Prima pagină » Titlurile zilei » Directorii de la Colegiul de Artă „Octav Băncilă” din Iași au demisionat în urma unei inspecții de la ISJ. Profesori: „Nu sunt oameni de partid”

Directorii de la Colegiul de Artă „Octav Băncilă” din Iași au demisionat în urma unei inspecții de la ISJ. Profesori: „Nu sunt oameni de partid”

28 ian. 2023, 02:00, 25 ,
Andreea Timofte în Titlurile zilei

La data de 26 ianuarie 2023, ambii directori de la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași au demisionat. Este vorba de directorul general Sergiu Sandu și directorul adjunct Marian Anton, Sergiu Sandu fiind și un cunoscut dirijor. Surse ale BZI au afirmat că decizia ar fi fost luată în urma unei inspecții interne care a avut loc în liceu, o serie de nereguli fiind descoperite

Scandal într-un cunoscut liceu din Iași, după ce reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Iași (ISJ) au făcut un control la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași. Directorii instituției au demisionat ulterior, motivele nefiind foarte clare.

„Nu sunt oameni de partid, ba Sergiu Sandu este chiar artist, un cunoscut dirijor, de aceea nu au libertate de mișcare și mereu sunt inspectați, li se bagă vină din orice”, au afirmat profesori din cadrul colegiului.

Directorii de la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași au demisionat

La data de 26 ianuarie 2023, o inspecție internă a ISJ a avut loc la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași. Acolo, inspectorii au identificat mai multe probleme, precum lipsa profesorilor de la ore, pauze în exces și altele. O fostă elevă a colegiului a alimentat informațiile aflate pe surse de către reporterii BZI.

„Aveam pauze între orele normale și orele de specialitate, stil foarte vechi de învățat, profesori care veneau doar să zică că au venit. Aici nu sunt incluși profesorii care predau materii de Bacalaureat. Erau probleme multe. Titulatura de colegiu național nu are legătură cu realitatea”, a declarat Cosmina I.

În urma controlului, directorii Sergiu Sandu și Marian Anton și-au depus demisiile. Antonina Bliorț, purtătorul de cuvânt al ISJ Iași, a confirmat acest lucru, urmând să se facă demersurile legale pentru numirea unor noi directori.

„Cei doi directori ai unității școlare și-au depus demisiile la registratura ISJ Iași. Am luat act de acestea și urmează ca în cel mai scurt timp să se facă demersurile legale pentru numirea unei noi echipe manageriale”, a declarat Antonina Bliorț, purtător de cuvânt al ISJ.

Astfel, unitatea de învățământ va avea, în curând, noi directori.

Menționăm că Marian Anton a închis telefonul în nas reporterilor, iar Sergiu Sandu nu a dorit să comenteze această decizie momentan.

„A fost vorba de niște probleme personale, chiar nu aș dori să discut despre asta acum”, a declarat Sergiu Sandu.

Rămâne de văzut ce se v-a întâmpla în acest caz și ce detalii vor ieși la iveală.

Comentarii
  • Este foarte bine! Dacă nu sunt în stare să conducă sa plece și fără regrete din partea nimănui. A conduce este tot o artă și se pare că acești directori nu le au cu arta!

  • Nu ești cu partidul, ești împotriva lui! Cât despre acea mică elevă stropitoare :” dacă ai dorit eminența, de ce nu te-ai dus la colegiu de tocilari, pârâicioasă mică”? Un director, dacă este în asentimentele profesorilor, inspectorii ar trebui să fie pe afară!

  • Curva mica a dat sifon pusa de altii care vor ciolanul,la fel si inspectoratul a fost informat din interior

  • Instaurați ordinea și disciplina la aceasta școală.
    Nu am auzit pe nicăieri atâta bătaie de joc, dezordine și lipsa de interes din partea profesorilor și “ conducerii” școlii.
    Bătaie de joc.

  • Reforma in educatie?

    Un articol scris pe repede inainte, de un jurnalist care nu a cercetat mai indeaproape situația. Cine refuză să facă jocurile ISJ-ului, se trezește cu inspecție. Nereguli există in orice școală, dar sunt trecute cu vederea de ISJ atata timp cât directorii sunt obedienți. Cei care nu isi fac treaba in scoala au conexiuni mult prea adanci cu ISJ-ul pentru a putea fi sancționați.

  • Anonimatul la moda

    Culmea este ca aceeasi elevi si parinti fac plangeri impotriva profesorilor care chiar isi fac orele la modul serios acuzand ca sunt prea severi si ca ei au venit pentru a face arta, nu cultura generala. Cat priveste interesul acordat de elevi materiilor de la Cultura generala care se predau invechit este suficient sa citim acest articol cu greseli de ortografie. Nimic pe lumea asta nu se obtine fara munca dar cumva acest lucru nu se aplica si elevilor. Aici sunt mereu altii vinovati. Desigur ca in scoala sunt si elevi exceptionali si parinti implicati, dar pe acestia nu o sa ii auzim aruncand cu noroi la modul general in tot ce inseamna activitatea scolara.

  • Din păcate toate instituțiile statului sunt politizate, începând de la portar și până la directori. Persoanele competente nu au nici o șansă să acceadă sau să rămână în funcții dacă nu se înregimentează într-un partid sau altul.

  • Ciulin Carmen

    Profesorul Sandu este un om extraordinar,un om integru si de un mare profesionalism.
    Fiul meu a invatat la Octav Bancila,a avut niste profesori foarte buni ,acest liceu l-a format si l-a educat .
    Datorita nivelului foarte ridicat si exigentei acestor profesori ,mai ales a celor de specialitate,fiul meu a primit o bursa la o renumita scoala din Anglia ,la doar varsta de 13 ani,acum este student in ultimul an la Academia Regala de Muzica din Londra.
    Nu mai denigrati oameni de valoare,parintii ar trebui sa se implice mai mult in educatia copiilor,vor rezultate extraordinare fara sa isi aduca aportul,profesorul te invata cum sa studiezi,tu ca elev ,ai obligatia sa studiezi in baza celor invatate de la profesor,iar tu ca parinte,ai obligatia sa iti controlezi copilul si sa il supraveghezi in studiul sau.
    Fiul meu Alex este mandru si onorat pentru educatia pe care a primit-o, la Colegiul National de Arta Octav Bancila.

  • Economicele sunt mult peste Arta lui Octav Bancila, de departe! Si-i mai zice colegiu national! Majoritatea profesorilor de la Octav Bancila sunt delasatori, neimplicati si cu durere-n cot de tot si de toate! Atat timp cat tineti in brate profesori ca Cenusareasa cea umflata, care e interesata doar sa plece prin alte tari pe Erasmus, n-o sa cresteti in ochii nimanui de la ISJ, sa va fie clar!

  • Da Agricolul când? Acolo chiar au proeme.de. Ce ISJ face figuri la Băncilă?

  • Da elevii aia cum sunt? Că le dai teme…nuca ești comunist
    Dc ii pui să învețe te dau in judecata
    Dc profii sunt delăsători….e că elevii sunt de mana a treia….toți țărănusii….

  • Unii elevi care vin la acest liceu au o educatie proasta din familie si unii nu sunt pentru acest liceu. Profesorii sunt foarte buni si isi fac meseria.

  • Așteptăm informatii

  • Am avut fata la Octav Bancila si pot sa spun clar ca nivelul este mult sub cota zero. Temele pe care le avea, cand avea, le facea in maxim o ora, dar maxim o ora. Vorbeam si cu alti parinti si aceeasi parere o aveau si ei despre Bancila. Rusinos pentru acest asa zis COLEGIU NATIONAL. Uitati-va la rezultatele elevilor la bacalaureat si va dati seama de nivelul la care se invata. Nu cred ca se va schimba ceva, vreodata, la aceasta scoala. Profesorii sunt de nivelul unei scoli de cartier, cu cateva exceptii, dar putine. Iar despre talente, ce sa mai zic? La fel de bine sau poate chiar mai bine si le intretin oriunde altundeva, din pacate pentru cei cu adevarat talentati.

  • Multi isi manifestă frustrarile, sunt profesori foarte, foarte buni la Colegiul de Arta din Iasi. Copilul meu a studiat in clasele V-VIII acolo si a avut profesori pe care ar dori sa ii aiba si la liceul unde invata acum. A dat admitere in alta parte deoarece a vrut alta specializare. La Colegiul de Arta elevii au un program foarte incarcat deoarece pe langa orele de cultura generală trebuie sa studieze foarte mult la obiectele de specialitate pentru a deveni artisti. Copilul meu a spus ca nu ii place sa stea sa deseneze zilnic. Arta fara munca multa nu se poate invata. Cand am dat fetita in cls V desena ca orice copil, cand a terminat clasa a-VIII-a desena ca un profesionist, desena multe desene de pe Internet de parca ar fi fost trase la xerox, mi-a facut si portretul. A avut o profesoara de desen foarte buna. Bineînțeles este nevoie de mult timp pentru a desena bine.

