Prima pagină » National » Direcţiile de Sănătate Publică au fost prinse nepregătite de pandemia de Coronavirus, susţine Andrei Baciu
Direcţiile de Sănătate Publică au fost prinse nepregătite de pandemia de Coronavirus, susţine Andrei Baciu

Direcţiile de Sănătate Publică au fost prinse nepregătite de pandemia de Coronavirus, susţine Andrei Baciu

12 oct. 2020, 09:15,
George Cristian în National

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu a oferit o declaraţie extrem de controversată. Aflat la un post de televiziune, acesta a declarat că Direcţiile de Sănătate Publică (DSP) au fost foarte slab pregătite pentru a gestiona criza sanitare care s-a abătut asupra României.

Pandemia de coronavirus i-a prins pe cei care administrează DSP-urile din România nepregătiți, susţine Andrei Baciu. Asta în condiţiile în care există și înainte de pandemie un deficit consistent de personal. Andrei Baciu considera că specialiştii nu au putut fi pregătiți ” peste noapte”.

DSP-uri au fost prinse nepregătite de pandemia de Coronavirus

Într-o intervenţie la un post de televiziune, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu este de părere că DSP-urile din toată ţara au fost prinse nepregătite de pandemia de Coronavirus. Din aceste considerente, instituţiile statului au funcţionat deficitar. Totuşi, acest lucru a fost datorat faptlui ca la nivel de DSP-uri exista un deficit de personal de dinainte de pandemia, iar medicii infecţionişti nu pot fi pregătiţi de pe o zi pe alta. În altă ordine de idei, în acest an la rezidenţiat se vor suplini locurile la specialităţile deficitare:

”Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) au fost cele mai puțin pregătite pentru un astfel de rol central pe care îl au într-o astfel de situație, o criză de sănătate publică. Sunt chestiuni pe care nu le poți suplini, e nevoie de ani de zile. De exemplu, partea de medici specialiști în epidemiologie, sănătate publică, igienă – nu ai de unde să-i formezi peste noapte. A anunțat domnul ministru că la examenul de rezidențiat de anul acesta, aceste categorii au fost introduse în lista specialităților deficitare, se vor suplini locuri și vor apărea începând cu anul viitor. Aceasta este una dintre măsuri.

S-a realizat un sistem de call center la nivelul tuturor DSP-urilor

Conform declaraţiilor făcute de Andrei Baciu, în aceste momente a fost realizat un sistem de call center la nivelul tuturor DSP-urilor din ţară. Sistemul care este creat, va fi perfecţionat în aceste zile, este de părere secretarul de stat în Ministerul Sănătății

” S-a realizat un sistem de call center care a fost implementat, pe de o parte, la nivelul tuturor DSP-urilor și acesta va fi perfecționat în zilele următoare, astfel încât să se poată eficientiza și să se poată avea o evidență mult mai clară a tuturor problemelor, a tuturor solicitărilor și să se poată răspunde cât mai repede”, a explicat Andrei Baciu.

În ceea ce privește situația de la DSP București, secretarul de stat din Ministerul Sănătății a declarat că e vorba despre un caz special. Asta pentru că Direcția de Sănătate Publică din Capitală „are de gestionat sănătatea unei populații foarte mari, vorbim de tot arealul București-Ilfov, în plus, o bună parte din pacienți vin și din alte zone ale țării”.

România se confruntă cu o creştere a numărului de îmbolnăviri de COVID

În aceste momente, România se confrunta cu o creştere a numărului de îmbolnăviri de COVID. Pe această idee, duminica 11 octombrie 2020, pe teritoriul ţării s-au confirmat pozitivi la infectarea cu COVID-19 2.880 de persoane. Bucureştiul și Iașul sunt cele mai afectate orașe, autorităţile locale inchinzand localurile închise din acestea. În schimb, la Iași, hramul Sf. Cuv. Parascheva a fost interzis de autorităţile centrale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 ianuarie 2025
14 ianuarie 2025