Prima pagină » Economic Local » Direcția Silvică Iași a dat amenzi de 20.000 de lei în ultimele 3 luni! Sistemul de urmărire a materialului lemnos SUMAL 2.0 este funcțional

Direcția Silvică Iași a dat amenzi de 20.000 de lei în ultimele 3 luni! Sistemul de urmărire a materialului lemnos SUMAL 2.0 este funcțional

11 nov. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Direcția Silvică Iași a dat amenzi în valoare de 20.000 de lei în perioada august-octombrie 2021. Cele mai multe nereguli au fost descoperite la controlul materialului lemnos. Sistemul de urmărire a materialului lemnos SUMAL 2.0 este în continuare funcțional

Ieșenii prinși că transportau ilegal material lemnos din pădurile din județ au fost amendați cu 20.000 de lei de Direcția Silvică Iași. În ultimele 3 luni, volumul de tăieri ilegale înregistrat de Direcția Silvică Iași a fost de 170 de metri cubi, fiind derulate 58 de acțiuni de control. Valoarea pagubelor este de 16.000 de lei. În urma verificărilor la controlul materialului lemnos au fost înregistrate 4 infracțiuni. În primul semestru din anul 2021 au fost efectuate 1.017 acțiuni de control, în urma cărora au fost date amenzi în valoare de 39.000 de lei.

Potrivit directorului instituției de control, Gabriel Doncean, în luna septembrie a anului trecut s-a modificat legislația, motiv pentru care a scăzut valoarea amenzilor și numărul infracțiunilor. Aplicația SUMAL 2.0 este în continuare funcțională.

„Primim reclamații de la cetățeni. Am făcut verificări și facem în continuare. Anul trecut s-au făcut modificări la Codul Silvic și orice tăiere de arbori sau sustragere de masă lemnoasă este considerată infracțiune. A scăzut numărul infracțiunilor în anul 2021 cu aproape 50 la sută, față de 2020”, susține Gabriel Doncean, directorul Direcției Silvice Iași.

SUMAL 2.0 a fost lansat în acest an și împiedică furtul din păduri

Începând cu data de 1 februarie 2021 este funcțional SUMAL 2.0 (Sistemul de Urmărire a Materialului Lemnos), sistemul care împiedică furtul din păduri. Aplicația prin intermediul căreia pot fi urmărite prin GPS camioanele care transportă materiale lemnoase, ce transmite imagini din satelit de înaltă rezoluție și imagini de pe camere de supraveghere amplasate la ieșirea din principalele drumuri forestiere, ar trebui să facă imposibilă ascunderea și punerea pe piață a lemnului tăiat ilegal.

Aceasta poate fi utilizată de toți cei care vor să reclame un transport ilegal de lemne din Iași sau din alte zone ale țării. Principalele obiective ale SUMAL sunt creșterea eficienței controlului ca parte a politicilor publice de reducere a infracționalității în domeniul forestier, pentru prevenirea și combaterea activităților ilegale. SUMAL 2.0 obligă și la încărcarea de fotografii din mai multe unghiuri ale lemnului încărcat pentru orice transport din România, precum și însemnarea în pădure a pachetelor de masă lemnoasă cu coordonate GPS, înainte de a se efectua tăierea. Mai mult, în noul SUMAL se pot vedea zilnic toate volumele de material lemnos din orice depozit din țară.

Direcția Silvică Iași a demarat și în acest an campania de împăduriri

Pe de altă parte, specialiștii din cadrul Direcției Silvice Iași, împreună cu voluntari, atât din instituțiile din Iași, cât și din mediul privat, au plantat 129,59 de hectare cu 574.700 de puieți forestieri. Puieții provin din cea mai veche pepinieră din Iași, din Galata, de unde ajung în fiecare an, la firme sau la persoane fizice, puieți ornamentali din specii autohtone. În medie, anual, sunt comercializați puieți în valoare de 200.000 de lei.

Suprafața totală de fond forestier a județului Iași este de 97.606 hectare, ce reprezintă 17 la sută din suprafața județului. Suprafața totală administrată de Direcția Silvică Iași este de 73.095 de hectare, adică 75 la sută din suprafața de fond forestier a județului, împărțită astfel: pădure proprietate publică a statului, 65.871 de hectare, și pădure proprietate privată, 7.224 hectare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *