Direcția Silvică Iași a aplicat amenzi în valoare de 20.000 de lei și a formulat mai multe plângeri penale împotriva hoților de lemne. Specialiștii au intensificat controalele în această perioadă, când numărul hoților de lemne care vor să se aprovizioneze pentru iarnă crește
În acest an, specialiștii Direcției Silvice Iași au aplicat amenzi în valoare de 20.000 de lei pentru furtul de lemne. De asemenea, au intensificat controalele pentru că în această perioadă crește numărul hoților. Potrivit specialiștilor, plângerile penale sunt mai multe, în ultimul an fiind încheiate zeci de astfel de dosare. Hoților de lemne nu li se mai dau amenzi, ci li se face dosar penal, riscând până la 5 ani de închisoare cu executare.
Direcția Silvică a aplicat amenzi hoților de lemne
După schimbarea legislației, în urmă cu doi ani, a crescut numărul plângerilor penale, astfel că se aplică mai puține amenzi, dar se încheie mai multe plângeri penale. Multe dosare ale furturilor de lemne încă sunt în cercetare. Pentru că încă există acest fenomen, sancțiunile s-au înăsprit, însă nu au speriat hoții. Unii dintre aceștia au fost prinși de mai multe ori la furat, astfel că riscă să ajungă după gratii. Doi ieșeni fost trimiși în judecată pentru că ani la rând au comis furturi în pădurile din județ.
Direcția Silvică Iași a intensificat controalele în această perioadă
Specialiștii în silvicultură verifică pădurile din Iași, iar orice reclamație primită din partea cetățenilor este verificată. Astfel, ieșenii, dar nu numai, pot verifica în aplicația SUMAL 2.0 dacă transportul de lemne este legal sau pot suna la 112, dacă au suspiciuni. Mai mult, numărul cetățenilor care reclamă problemele din pădurile din Iași este în creștere. Din 2020, hoții de lemne pot fi prinși cu ajutorul aplicației SUMAL 2.0, care previne activitățile ilegale prin controlul provenienței lemnului și asigurării trasabilității acestuia, obținerea de informații statistice la nivel național, privind volumul de lemn exploatat și al materialelor lemnoase rezultate. Un alt obiectiv al SUMAL (Sistemul informatic integrat de urmărire a materialelor lemnoase) este practica unitară în evidență gestionară a materialelor lemnoase prin punerea la dispoziția profesioniștilor a unei aplicații informatice gratuite.
Astfel, Direcția Silvică Iași a aplicat amenzi și va intensifica controalele în această perioadă.
Baaaa voi sinteti TURCI sau nu intelegeti in padurile din zona Iaisi nu se misca nimic fara ca padurari si paznici silvici sa stie .Doar vin sarbatorile ce nu intelegeti Fiecare are cite o sageata care toarna la padurar /sef district cine si cu ce lemn iese din padure .-un cunoscator