  • Unii confundă acest liceu cu mahalaua, se vede nivelul lor de cultură si inteligență dupa afirmațiile pe care le fac. 2 copiii am avut in școală si daca ar fi sa evaluez cu note profesorii as da multe, multe note de +10. Adevărul învinge întotdeauna iar minciuna are picioare scurte.

  • Pt directoarea Sandulescu

    Dar de Gianina BARIȚIU de la CNME ce spuneti? O frustrata care urla si zbiara la saracii copii de clasa a VI-a….. cica ea preda matematica….o nesimtita

  • E adevărat, pădure fără uscături nu există, dar să nu aruncăm cu noroi în toți șă să privim obiectiv; sunt numeroși copii care nu-și fac datoria, sunt părinți neimplicați care așteaptă ca școala să le crească odraslele, sunt persoane care nu merită statutul de cadru didactic, dar pe aceștia îi întâlnim în orice unitate de învățământ. Am avut fiica elevă în Colegiul Național de Arte „Octav Băncilă”, acum este artist plastic profesionist (absolventă de Universitate de Arte, cu masterat, membră a Uniunii Artiștilor Plastici). Toate acestea se datorează și profesorilor din liceu care i-au pus bazele de cultură, știință și specialitate și au format-o ca om. Au fost patru ani cu nenumărate ore suplimentare de studiu la atelier, sub îndrumarea benevolă a profesorilor de arte, pe lângă care și-au făcut loc și cei de la cultură generală: a participat la toate olimpiadele și concursurile de limba română, de la care, fără o oră de pregătire suplimentară, doar cu ceea ce s-a predat în clasă și cu temele corespunzătoare, s-a întors cu cel puțin o mențiune (în concurență directă cu elevii de la clasele de filologie din liceele de elită ale Iașului); mai mult, bazându-se în exclusivitate pe munca din școală. a avut rezultate deosebite și la alte discipline, precum fizica, istoria, limba franceză și limba engleză; a luat note peste 9,50 la bacalaureat, din nou, fără bani pentru pregătiri suplimentare! Și pot afirma cu tărie că nu a fost o situație specială, ci că toți copiii clasei din care a făcut parte fiica mea au beneficiat de aceiași implicare din partea profesorilor școlii; toți sunt acum tineri adulți, absolvenți de studii superioare în cele mai variate domenii (arte, medicină, istorie, pedagogie, ș.a.m.d.). Acești Oameni, acești Profesori ai Colegiului Național de Arte „Octav Băncilă” au reușit să le deschidă copiilor apetitul pentru muncă, pentru cunoaștere, pentru literatură și artă, să le ofere exemple de integritate și să îi ajute să-și croiască un drum frumos în viață!

  • Uai @Mamă da ai timp de scris. Asa este cu Giani Barițiu de la Eminescu…asteapta sa fie cautata si sa faca pregatire in particular, fara a declara la ANAF, jmecheroaica profa de mate

  • mergeti la Racovita !

  • Stop abuzurilor!!!!

    De ce nu postati toate comentariile???

  • Matematiciana asta de Barițiu – Pîrțu Geanena nu se gîndește că e e una singura împotrivaa 26 de elevi…o să-i facă ăștia mici o bucurie de nu o să se vadă. Stii cum sunt copiii…buclucași

  • Dincolo de bine şi de rău / Prolog la o filozofie a viitorului (Fr. Nietzsche)
    Dacă doriţi curăţenie în sistemul de educaţie, începeţi cu mizeria de sub preşul Inspectoratului, aviz domnilor ziarişti. Noua conducere numită de doamna inspector (3 directori dintre care unii aproape analfabeţi) va fi perfect controlabilă.

  • Oamenii care vor sa faca ceva bun cu adevarat sunt indepartati. Ba mai mult, sunt improscati cu mizerii.

  • E drept, pădure fără uscături nu există, dar nu pot fi acuzați acești oameni, directorii demisionari, de absolut nimic! Au condus așa cum au știut mai bine cel mai mare liceu de arte din țară. E o școală mare, cu rezultate deosebite la cultură generală și la specialitate, lucru dovedit de numărul uriaș de premii, de rezultatele la BAC și de parcursul majoritar universitar al absolvenților. Păcat că oameni care chiar au vrut să facă ceva pentru acest liceu au fost îndepărtați într-un mod atât de urât!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
27 noiembrie 2024
27 noiembrie 2024