Prima pagină » Actualitate » Directorii de şcoli pot fi demişi de primari! Se întâmplă din anul şcolar 2024-2025
Directorii de şcoli pot fi demişi de primari! Se întâmplă din anul şcolar 2024-2025

Directorii de şcoli pot fi demişi de primari! Se întâmplă din anul şcolar 2024-2025

26 sept. 2024, 09:59,
în Actualitate

Directorii de şcoli pot fi demişi de primari, începând cu anul școlar 2024-2025. Potrivit unei prevederi din noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, directorii la „propunerea motivată a autorității publice locale, care anual evaluează respectarea contractului și a planului de management administrativ-financiar”, iar „hotărârea finală aparține inspectoratelor școlare județene ISJ/ISMB”.

Directorii de şcoli pot fi demişi de primari

O prevedere nouă din Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar este că directorul poate fi demis „pentru încălcarea cu vinovăție a obligațiilor stabilite prin contractul de management, cu respectarea procedurii de cercetare disciplinară prevăzută de Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare”.

Începând cu anul școlar 2024-2025, directorul unităţii de învăţământ de stat, numit în urma concursului naţional, poate fi eliberat din funcţie la propunerea motivată a inspectorului școlar general al ISJ/ISMB, cu avizul consiliului de administraţie al ISJ/ISMB sau la propunerea motivată a 2/3 dintre membrii consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ, urmată de un raport de evaluare a activității directorului, realizat de către o comisie constituită la nivelul ISJ/ISMB, decizia finală aparținând consiliului de administrație al inspectoratului școlar.

Mai mult, directorii de instituții de învățământ pot fi demiși la propunerea consiliului profesoral, cu votul secret a 2/3 dintre membri. În această situaţie, este obligatorie realizarea unui audit de către ISJ/ISMB. Rezultatele auditului se analizează în consiliul de administraţie al ISJ/ISMB. În funcţie de hotărârea consiliului de administraţie al ISJ/ISMB, inspectorul școlar general emite decizia de eliberare din funcţie a directorului unităţii de învăţământ.

Pentru încălcarea cu vinovăţie a obligaţiilor stabilite prin contractul de management, cu respectarea procedurii de cercetare disciplinară prevăzută de Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare, de asemenea, directorii pot fi demiși.

O altă situație în care directorii pot fi demiși este cea în care consiliul de administraţie al ISJ/ISMB la propunerea motivată a autorității publice locale care anual evaluează respectarea contractului și a planului de management administrativ-financiar; hotărârea finală aparţine ISJ/ISMB”, conform ART. 20 (12).

Problema politizării inspectoratelor școlare

Modificările introduse au stârnit discuții privind riscul creșterii influenței politice în numirea și demiterea directorilor de școli. În contextul actual, politizarea inspectoratelor școlare a devenit o problemă semnalată frecvent de organizațiile din domeniu, fiind deja cunoscut faptul că „toți inspectorii generali și inspectorii generali adjuncți din ISJ-uri sunt numiți politic”.

În acest cadru, un primar care solicită demiterea unui director are posibilitatea de a influența semnificativ managementul școlar, ceea ce poate deschide calea pentru abuzuri politice. Directorii, care în mod normal ar trebui să fie recrutați și evaluați pe baza criteriilor profesionale și meritocratice, riscă să fie înlocuiți pe criterii politice.

În plus, conform noilor reguli, directorii de școli au și alte responsabilități și incompatibilități. De exemplu, pe perioada mandatului, directorul nu poate deține funcții de conducere în partide politice, cum ar fi președinte sau vicepreședinte la nivel local sau național, nici funcții administrative cum ar fi primar, viceprimar, sau președinte de consiliu județean.

De asemenea, directorii trebuie să colaboreze cu diferite structuri din cadrul școlii, precum consiliul profesoral, personalul didactic auxiliar, consiliul elevilor, consiliul reprezentativ al părinților și alte comisii specializate.

Mai mult, directorul are obligația de a solicita consultanță juridică de la inspectorat pentru orice litigiu în care este implicată unitatea de învățământ pe care o conduce.

Așadar, directorii de şcoli pot fi demişi de primari, chiar dacă aceștia ar trebui să fie recrutați și evaluați pe baza criteriilor profesionale și meritocratice, riscă să fie înlocuiți pe criterii politice.

Comentarii
  • LUCIAN PINTILIE

    O mare aiureala.. In scurt timp, primarii vor deveni directori de scoli si de aici, o intreaga increngatura de pile,relatii si șopârlisme, prin școli…Se vrea subordonarea invatamantului către politic…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`