Direcția Silvică Iași a scos la vânzare 200 de brazi. Aceștia provin din Pepiniera Silvică Galata, una dintre cele mai mari din Iași. Molizii argintii se vând cel mai bine pe tot parcursul anului, potrivit specialiștilor în silvicultură
Direcția Silvică Iași a scos la vânzare 200 de brazi
Înființată în anul 1865, Pepiniera Sivică Galata este cea mai veche pepinieră din Iași, iar în fiecare an, la firme, societăți, primării sau persoane fizice, ajung între 250-350 de brazi sau molizi. Cu toate acestea, Pepiniera dispune de 3 specii principale, și anume: molid argintiu înțepător, molid verde și molid argintiu. Dintre cele 3 specii de molid, molidul verde și molidul argintiu se vând cel mai bine. Direcția Silvică Iași a scos la vânzare 200 de brazi, în această perioadă. Cei interesați pot să-i achiziționeze din locație. Prețurile variază între 55 și 350 de lei.
„Cel mai bine se vinde molidul verde și cel argintiu. Specia molid este mult mai ușor adaptabilă pentru solul și climatul nostru, mai ales în zona Iașului. Dacă este să luăm în calcul, găsim specia asta undeva în Rădăuți, Neamț, Suceava, dar și în Constanța. Variază în funcție de altitudine, de sol, de climă, umiditate… este o specie care se aclimatizează foarte ușor. Bradului îi place o zonă mai răcoroasă, este mult mai pretențios, pentru că îi trebuie un sol mai acid și o umiditate mai multă în atmosferă. Deci cel mai uzual, practic și plăcut, în același timp, este molidul. În ceea ce privește numărul de brazi pe care îi vindem anual, acesta variază în funcție de an și cerințe, dar ajungem undeva la 250 și 350 de bucăți”, a declarat Marius Suculiuc, șef de atelier la Pepiniera Silvică Galata.
Prețul acestora variază în funcție de înălțimea lor, dar și de cerințe, deoarece unii clienți vor molizi în ghiveci sau balot. Potrivit specialiștilor, molidul clasic verde ar avea un preț minim de pornire de la 55 de lei, cel de 1,40 metri. În schimb, prețul cel mai mare ajunge la aproximativ 320 de lei sau 350 de lei.
„Molidul clasic verde are un preț de pornire de la 55 de lei, undeva la 1,40 metri înălțime, cu balot, pentru că de multe ori vine ori cu balot ambalat, ori cu ghiveci. Se mai adaugă și prețul ghiveciului, dar, în principal, este în funcție de mărime. Iar cel mai mare ca și preț este de 320 de lei – 350 de lei, molidul argintiu înțepător de 1,60m – 1,80 m, cu balot ambalat sau ghiveci. Cam pe acolo variază. Anii precedenți nu s-au modificat, dar este posibil să se mai scumpească cu 5 lei, mai ales că e perioada sărbătorilor”, a mai spus Marius Suculiuc.
Sfaturile specialiștilor, în privința întreținerii molizilor
Potrivit lui Marius Suculiuc, molizii au nevoie de o grijă aparte în cazul plantării acestora de către clienți.
„Cel mai bine s-au vândut molizii argintii, cu balot ambalat, cu ghiveci. Mulți vor să îl țină în casă o perioadă, îl dau la o căldură foarte mare, deși îl dau undeva la fereastră. Temperatura maximă trebuie să fie undeva la 20-22 de grade, nu mai mult. Se poate scoate în perioada 10 – 15 ianuarie pentru a se planta în teren, doar că dacă îl scoatem din casă iar afară sunt minus 20 de grade, îl mai amânăm. Dar dacă bate puțin vântul și sunt minus 2-3 grade, atunci îl putem planta. Doar că trebuie hidratat foarte bine, atât la rădăcină, cât și pe frunze, iar acest lucru poate fi făcut foarte bine cu un pulverizator”, a susținut acesta.
De asemenea, ca și nucleu al Direcției Silvice Iași, există 7 pepiniere unde oamenii pot găsi orice specie de brazi, Pepiniera Silvică Galata fiind punctul central. Pepinierele sunt locate pe cele 7 coline ale Iașului, unele dintre acestea aflându-se la Răducăneni, Hârlău și Pașcani, Dobrovăț sau Pădureni. Din punctul central, brazii se livrează în orice stadiu, către celelalte locații. Mai mult, în funcție de comenzi, Pepiniera Silvică Galata oferă și transport, acesta nefiind inclus în preț.
Inginerii silvici se așteaptă la o creștere semnificativă a vânzărilor
Marius Suculiuc, șef de atelier la Pepiniera Silvică Galata, susține că odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă, vânzările de brazi și molizi vor crește. În același timp, acesta consideră că mulți clienți se lasă păcăliți de comercianții ambulanți.
„La creșterea vânzărilor ne așteptăm, dar, în același timp, comerțul ambulant a luat o mare amploare. Mulți clienți vin iritați din cauza faptului că au cumpărat brazi și molizi din depozitele mari, arhicunoscute, iar plantele s-au uscat. Vreau să știe că acele plante sunt crescute într-un mediu controlat, cu hormoni de creștere… în concluzie, sunt o afacere bănoasă și atât”, a mai declarat Marius Suculiuc.
Direcția Silvică a scos la vânzare 200 de brazi, iar molizii argintii sunt cei mai căutați, atât în timpul anului, cât și în perioada sărbătorilor, tocmai datorită faptului că aceștia se adaptează la orice tip de sol și climat. Mai mult, oamenii trebuie să fie foarte atenți la modul în care trebuie să îi îngrijească.