Prima pagină » International » Directoarea Secret Service a demisionat după atentatul asupra lui Trump
Directoarea Secret Service a demisionat după atentatul asupra lui Trump

Directoarea Secret Service a demisionat după atentatul asupra lui Trump

23 iul. 2024, 19:21, 1 ,
BZI.ro, în International

Directoarea Secret Service – structura care asigură protecţia celor mai înalţi demnitari americani – a demisionat în urma tentativei de asasinare a lui Donald Trump, afirmă marți surse citate de CNN și NBC.

„După cum am declarat, Secret Service va merge mai departe cu misiunea noastră de investigare şi protecţie într-o manieră fermă. Nu ne retragem din faţa provocărilor. Cu toate acestea, nu vreau ca apelurile la demisie care-mi sunt adresate să distragă atenţia de la munca extraordinară pe care fiecare dintre voi o face pentru misiunea noastră vitală”, a spus Cheatle în mesajul către angajaţi. „În lumina evenimentelor recente, am luat decizia dificilă de a demisiona din funcţia de director”, i-a anunţat ea.

Kimberly Cheatle a recunoscut că nu şi-a îndeplinit misiunea

La audierea sa de luni, din Congresul SUA, Kimberly Cheatle a recunoscut că nu şi-a îndeplinit misiunea de a-l apăra pe candidatul republican la preşedinţie. „Am dat greş”, a spus Cheatle.

„Ca directoare, îmi asum întreaga răspundere pentru orice breşă de securitate”, a adăugat ea, apreciind că evenimentul de la mitingul electoral din Butler, statul Pennsylvania, în cursul căruia Donald Trump a fost rănit la ureche de un glonţ, a fost „cel mai important eşec operaţional al Secret Service din ultimele decenii”.

O anchetă independentă urmează să stabilească circumstanţele tentativei de asasinat împotriva lui Trump, în special modul în care trăgătorul a ajuns cu o puşcă seminautomată pe acoperişul unei clădiri aflate la mai puţin de 150 de metri de podiumul de pe care fostul preşedinte li se adresa simpatizanţilor.

Unul dintre aceştia a fost ucis, iar alţi doi au fost răniţi, înainte ca poliţia să îl lichideze pe atacator – Thomas Matthew Crooks, în vârstă de 20 de ani. S-a dovedit deja că el apucase să tragă opt focuri şi a supravieţuit 26 de secunde după primul, înainte de a fi împuşcat mortal de Secret Service.

Secret Service are printre alte atribuţii protecţia preşedintelui şi a vicepreşedintelui Statelor Unite, a foştilor preşedinţi, a familiilor acestora, precum şi a principalilor candidaţi la preşedinţie şi a şefilor de stat străini aflaţi în vizită pe teritoriul american.

Reacția lui Joe Biden

Preşedintele Joe Biden a reacţionat şi a declarat că îi este recunoscător lui Cheatle pentru cariera sa în serviciul public şi a spus că intenţionează să numească în curând un nou director.

„Ea s-a dedicat cu abnegaţie şi şi-a riscat viaţa pentru a ne proteja naţiunea de-a lungul carierei sale în Serviciul Secret al Statelor Unite. Îi mulţumim în special pentru că a răspuns chemării de a conduce Secret Service în timpul administraţiei noastre şi îi suntem recunoscători pentru serviciile aduse familiei noastre”, a declarat Joe Biden într-un comunicat. „Ca lider, este nevoie de onoare, curaj şi o integritate incredibilă pentru a-ţi asuma întreaga responsabilitate pentru o organizaţie însărcinată cu una dintre cele mai dificile sarcini din serviciul public”, a adăugat Joe Biden.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
23 iulie 2024
23 iulie 2024