Inspectorii Direcției Silvice Iași au aplicat amenzi în valoare de 10.000 de lei ieșenilor care au fost prinși că încalcă legea în perioada octombrie-noiembrie 2020. În luna octombrie 2020 au fost aplicate amenzi în valoare de 5.000 de lei persoanelor care au tăiat arbori ilegal sau i-au transportat fără documente. În aceeași perioadă, inspectorii au constatat cinci infracțiuni silvice și cinci contravenții silvice
În urma verificărilor făcute de Direcția Silvică Iași au fost constatate mai multe nereguli în urma cărora s-au aplicat sancțiuni drastice, inclusiv amenzi. La controlul circulației materialului lemnos au fost efectuate 159 de acțiuni de control și alte 3 în cantoanele silvice arondate ocoalelor silvice din subordinea Direcției Silvice Iași. În perioada octombrie-noiembrie 2020 au fost constatate cinci infracțiuni silvice și cinci contravenții silvice, fiind aplicate amenzi în valoare de 10.000 de lei. Potrivit specialiștilor din cadrul instituției de control, valoarea amenzilor a scăzut în ultimele 3 luni, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.
În anul 2020 au fost aplicate amenzi de aproape 500.000 de lei ieșenilor care au încălcat legea
Cele mai multe nereguli au fost descoperite la controalele de material lemnos derulate de inspectorii silvici, acestea fiind reduse din cauza pandemiei de COVID-19. Volumul total al arborilor tăiați și confiscați în perioada octombrie-noiembrie 2020 a fost de 12 metri cubi (un mc/canton silvic). Inspectorii din silvicultură vor demara în următoarea perioadă mai multe verificări și la personalul silvic, verificări ce se fac în mod constant. În anul 2020, inspectorii silvici au aplicat amenzi în valoare de peste 500.000 de lei pentru tăierile ilegale de material lemnos.
SUMAL este operațional de aproape o lună, astfel că hoții de lemne vor putea fi prinși mai ușor cu ajutorul aplicației
Sistemul informațional integrat de urmărire a materialelor lemnoase (SUMAL) poate fi utilizat de toți cei care vor să reclame un transport ilegal de lemne din Iași sau din alte zone ale țării. Principalele obiective ale SUMAL sunt creșterea eficienței controlului ca parte a politicilor publice de reducere a infracționalității în domeniul forestier, pentru prevenirea și combaterea activităților ilegale. Potrivit reprezentanților Direcției Silvice Iași, a scăzut numărul hoților prinși în pădurile din județ.
„Comparativ cu anul 2019, am aplicat mai puține amenzi pe acest segment, al tăierilor ilegale de arbori. Sperăm că și SUMAL va contribui la reducerea semnificativă a infracțiunilor din acest domeniu”, spune Gabriel Doncean, director Direcția Silvică Iași.
Campania de împăduriri a demarat în luna martie 2020, cu fiecare an fiind mai mare suprafața împădurită în Iași
Pe lângă amenzile aplicate de Direcția Silvică Iași, instituția a demarat și în anul 2020 campania de împădurire, fiind plantați puieți pe sute de hectare din județ. În ultimii 2 ani au fost folosiți aproape 800.000 de puieți pe o suprafață de peste 300 de hectare în cele 8 ocoale silvice din Iași. Cei mai mulți arbori au fost plantați în Ocolul Silvic Răducăneni, fiind plantați 200.000 de arbori pe aproximativ 70 de hectare. De asemenea, la ocoalele silvice Dobrovăț și Podu Iloaiei au fost împădurite cel puțin 10 hectare în fiecare ocol. S-au plantat puieți de stejar, gorun, salcâm, dar și frasin. De asemenea, voluntarii și angajații Direcției Silvice Iași au plantat puieți de glădiță, paltin, cireș, sălcioară, nuc sau tei.