Direcția Silvică Iași organizează o nouă acțiune de împădurire, în județ, în perioada martie-aprilie 2021. Silvicultorii, împreună cu voluntari din școli, dar și din alte instituții vor derula în cadrul proiectului „Luna plantării arborilor”, campania anuală de împădurire în mai multe zone din județ
Campania de împădurire organizată de Direcția Silvică a avut succes la Iași, fiind împădurite mai multe zone importante din județ, unde erau necesare aceste împăduriri. Conform datelor furnizate de Direcția Silvică Iași, în ultimii doi ani, au fost folosiți 870.000 de puieți pe o suprafață de 211 hectare, în toate cele 9 ocoale silvice din județ. Cei mai mulți arbori au fost plantați în Ocolul Silvic Iași, aproximativ 300.000 de puieți, pe o suprafață de 82 de hectare. Repartiția speciilor folosite arată că au fost plantați 146.000 puieți de stejar, 181.000 de gorun, 112.000 puieți de salcâm și 235.000 de frasin.
De asemenea, s-au mai folosit la plantat și puieți de glădiță, paltin, cireș, sălcioară, nuc și tei. Numai în anul 2020 s-au împădurit 122 de hectare, o suprafață mai mare față de cea programată de Direcția Silvică Iași. Specialiștii din cadrul instituției vor asigura puieții, uneltele și personalul tehnic pentru campania de împădurire derulată în acest an. De asemenea, la aceste acțiuni pot participa și voluntari, în fiecare an fiind implicate și persoane din mediul privat în campaniile de împădurire.
În campania de împăduriri demarată de Direcția Silvică Iași, în anul 2021, vor fi plantați puieți pe aproximativ 100 de hectare
Potrivit lui Gabriel Doncean, directorul Direcției Silvice Iași, dacă în următoarea perioadă vor fi temperaturi potrivite pentru derularea campaniei, împăduririle vor fi făcute pe o suprafață de aproximativ 100 de hectare.
„Dacă vremea se încălzește de la 1 martie începem campania de împădurit. Avem puieții și șantierele pregătite. Dacă umiditatea din sol este potrivită, putem demara campania. Am avut un program de 84 de hectare de împăduriri și am realizat 122. Dat fiind faptul că în luna noiembrie a plouat, am încercat să aibă reușită de prindere. În primăvară, încercăm cât mai repede să împădurim, pentru că dacă vin vânturile de primăvară usucă tot și nu are rost să plantăm în sol uscat. Pot participa și voluntari, o să afișăm un program la ocoalele din județ în așa fel încât doritorii se pot deplasa mai ușor pe aceste șantiere. Noi asigurăm puieții, uneltele necesare, personalul tehnic”, susține Gabriel Doncean.
Puieții folosiți la campania de împădurire din acest an sunt produși în pepinierele din Iași
Puieții folosiți la împăduririle din acest an sunt produși în pepinierele deținute de Direcția Silvică, așa cum este cea din Galata, cea mai veche pepinieră din județ, de unde ajung în fiecare an, la firme sau la persoane fizice, puieți ornamentali din specii autohtone. În medie, anual, sunt comercializați puieți în valoare de 200.000 de lei. Printre speciile produse în această pepinieră se numără și tuia, ienupăr, chiparos, pin sau molid.
„Avem lucrările din pepiniere care se fac în timpul anului de angajații Direcției Silvice. Facem puieți pentru necesarul nostru, pentru împăduriri, dar și pentru regiile deficitare în puieți sau se pot oferi sponsorizări la UAT-uri sau persoane fizice care au nevoie și vor să împădurească anumite suprafețe. Sunt acum niște discuții prin care se dorește identificarea de suprafețe mai mari de terenuri degradate care nu pot fi folosite pentru culturi agricole, vie, livezi, ci să poată fi împădurite. Se va face un program pentru producerea puieților necesari după ce vor fi identificate aceste zone”, mai spune Gabriel Doncean.
SUMAL 2.0 (Sistemul de Urmărire a Materialului Lemnos) este funcțional începând cu data de 1 februarie 2021
Inspectorii Direcției Silvice Iași au aplicat amenzi în valoare de 120.000 de lei și s-au constituit 68 de infracțiuni, în urma verificărilor efectuate de silvicultori în pădurile din Iași. Potrivit specialiștilor din domeniu, a scăzut numărul amenzilor aplicate celor prinși că taie și transportă ilegal material lemnos. Potrivit noilor modificări aduse Codului Silvic, începând cu anul 2020, orice cantitate de lemn tăiată ilegal în pădurile României este considerată infracțiune. Astfel, hoții de lemne nu mai primesc amenzi, ci li se face dosar penal pentru ilegalitățile comise.
De asemenea, începând cu data de 1 februarie 2021 este funcțional SUMAL 2.0 (Sistemul de Urmărire a Materialului Lemnos), sistemul care împiedică furtul din pădurile din România. Aplicația prin intermediul căreia pot fi urmărite prin GPS camioanele care tranportă materiale lemnoase, care transmite imagini din satelit de înaltă rezoluție și imagini de pe camere de supraveghere amplasare la ieșirea din principalele drumuri forestiere, ar trebui să facă imposibilă ascunderea și punerea pe piață a lemnului tăiat ilegal.