Direcția Silvică Iași a aplicat amenzi în valoare de 10.000 de lei, în ultimele două luni. Specialiștii din domeniul silvic se așteaptă ca în următoarea perioadă să crească numărul hoților de lemne
Direcția Silvică din Iași a dat amenzi în valoare de 10.000 de lei. Din cei 56 de metri cubi de lemn nejustificați, o parte au fost imputați personalului silvic. În ceea ce privește controlul circulației ce a fost efectuat în primele ultimele două luni, inspectorii silvici au demarat 37 de acțiuni. De asemenea, au mai fost confiscați 24 de metri cubi de cherestea și 19 de metri cubi de lemn de foc. A scăzut cantitatea de lemn tăiată ilegal, însă specialiștii Direcției Silvice Iași spun că se așteaptă ca situația să se înrăutățească în această iarnă din cauza situației economice precare a multor ieșeni care locuiesc în mediul rural, în apropierea pădurilor. Potrivit acestora, valoarea amenzilor a scăzut în anul 2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. De asemenea, a scăzut valoarea amenzilor aplicate celor prinși că taie și transportă ilegal material lemnos, însă a crescut numărul infracțiunilor.
Potrivit noilor modificări aduse Codului Silvic, începând cu anul 2020, orice cantitate de lemn tăiată ilegal în pădurile României este considerată infracțiune. Astfel, hoților de lemne care primesc amenzi li se face dosar penal pentru ilegalitățile comise.
Transporturile de lemn, verificate și de Direcția Silvică Iași
Specialiștii mai spun că multe persoane sună la 112 pentru a anunța furturi de lemne, iar programul SUMAL (Sistemul de Urmărire a Materialului Lemnos) 2.0 își arată efectele. Acesta a fost lansat în anul 2021 și împiedică furtul din păduri. Aplicația prin intermediul căreia pot fi urmărite prin GPS camioanele care transportă materiale lemnoase, care transmite imagini din satelit de înaltă rezoluție și imagini de pe camerele de supraveghere amplasate la ieșirea din principalele drumuri forestiere ar trebui să facă imposibilă ascunderea și punerea pe piață a lemnului tăiat ilegal.
„Noi facem controale în trafic frecvent, cu colegii din alte instituții, cu Garda Forestieră, cu Poliția. Am văzut că oamenii sună să anunțe faptul că li se pare suspect un anumit transport de lemne. Noi verificăm toate aceste reclamații și unele se confirmă”, susține Gabriel Doncean, director al Direcției Silvice Iași.
Ieșenii trebuie să evite pădurea din Dobrovăț, unde este localizat ursul
Principalele obiective ale SUMAL sunt creșterea eficienței controlului ca parte a politicilor publice de reducere a infracționalității în domeniul forestier pentru prevenirea și combaterea activităților ilegale. SUMAL 2.0 obligă și la încărcarea de fotografii din mai multe unghiuri ale lemnului încărcat pentru orice transport din România, precum și însemnarea în pădure a parchetelor de masă lemnoasă cu coordonate GPS, înainte de a se efectua tăierea. Mai mult, în noul SUMAL se pot vedea zilnic toate volumele de material lemnos din orice depozit din țară. În ceea ce privește ursul din Dobrovăț, specialiștii Direcției Silvice spun că acesta este în pădure, într-o zonă care nu este frecventată de către turiști. Mai mult, cei care vor să facă drumeții în pădure sunt sfătuiți să evite această zonă. Prezența ursului în pădurea Dobrovăț a fost confirmată la începutul lunii iunie 2022.
Direcția Silvică Iași supraveghează în permanență animalul sălbatic ce este protejat prin lege.
,,Iarna nu-i ca vara.”