Inspectorii din cadrul Direcției Silvice Iași au amendat cu 150.000 de lei ieșenii care au fost prinși că încalcă legea. În luna iulie 2020 au fost aplicate amenzi persoanelor care au tăiat arbori ilegal sau i-au transportat fără documente. În aceeași perioadă, inspectorii au constatat 3 infracțiuni silvice și 22 de contravenții silvice. În anul 2020 au fost aplicate amenzi în valoare de jumătate de milion de lei
Inspectorii din cadrul Direcției Silvice Iași au amendat cu 150.000 de lei ieșenii care au fost prinși că încalcă legea. În urma verificărilor au fost constatate mai multe nereguli în urma cărora s-au aplicat sancțiuni drastice. La controlul circulației materialului lemnos au fost efectuate 8 acțiuni de control, iar alte 18 verificări au fost efectuate în cantoanele silvice arondate ocoalelor silvice din subordinea Direcției Silvice Iași. În aceeași perioadă au fost constatate 3 infracțiuni silvice și 22 de contravenții silvice, fiind aplicate amenzi în valoare de peste 60.000 de lei.
În anul 2020 au fost aplicate amenzi de aproape 500.000 de lei ieșenilor care au încălcat legea
Volumul total al arborilor tăiați în perioada menționată a fost de 28 de metri cubi (un mc/canton silvic), din care 12 metri cubi nejustificați de către personalul silvic. Cele mai multe nereguli au fost descoperite la controalele de material lemnos derulate de inspectorii silvici. Din cauza pandemiei de COVID-19 au fost reduse controalele efectuate în Iași de inspectorii din cadrul Direcției Silvice Iași. Inspectorii din silvicultură vor demara în următoarea perioadă mai multe verificări și la personalul silvic, verificări ce se fac în mod constant.
Campania de împăduriri a demarat în luna martie 2020, cu fiecare an fiind mai mare suprafața împădurită în Iași
Pe lângă amenzile aplicate de Direcția Silvică Iași, instituția a demarat și în anul 2020 campania de împădurire, fiind plantați puieți pe sute de hectare din județ. În ultimii 2 ani au fost folosiți aproape 800.000 de puieți pe o suprafață de peste 300 de hectare în cele 8 ocoale silvice din Iași. Cei mai mulți arbori au fost plantați în Ocolul Silvic Răducăneni, fiind plantați 200.000 de arbori pe aproximativ 70 de hectare. De asemenea, la ocoalele silvice Dobrovăț și Podu Iloaiei au fost împădurite cel puțin 10 hectare în fiecare ocol. S-au plantat puieți de stejar, gorun, salcâm, dar și frasin. De asemenenea, voluntarii și angajații Direcției Silvice Iași au plantat puieți de glădiță, paltin, cireș, sălcioară, nuc sau tei.
Acțiuni de producere a puieților forestieri, derulate în pepinierele din județul Iași, ale Direcției Silvice
Angajații din cadrul Direcției Silvice Iași au demarat mai multe acțiuni de producere a puieților forestieri în pepinierele din mai multe zone din județ. Astfel, în Pepiniera Pietrosu din cadrul Ocolului Silvic Dobrovăț, Direcția Silvică Iași, au fost demarate mai multe acțiuni de îngrijire a puieților. De asemenea, în pepiniera Galata din cadrul Ocolului Silvic Lunca Cetățuii se produc puieți ornamentali de tuia, ienupăr, chiparos, buxus.
„Încă din luna ianuarie, butașii cu călcâi se pun în paturile de nisip și turba în sera încălzită până la 25 de grade Celsius. Butașii înrădăcinați se scot toamna și se plantează în recipiente care se depozitează pentru un an în solar”, susțin reprezentanții Direcției Silvice Iași.
Fructele de pădure achiziționate de Direcția Silvică Iași ajung în Germania
Direcția Silvică Iași va demara campania de recoltare a fructelor de pădure în luna septembrie 2020. În anul 2019 au fost achiziționate 140 de tone de fructe de măceșe din flora spontană. Cantitatea de fructe recoltată de Direcția Silvică Iași a scăzut în ultimii ani.
„Valorificarea fructelor de pădure, activitate care a devenit tradiție pentru Regia Națională a Pădurilor-Romsilva, reprezintă și o modalitate de sprijin a comunităților locale, achizițiile fiind făcute exclusiv de la persoane fizice”, susține Gabriel Doncean, director al Direcției Silvice Iași.