonic, pe e-mail sau direct la sediul CPECA, pentru ca aceștia să se deplaseze la fața locului pentru a realiza activitățile.

„Consumul de droguri este o problemă destul de complicată în ziua de astăzi, însă vreau să menționez faptul că această problemă nu este una recentă, ci una care există de foarte mult timp. Agenția Națională Antidrog, la nivel local, are două misiuni, prima este prevenirea traficului și consumului ilicit de droguri și cea de-a doua este asistența integrată a consumătorilor de droguri.

Pentru partea de prevenire, și în acest an, derulăm activități în școli și vreau să știe toți reprezentații unităților de învățământ faptul că pot face solicitări telefonic, pe adresa de e-mail sau la sediul nostru, pentru a veni în instituții și să derulăm aceste activități de informare, educare și conștientizare a populației școlare cu privire la riscurile consumului de droguri”, declară Marius Manea, comisar de poliție, șef al Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Iași.

Reprezentanții CPECA se pot prezenta de urgență, dacă un profesor observă suspiciuni comportamentale ale unui elev

o poză cu Luciana Antoci

Fenomenul consumului de droguri în rândul tinerilor este o problemă care îi sperie pe reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Iași

În Monitorul Oficial a fost publicat Ordinul Ministerului Educației cu privire la managementul situațiilor de violență asupra elevilor sau cadrelor didactice, precum și managementul altor situații corelate, cum ar fi consumul și traficul de droguri.

În cazul în care un profesor observă un comportament suspicios al unui elev, acesta trebuie, în primul rând, să anunțe familia acestuia, iar după Inspectoratul Județean de Poliție și reprezentanții CPECA, care se vor prezenta de urgență în școala unde se află un astfel de caz.

„Pentru partea de asistență avem un caracter de noutate, mă refer la Ordinul Ministrului Educației care a fost publicat în Monitorul Oficial în luna septembrie a acestui an, cu privire la managementul situațiilor de violență asupra elevilor sau asupra cadrelor didactice, precum și managementul altor situații corelate, una dintre acestea fiind consumul și traficul de droguri.

În momentul în care există un consumator de droguri în școală, cadrele didactice trebuie să anunțe familia copilului și instituțiile abilitate, și aici mă refer la Inspectoratul Județean de Poliție și reprezentanții CPECA, ne vom prezenta de urgență în școala unde se află un astfel de caz și vom realiza o ședință. Copilul va fi direcționat către noi, și cu acceptul său și al familiei va intra într-un program de asistență”, adaugă Marius Manea, comisar de poliție, șef al CPECA, în legătură cu consumul de droguri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`