Direcția Silvică Iași atrage atenția asupra pericolului izbucnirii unor incendii în pădurile din județ, dacă nu sunt îngrijite corespunzător de către proprietari sau personalul instituțiilor abilitate. Autoritățile trag un semnal de alarmă în contextul incendiilor devastatoare din Los Angeles
Personalul silvic din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor (RNP) Romsilva – Direcției Silvice Iași asigură prevenirea și stingerea incendiilor de pădure în baza Legii 307/2006, a Regulamentului privind gestionarea situațiilor de urgență ca urmare a incendiilor de pădure, aprobat cu O.M. 551/2006, și a altor acte normative, fiind întocmite în acest sens Planuri de apărare împotriva incendiilor de pădure, planuri întocmite la nivel de ocol silvic și reactualizate anual. În funcție de administratorul pădurii în care s-a declanșat un incendiu, gestionarea incendiilor de pădure va fi realizată de administratorii fondului forestier, autorizați în condițiile legii, pentru pădurile pe care le administrează și Gărzile Forestiere, dar și pentru celelalte păduri. Autoritățile trag un semnal de alarmă în contextul incendiilor devastatoare din Los Angeles.
Direcția Silvică Iași atrage atenția asupra pericolului izbucnirii unor incendii în pădurile din județ
Potrivit specialiștilor din domeniul silvic, măsurile de limitare, înlăturare sau contracarare a incendiilor de pădure constituie o obligație pentru organele administrației publice centrale și locale cu atribuții în acest domeniu si pentru toate persoanele fizice și juridice, cu excepția persoanelor cu handicap, a bătrânilor, copiilor și a altor categorii defavorizate.
„Deținătorii de păduri a căror incendiere poate pune în pericol populația și bunurile sale materiale, obiectivele sociale și capacitățile productive, sau poate aduce prejudicii mediului ambiant, sunt obligați să ia măsuri de prevenire și stingere a incendiilor și să se doteze cu mijloace tehnice specifice de prevenire și stingere a incendiilor, indiferent de titlul de proprietate”, transmit reprezentanții Direcției Silvice Iași.
Consulatul României a fost evacuat din cauza incendiilor de vegetație din Los Angeles.
Ce trebuie să facă proprietarii de păduri pentru a preveni incendiile?
Potrivit specialiștilor din domeniul silvic, este interzis accesul autoturismelor particulare în pădure şi instalarea corturilor şi rulotelor în locuri neamenajate, este interzisă igienizarea păşunilor prin incendiere de către proprietarii de terenuri sau crescătorii de animale din vecinătatea pădurilor, dotarea punctelor de exploatare a masei lemnoase cu materiale necesare intervenţiei la incendiu în caz de nevoie, dar și interzicerea focului deschis şi a fumatului în pădure sau la o distanţă mai mică de 100 m de liziera pădurii. Personalul silvic din cadrul Direcţiei Silvice Iaşi monitorizează în permanenţă pădurile statului şi cele preluate în administrare / servicii silvice, prevenind izbucnirile incendiilor de pădure prin patrulări în zonele vulnerabile şi prin amplasarea de panouri avertizoare privind prevenirea şi stingerea incendiilor de pădure. Totodată, acţionează alături de pompierii militari din cadrul ISU Iaşi pentru izolarea şi stingerea incendiilor de pădure izbucnite în raza ocoalelor silvice. Incendiile de vegetație din județul Iași au făcut ravagii în anii precendenți, în perioada verii.
Care sunt cele mai frecvente cauze ale incendiilor de pădure?
Un rol important în intervenţiile de izolare şi stingere a incendiilor de pădure îl constituie cooperarea cu instituţiile cu atribuţii în domeniul situaţiilor de urgenţă, acţiuni întreprinse pentru organizarea în timp şi spaţiu, într-o concepţie unitară, a tuturor forţelor participante la intervenţie. Cauzele care dau naştere incendiilor de pădure sunt variate, potrivit specialiștilor din domeniul silvic. Cele mai frecvente sunt curățarea terenurilor agricole prin arderea vegetaţiei uscate, folosirea neglijentă a focului de către oameni pentru prepararea hranei sau încălzirii, țigări aruncate la întâmplare, arderea rămăşiţelor lemnoase rezultate din parchete de exploatare, crearea de suprafeţe agricole prin ardere sau de îmbunătăţire a păşunilor, trăsnetul sau incendii premeditate. La toate aceste cauze contribuie în mod decisiv condiţiile meteo defavorabile (direcţia şi viteza vântului, seceta, temperatură ridicată şi umiditatea aerului), precum şi caracteristicile vegetaţiei, care vor asigura propagarea cu uşurinţă a incendiului. Din totalul incendiilor din ultimii 15 ani, 95% au avut drept cauză arderi cu scop agricol cu autor necunoscut, personalul silvic intervenind de fiecare dată pentru stingerea incendiilor în afara fondului forestier pentru ca incendiul să nu se propage în pădure.
Direcţia Silvică Iaşi asigură măsuri de prevenire a producerii incendiilor
Măsurile sunt asigurate de Direcția Silvică Iași în fondul forestier prin intervenţii rapide şi eficiente în caz de urgenţă, acţionând în principal prin următoarele: organizarea intervenţiei pentru stingerea incediilor de pădure, la nivelul Direcţiei Silvice Iaşi şi a ocoalelor, prin precizarea corectă a forţelor şi a mijloacelor care trebuie să intervină la stingere, a mijloacelor tehnice de alarmare şi alertare a personalului silvic, serviciilor de urgenţă profesioniste şi a celorlalte forțe participante, stabilirea modului de organizare şi a responsabilităţilor privind apărarea împotriva incendiilor, realizarea unui sistem eficient de observare, anunţare şi raportare a incendiilor în fondul forestier, efectuarea patrulărilor în fondul forestier de către personalul silvic de teren, în special în perioada de secetă şi caniculă şi la sfârşit de săptămână.
Este necesară asigurarea practicabilităţii căilor de acces spre zonele cu vulnerabilitate mărită la incendiu, stabilirea locurilor de popas, amenajarea şi marcarea acestora. Alte măsuri de prevenție a incendiilor, ale Direcției Silvice Iași, sunt dotarea mijloacelor de transport şi a utilajelor care execută lucrări în pădure cu materiale de primă intervenţie, instruirea tuturor persoanelor care desfăşoară activităţi în pădure pentru respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor, dotarea cantoanelor şi a ocoalelor silvice cu materiale necesare intervenţiei în caz de incendiu, amplasarea de panouri cu interdicţii stabilite pentru protejarea pădurii, la intrarea pe drumurile forestiere şi pe traseele turistice. În aproape toate zonele din județ au izbucnit incendii de vegetație uscată.
Personalul silvic este instruit de 2 ori pe an pentru prevenirea incendiilor de vegetație
Direcţia Silvică Iaşi are 1.913 contracte în pază, cu o suprafaţă de 4.323 hectare şi o suprafaţă de 1.825 ha preluate în pază cu Garda Forestieră, cu proprietari necunoscuţi (decedaţi, fără dezbateri succesorale). Direcția Silvică din Iași administrează o suprafață de fond forestier de 64.290 de hectare. Proprietarii de păduri din Iași administrează în jur de 20.000 de hectare. De asemenea, pentru prevenirea incendiilor, pentru personalul silvic, se efectuează instructaje și simulări de cel puţin de 2 ori pe an cu personalul angajat astfel: şefii de ocoale silvice coordonează personal activităţile PSI, răspund de actualizarea planului de intervenţie ori de câte ori situaţia o impune şi de raportarea incendiilor de pădure – actualizarea planului de alarmare şi mobilizare a forţelor şi mijloacelor de stingere a incendiilor. Exploatarea instalaţiilor electrice de iluminat şi prizelor de la sediile cantoanelor, districtelor, cabane de vânătoare, sediile subunităţilor şi anexelor acestora va fi permisă cu siguranţe cu fuzibilul calibrat şi fără defecţiuni.
„Se acordă o atenţie deosebită instruirilor personalului silvic, exerciţiilor de alarmare şi evacuare a personalului la sediile subunităţilor. Un exercițiu de alarmare incendiu este o simulare planificată, menită să pregătească oamenii și să testeze eficiența procedurilor de evacuare în caz de incendiu. Aceste exerciții de simulare, efectuate împreună cu ISU Iaşi, sunt esențiale pentru siguranța angajaților. Anunţarea se va face iniţial telefonic, urmând ca, în cel mai scurt timp posibil, să se înregistreze în registrul general de incendii”, susțin reprezentanții Direcției Silvice Iași.
Fiecare ocol silvic, indiferent de natura proprietăţii pe care o administrează, are următoarele obligaţii: anunţarea dispeceratului de urgenţă, constituit la Garda Forestieră Suceava, în maximum 6 ore de la producerea evenimentului (incendii de pădure sau vegetaţie forestieră, doborâturi în masă sau alte situaţii de urgenţă generate de riscurile specifice pădurilor). Direcția Silvică Iași atrage atenția asupra pericolului izbucnirii unor incendii în pădurile din județ, dacă nu sunt îngrijite corespunzător de către proprietari sau de personalul instituțiilor abilitate.