Prima pagină » Local » Direcția de Sănătate Publică trage un semnal de alarmă! Ieșenii sunt rugați să țină cont de aceste recomandări în perioada caniculară
Direcția de Sănătate Publică trage un semnal de alarmă! Ieșenii sunt rugați să țină cont de aceste recomandări în perioada caniculară

Direcția de Sănătate Publică trage un semnal de alarmă! Ieșenii sunt rugați să țină cont de aceste recomandări în perioada caniculară

13 iul. 2024, 02:00, 1 ,
Codruța ȘOROAGĂ în Local

Direcția de Sănătate Publică (DSP) trage un semnal de alarmă pentru ieșeni, având în vedere că această perioadă caniculară va persista și pe durata weekendului, ba chiar pe 13 și 14 iulie 2024, va fi cod roșu de caniculă, disconfort termic accentuat și pericol major pentru populație.

Ce recomandări are DSP pentru ieșeni în această perioadă caniculară

Pentru a-și proteja sănătatea și a evita incidentele neplăcute, ieșenii sunt rugați să respecte următoarele măsuri urgente. Trebuie să apeleze cu responsabilitate la numărul unic de urgență 112, doar pentru urgențe reale și cazuri grave. Important este să se limiteze munca în aer liber și activitățile în exterior pe perioada codului roșu și a celui portocaliu. DSP Iași atrage atenția asupra punctelor de prim ajutor și adăposturilor disponibile în oraș, dotate cu aer condiționat și apă potabilă gratuită. Pentru a nu se expune pericolelor legate de temperaturile caniculare, ieșenilor li se recomandă să evite ieșirile în aer liber între orele 11:00-18:00 și să încerce să-și desfășoare activitățile în primele ore ale dimineții sau seara. Important este și să se mențină hidratați, consumând 1.5-2 litri de apă zilnic.

De asemenea, trebuie evitate băuturile care conțin cofeină sau zahăr și este necesar să se consume alimente ușoare, fructe și legume. Pentru a face față mai ușor temperaturilor ridicate, ieșenii trebuie să aleagă haine lejere și deschise la culoare și să poarte pălării și ochelari de soare. Trebuie evitat, pe cât posibil, efortul fizic în timpul zilei și să găsiți locuri umbrite pentru a vă odihni. Important pentru această perioadă este și menținerea legăturii cu persoanele vulnerabile, cum ar fi cei în vârstă sau cu dizabilități. În niciun caz, animalele de companie și copiii nu trebuie lăsați singuri în mașini, chiar și pentru perioade scurte.

Prof. dr. Diana Cimpoeșu: „Apelați-vă vecinii, dacă sunt bătrâni și bolnavi!”

Prof. dr. Diana Cimpoeșu a subliniat că în această perioadă, în care temperaturile aproape că ajung la 40 de grade Celsius, trebuie să fim atenți la nevoile vârstnicilor, fie că aceștia ne sunt rude sau vecini.

„În această perioadă, vârstnicii trebuie vizitați mai des, să insiste încât să se hidrateze adecvat, să insiste să bea apă, să bea ceaiuri. Sunt persoane care sunt imobilizate la pat, sunt singure, la care nu se pune problema că ies din casă, ci este posibil ca locuința să fie supraîncălzită, poate nu au aer condiționat. Vecinii au devenit principali salvatori. Apelați-vă vecinii, dacă sunt bătrâni și bolnavi! Puteți să le salvați viața. Pentru crizele hipertensive rugăm pacienții să-și apeleze medicii de familie și medicii curanți medicină internă/cardiologie și să nu sune direct la 112. Ambulanțele sunt suprasolicitate. Vor spune și cei de la SAJ cum a crescut numărul de solicitări. Sperăm să nu se consume alcool pentru că pot cădea inconștienți în stradă. Apa este soluția salvatoare în aproape toate situațiile. Atenție, alimentele se alterează rapid în căldură și generează enterocolită, toxiinfecții alimentare”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoeșu.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`