Prima pagină » Actualitate » Direcția de Sănătate Publică Iași mai are doar 16 anchete epidemiologice în lucru! În județ nu mai sunt focare mari de infecție cu coronavirus, iar numărul de pacienți cu COVID-19 este constant
Direcția de Sănătate Publică Iași mai are doar 16 anchete epidemiologice în lucru! În județ nu mai sunt focare mari de infecție cu coronavirus, iar numărul de pacienți cu COVID-19 este constant

Direcția de Sănătate Publică Iași mai are doar 16 anchete epidemiologice în lucru! În județ nu mai sunt focare mari de infecție cu coronavirus, iar numărul de pacienți cu COVID-19 este constant

30 iun. 2020, 04:00,
Bianca Ciubotariu în Actualitate

Direcția de Sănătate Publică (DSP) din Iași are 16 anchete epidemiologice în lucru pe raza județului Iași. Reprezentanții instituției au anunțat faptul că în județ nu mai sunt depistate focare mari de infecție cu coronavirus. La Iași, numărul de pacienți depistați cu COVID-19 este constant

Direcția de Sănătate Publică din Iași mai are 16 anchete epidemiologice în lucru. De la începutul pandemiei de COVID-19, medicii epidemiologi ai instituției au soluționat peste 500 de anchete epidemiologice. În județul Iași nu mai sunt depistate focare mari de infecție cu coronavirus. Mai este un singur focar la un centru social din comuna Mircești, județul Iași, unde au fost depistate 3 cazuri de infectare cu COVID-19 și 3 focare familiale. Reprezentanții DSP Iași au anunțat faptul că în județul Iași nu se observă nicio creștere a numărului de pacienți infectați cu COVID-19. Situația este constantă.

De la începutul pandemiei de coronavirus, DSP Iași a finalizat peste 500 de anchete epidemiologice

Medicii epidemiologi de la Direcția de Sănătate Publică din Iași mai au 16 anchete epidemiologice în lucru. De la declanșarea pandemiei de COVID-19, la nivelul județului Iași, DSP a afectuat peste 500 de anchete epidemiologice în vederea evitării răspândirii noului coronavirus în rândul populației. Printre persoanele investigate s-au regăsit medici, preoți, dar și polițiști.

„În acest moment, mai avem 16 anchete epidemiologice în lucru. Pe parcursul acestor luni au fost derulate și anchete epidemiologice în paralel și toate acestea au ca scop identificarea contacților direcți, izolarea acestora la domiciliu, testarea și, în cazul depistării lor pozitive, internarea în unitățile medicale. Anchetele epidemiologice au fost declanșate atât în cazul persoanelor depistate pozitiv, cât și a celor care prezentau suspiciuni de coronavirus. Aceste anchete au fost realizate de către cei 18 angajați ai Compartimentului de Epidemiologie din cadrul DSP Iași”, precizează reprezentanții DSP Iași.

La Spitalul de Boli Infecțioase din Iași mai sunt 52 de paturi libere pentru pacienții cu COVID-19

Numărul de pacienți infectați cu COVID-19 este constant la nivelul județului Iași. Din momentul în care pacienții asimptomatici au început să fie externați, la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași sunt din ce în ce mai multe paturi libere.

„Din 200 de paturi disponibile pentru pacienții cu COVID-19 mai avem 52 libere. La secția de Terapie Intensivă, avem 5 pacienți aflați în stare critică după ce au fost diagnosticați cu coronavirus. Aceștia suferă și de alte comorbidități. De la începutul pandemiei de coronavirus, adică în 3 luni și jumătate, am avut 1.385 de pacienți internați. Dintre aceștia, 62 au decedat și 1.067 confirmați aveau vârste cuprinse între 4 luni și 95 de ani. Să sperăm că nu vom mai avea probleme și că lumea va înțelege că nu trebuie să uităm de mască”, spune prof. dr. Carmen Dorobăț, manager la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.

Ancheta epidemiologică continuă la Centrul rezidențial „Sf. Nicolae” din Pașcani și la centrul din Verșeni, unde 39 de minori au fost infectați cu COVID-19

Ancheta epidemiologică continuă și la Centrul rezidențial „Sf. Nicolae” din Pașcani și la centrul din Verșeni, unde 39 de minori au fost infectați cu COVID-19. Dintre aceștia, 18 au fost transferați la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, iar 21 au rămas în centrul „Sf. Nicolae”. Aceștia sunt copii cu dizabilități. Pentru îngrijirea lor, un medic infecționist de la Spitalul Pașcani se prezintă zilnic la centru. La centrul din Verșeni, activitatea a continuat după dezinfecția clădirii. Ancheta epidemiologică în cele două centre de sub egida Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului din Iași a reliefat faptul că virusul a fost adus în incintă de către angajați. Copiii nu au părăsit clădirile din data de 10 martie.

Una dintre cele mai complexe anchete epidemiologice s-a desfășurat la Spitalul de Neurochirurgie din Iași

La nivelul județului Iași, de la începutul pandemiei de coronavirus, medicii epidemiologi ai DSP Iași au finalizat peste 500 de anchete epidemiologice. Dintre acestea, cea mai complexă a fost înregistrată la Spitalul de Neurochirurgie din Iași, unde 42 de cadre medicale și pacienți au fost depistați pozitiv la infecția cu COVID-19. În urma opririi focarului de infecție cu coronavirus, unitatea medicală a fost dezinfectată, iar cadrele medicale și-au reluat activitatea profesională. La societatea Proinvest Group din Pașcani, unde au fost depistați cu COVID-19 26 de angajați, ancheta epidemiologică s-a finalizat. La fel și la SC Fermador SRL, unde 3 angajați au fost internați în spital după ce au fost depistați pozitiv la infecția cu coronavirus.

Prof. dr. Carmen Dorobăț: „Am externat o pacientă care deține recordul numărului de zile petrecute în spital”

Ieri, 29 iunie, a fost externată de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași o pacientă care era internată de 60 de zile după ce a fost diagnosticată cu COVID-19. Conform medicilor, pacienta domiciliată în Suceava a făcut 16 teste până acum. Femeia a avut cele mai multe zile de spitalizare. Aceasta avea mai multe afecțiuni renale care necesitau o atenție sporită și ședințe săptămânale de dializă.

„Am externat o pacientă care deține recordul numărului de zile petrecute în spital. Pacienta avea și o afecțiune renală care necesita dialize săptămânale. Aceasta a stat internată în spital până când două teste consecutiv au ieșit negativ. Starea de sănătate a pacientei nu punea probleme din punctul de vedere al îmbolnăvirii cu COVID-19, dar a durat foarte mult până când două teste au ieșit negative”, spune prof. dr. Carmen Dorobăț.

Anchetele epidemiologice în cazul pacienților depistați pozitiv cu COVID-19 continuă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
04 ianuarie 2025
04 ianuarie 2025