Prima pagină » Economic Local » Direcția Silvică și voluntarii au plantat zeci de hectare cu puieți în Iași. Campania „Luna pădurii” se încheie pe 15 aprilie 2023
Direcția Silvică și voluntarii au plantat zeci de hectare cu puieți în Iași. Campania „Luna pădurii” se încheie pe 15 aprilie 2023

Direcția Silvică și voluntarii au plantat zeci de hectare cu puieți în Iași. Campania „Luna pădurii” se încheie pe 15 aprilie 2023

12 apr. 2023, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Campania „Luna pădurii” este marcată la Iași, astfel că, în ultima lună, Direcția Silvică și voluntarii au plantat zeci de hectare cu puieți. Campania se încheie pe 15 aprilie 2023, iar organizatorii și-au propus să planteze 139 de hectare în acest an. Acțiunile de împădurire vor fi desfășurate de primarii ieșeni, alte instituții private sau de stat, dar și de voluntari

Campania „Luna Pădurii” are succes la Iași, fiind plantați puieți forestieri pe zeci de hectare din județ. Direcția Silvică, primăriile, voluntarii și alte instituții private sau de stat au fost în mai multe zone din județ, unde au plantat puieții proveniți din pepinierele din Iași. Campania „Luna Pădurii” este un eveniment sărbătorit la nivel național și se va încheia pe 15 aprilie 2023, astfel că voluntarii se mai pot înscrie.

Organizatorii și-au propus ca pe o suprafață de 139 hectare să fie plantați 618.600 de puieți forestieri, din care 62.000 de bucăți sunt plop alb, 205.600 – gorun, 202.400 –puieți de stejar, 29.700 – cireș, 35.000 – puieți de frasin. Alte 26.000 de puieți de paltin, 29.500 de salcâm, 2.300 de vișin turcesc, 29.500 de salcâm vor fi plantați în următoarea perioadă.

„Luna pădurii”, marcată la Iași printr-o campanie de împăduriri

Această sărbătoare a sădirii arborilor, cu o istorie oarecum bogată, își are începuturile în Statele Unite, la inițiativa ministrului Sterling Morton, încă din anul 1872, ca o consecință a despăduririlor masive din perioada respectivă. Exemplul american s-a extins în întreaga lume, în anul 1901, la primul Congres pentru silvicultură de la Paris, reprezentantul Franței propunând o moțiune în favoarea stabilirii unei sărbători a arborelui în fiecare țară, în a doua duminică a lunii octombrie, după modelul american, care să fie consacrată elevilor din școli pentru a planta un arbore.

În România, la inițiativa cărturarului Spiru Haret, ministru al Cultelor și Instrucției Publice, în anul 1902 a fost organizată „Serbarea sădirii arborelui”, acțiunea luând, în timp, caracterul unei adevărate sărbători de primăvară naționale. „Luna pădurii” a fost sărbătorită la Iași și anul trecut. În 2022 a fost surprins un pe imaginile unei camere de supraveghere.

În Iași sunt 7 pepiniere unde se produc puieți

Suprafața împădurită în județul Iași a crescut anual. Numai în anul 2022 au fost plantați puieți pe 80 de hectare. Puieții folosiți în campania de împăduriri provin din pepinierele din județul Iași. Cea mai veche pepinieră este în Galata, unde sunt produși anual 100.000 de puieți ornamentali.

A fost înființată în anul 1865, iar puieții ornamentali sunt achiziționați de clienții din toată țara. În județul Iași sunt 7 pepiniere unde se produc anual 2 milioane de puieți care pot fi plantați pe 400 de hectare. Astfel, au fost plantate zeci de hectare cu puieți care provin din pepinierele din Iași, în campania derulată anul acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *