Prima pagină » Local » Direcția de Sănătate Publică Iași desfășoară o campanie de maximă importanță, „Informează-te! Implică-te! Alege soluția potrivită pentru tine”! Se dorește prevenirea sarcinilor nedorite și a bolilor cu transmitere sexuală
Direcția de Sănătate Publică Iași desfășoară o campanie de maximă importanță, „Informează-te! Implică-te! Alege soluția potrivită pentru tine”! Se dorește prevenirea sarcinilor nedorite și a bolilor cu transmitere sexuală

Direcția de Sănătate Publică Iași desfășoară o campanie de maximă importanță, „Informează-te! Implică-te! Alege soluția potrivită pentru tine”! Se dorește prevenirea sarcinilor nedorite și a bolilor cu transmitere sexuală

04 iul. 2024, 02:00,
Codruța ȘOROAGĂ, în Local

Direcția de Sănătate Publică Iași desfășoară, în această lună, o campanie de maximă importanță, numită „Informează-te! Implică-te! Alege soluția potrivită pentru tine!”. Aceasta este implementată în cadrul Programului național de evaluare și promovare a sănătății și educație pentru sănătate al Ministerului Sănătății și are drept scop prevenirea sarcinilor nedorite și a bolilor cu transmitere sexuală.

„Informează-te! Implică-te! Alege soluția potrivită pentru tine!”, o nouă campanie desfășurată de DSP Iași

Campania „Informează-te! Implică-te! Alege soluția potrivită pentru tine!” urmărește împuternicirea tinerilor de a lua decizii informate în ceea ce privește propria sănătate reproductivă (educare privind comportamentele individuale de prevenire a ITS, prevenirea sarcinilor nedorite și utilizarea contracepției), dar și informarea și conștientizarea femeilor însărcinate și a celor care doresc să devină mame cu privire la diferitele aspecte ale sănătății sexuale (sănătății reproducerii), inclusiv asupra importanței consultului medical/ginecologic.

„Sunt de actualitate două problematici din sfera sănătății reproducerii: sarcinile la adolescente și tendința crescătoare a cazurilor noi cu infecții transmisibile sexual.

Sarcinile în rândul adolescentelor au consecinţe majore asupra sănătății mamelor adolescente și a copiilor acestora. Mamele adolescente, cu vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani, se confruntă cu riscuri mai mari de eclampsie, endometrită puerperală și infecții sistemice în comparație cu femeile cu vârsta mai mare. Complicațiile legate de sarcină și de naștere sunt principala cauză de deces în rândul fetelor cu vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani la nivel global. Nașterea la o vârstă fragedă, pe lângă posibilele complicații pe timpul sarcinii, implică probleme majore pentru mamă, cauzate de dezvoltarea incompletă a aparatului reproducător. În plus, fenomenul are consecințe sociale, precum abandonul școlar şi imposibilitatea financiară de a îngriji nou-născutul”, au transmis reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași.

Peste 1 milion de infecții cu transmitere sexuală (ITS) sunt dobândite în fiecare zi în întreaga lume, dintre care majoritatea sunt asimptomatice inițial. Se estimează că peste 500 de milioane de persoane cu vârsta cuprinsă între 15 și 49 de ani au o infecție genitală cu virusul herpes simplex. Utilizarea metodelor contraceptive (prezervativ, diafragmă) reprezintă o alegere esenţială pentru prevenirea acestor infecţii. Problematica sarcinilor nedorite şi a infecţiilor cu transmitere sexuală în rândul adolescenţilor este responsabilitatea întregii societăţi, care trebuie să aibă o atitudine proactivă pentru încurajarea tinerilor de a utiliza surse de informații de încredere, de a discuta despre sănătatea reproductivă cu un cadru medical, dar contează și mobilizarea și implicarea familiilor și comunităților pentru susținerea tinerilor în adoptarea unui comportament reproductiv responsabil.

Factorii de care trebuie ținut cont în planificarea unei sarcini

În cadrul campaniei „Informează-te! Implică-te! Alege soluția potrivită pentru tine!”, DSP Iași are o serie de recomandări pentru persoanele care își doresc să aibă un copil. Acestea trebuie să discute cu medicul despre starea sănătății, deoarece existența unor afecțiuni medicale, precum boli cu transmitere sexuală (BTS), diabet zaharat, boli tiroidiene, hipertensiune arterială, necesită o monitorizare atentă și un tratament adecvat. Trebuie să știe că administrarea anumitor medicamente în timpul sarcinii poate provoca malformații congenitale grave.  Sănătatea mintală este esențială pentru o sarcină importantă. Istoricul familial este, de asemenea, important pentru sănătatea copilului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *