Direcția Silvică Iași a aplicat amenzi în valoare de 6.000 de lei, în anul 2021 fiind înregistrate 12 infracțiuni. Potrivit specialiștilor din domeniul silvic, a scăzut valoarea amenzilor aplicate celor prinși că taie și transportă ilegal material lemnos, însă a crescut numărul infracțiunilor
În urma verificărilor făcute de Direcția Silvică Iași, au fost constatate mai multe nereguli în urma cărora s-au aplicat sancțiuni drastice, inclusiv amenzi. În perioada ianuarie-mai 2021, în controlul circulației au fost efectuate 537 de acțiuni, ocazie cu care au fost încheiate 12 contravenții silvice și s-au aplicat amenzi în valoare de 6.000 de lei. Volumul de material confiscat este de 31 de metri cubi, din care cherestea 11 metri cubi și 20 de metri cubi de lemne de foc. În ceea ce privește controalele de fond, au fost efectuate 218 verificări.
Volumul total de lemn tăiat ilegal este de 209 metri cubi, din care 115 metri cubi justificat, iar alți 94, nejustificat. Valoarea totală a pagubelor produse este de 77.135 de lei. Administrarea fondului forestier de către Direcția Silvică Iași se face cu 161 cantoane silvice organizate în 28 districte silvice și prin 8 ocoale silvice. Potrivit specialiștilor din cadrul instituției de control, valoarea amenzilor a scăzut în anul 2021, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. De asemenea, a scăzut valoarea amenzilor aplicate celor prinși că taie și transportă ilegal material lemnos, însă a crescut numărul infracțiunilor.
Direcția Silvică a aplicat amenzi în valoare de 6.000 de lei în anul 2021
Suprafața totală de fond forestier a județului Iași este de 97.606 hectare, care reprezintă 17 la sută din suprafața județului. Suprafața totală administrată de Direcția Silvică Iași este de 73.095 hectare, adică 75 la sută din suprafața de fond forestier a județului, împărțită astfel: pădure proprietate publică a statului- 65.871 hectare și pădure proprietate privată- 7.224 ha. Direcția Silvică Iași a demarat și în acest an campania de împăduriri. Specialiștii din cadrul instituției, împreună cu voluntari, au plantat 129,59 de hectare cu 574.700 de puieți forestieri.
Puieții provin din cea mai veche pepinieră din Iași, din Galata, de unde ajung în fiecare an, la firme sau la persoane fizice, puieți ornamentali din specii autohtone. În medie, anual, sunt comercializați puieți în valoare de 200.000 de lei. Potrivit noilor modificări aduse Codului Silvic, începând cu anul 2020, orice cantitate de lemn tăiată ilegal în pădurile României este considerată infracțiune. Astfel, hoților de lemne care primesc amenzi li se face dosar penal pentru ilegalitățile comise.
SUMAL 2.0 a fost lansat în acest an și împiedică furtul din păduri
De asemenea, începând cu data de 1 februarie 2021 este funcțional SUMAL 2.0 (Sistemul de Urmărire a Materialului Lemnos), sistemul care împiedică furtul din păduri. Aplicația prin intermediul căreia pot fi urmărite prin GPS camioanele care transportă materiale lemnoase, care transmite imagini din satelit de înaltă rezoluție și imagini de pe camere de supraveghere amplasare la ieșirea din principalele drumuri forestiere, ar trebui să facă imposibilă ascunderea și punerea pe piață a lemnului tăiat ilegal. Aceasta poate fi utilizată de toți cei care vor să reclame un transport ilegal de lemne din Iași sau din alte zone ale țării.
Principalele obiective ale SUMAL sunt creșterea eficienței controlului ca parte a politicilor publice de reducere a infracționalității în domeniul forestier, pentru prevenirea și combaterea activităților ilegale. SUMAL 2.0 obligă și la încărcarea de fotografii din mai multe unghiuri ale lemnului încărcat pentru orice transport din România, precum și însemnarea în pădure a parchetelor de masă lemnoasă cu coordonate GPS, înainte de a se efectua tăierea. Mai mult, în noul SUMAL se pot vedea zilnic toate volumele de material lemnos din orice depozit din țară.