Prima pagină » Local » Direcția de Sănătate Publică Iași, noi măsuri în situația de risc epidemiologic de infectare cu virusul SARS-CoV-2
Direcția de Sănătate Publică Iași, noi măsuri în situația de risc epidemiologic de infectare cu virusul SARS-CoV-2

Direcția de Sănătate Publică Iași, noi măsuri în situația de risc epidemiologic de infectare cu virusul SARS-CoV-2

14 dec. 2020, 20:30,
Antonia Ceausu, în Local
Direcția de Sănătate Publică Iași a anunțat adoptarea unor noi măsuri pentru perioada de risc epidemiologic de infectare cu virusul SARS-CoV-2. Reprezentanții instituției solicită ajutorul societăților civile, organizațiilor nongurnementale, asociațiilor și fundațiilor ajutorul pentru transportul personalului medical în vederea recoltării probelor de la persoanele aflate în izolare la domiciliu.
„În contextul instituirii unor măsuri în domeniul sănătății publice în situația de risc epidemiologic de infectare cu virusul SARS-CoV-2 și având în vedere situația epidemiologică la nivel județean și numărul mare de solicitări în vederea recoltării de probe pentru stabilirea diagnosticului de sindrom respirator acut sever determinat de noul coronavirus, Direcția de Sănătate Publică Iași dispune de personal medical calificat pentru realizarea acestor recolte, dar nu poate asigura toată logistica necesară pentru transportul personalului medical la domiciliul persoanelor aflate în izolare.
În aceste condiții, se face un apel public către societatea civilă – organizații nonguvernamentale, asociații sau fundații etc pentru a sprijini voluntar activitatea instuției noastre prin asigurarea de autoturisme cu conducători auto pentru transportul personalului medical în vederea recoltării probelor de la persoanele aflate în izolare la domiciliu. Vă rugăm să ne comunicați posibilitățile dumneavoastră de sprijin la adresa de mail [email protected]”, se arată în mesajul trasnmis de Direcția de Sănătate Publică Iași.

În ultimele zece zile aproximativ cincizeci de angajați ai DGASPC Iași au fost testați pozitiv cu noul coronavirus

În cadrul centrelor sociale din cadrul DGASPC Iași sunt în momentul de față 50 de angajați infectați cu noul coronavirus. Doar doi salariați și trei beneficiari din centrele pentru copii sunt izolați la domiciliu după ce au fost contacți direcți. DGASPC Iași are peste 2.000 de angajați. Încă din primele luni de pandemie COVID-19 au fost confirmate cazuri, iar centrele au fost carantinate timp de două săptămâni odată cu promulgarea stării de urgență. Din luna aprilie, atât angajații, cât și beneficiarii au fost testați o dată la două săptămâni, dar de la jumătatea lunii octombrie orice salariat este testat pentru coronavirus o dată la 7 zile. Reprezentanții DGASPC Iași spun că în continuare angajații vor fi testați săptămânal, deși pentru mulți dintre ei recoltarea probelor le-au creat luni la rând răni.

Salariați și beneficiari ai centrelor sociale, testați pozitiv cu coronavirus

În fiecare săptămână, angajații din cadrul DGASPC Iași sunt testați pentru COVID-19. Cei care sunt confirmați pozitiv sunt izolați la domiciliu timp de două săptămâni. Atunci când revin la locul de muncă nu sunt testați, conform legislației în vigoare pentru 90 de zile.

„Sunt la momentul actual 35 de salariați confirmați pozitiv cu coronavirus în 12 centre sociale pentru copii din Iași. În ceea ce privește numărul de beneficiari minori depistați pozitiv, sunt în număr de 33. În centrele pentru adulți, sunt 14 angajați din 5 centre și 17 beneficiari din 4 centre. Nu am aflat de situații grave, dar ei sunt monitorizați și, în cazul în care starea lor se agravează, vor primi tratamentul aferent. Din fericire, niciun beneficiar sau salariat din centrele sociale nu a mai decedat în ultimele luni”, au spus reprezentanții DGASPC Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *