Prima pagină » Local » Direcția de Sănătate Publică Iași a descoperit mai multe nereguli la firma care a livrat „Masa Sănătoasă” elevilor de la Strunga! Societatea Consumcoop a fost amendată – FOTO/VIDEO

Direcția de Sănătate Publică Iași a descoperit mai multe nereguli la firma care a livrat „Masa Sănătoasă” elevilor de la Strunga! Societatea Consumcoop a fost amendată – FOTO/VIDEO

20 iun. 2024, 02:00,
Codruța ȘOROAGĂ în Local

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Iași a descoperit mai multe nereguli la firma care a livrat „Masa Sănătoasă” elevilor de la Școala Strunga. Societatea Consumcoop a primit două sancțiuni contravenționale

Șaisprezece elevi de la Școala Strunga s-au îmbolnăvit din cauza unor sendvișuri pe care le-au consumat în pauza de masă, în data de 6 iunie 2024, ce conțineau pâine, pulpă de pui dezosată și salată de varză roșie și albă. Acestea le-au fost servite în cadrul programului „Masa Sănătoasă”, fiind preparate și livrate de firma Consumcoop. Societatea a fost înființată în anul 2005 și este administrată de Dumitru Gavrilescu, Lăcrămioara Lucaci și Nicoleta Gorgos. Elevii au fost externați duminică, 9 iunie 2024, starea lor fiind stabilă încă de la momentul internării.

Ce nereguli au descoperit inspectorii DSP la firma de la Strunga

În urma anchetei epidemiologice deschise de DSP Iași în cazul elevilor de la Școala Strunga, care s-au îmbolnăvit după ce le-a fost servită „Masa Sănătoasă”, s-a constatat că unul dintre angajații firmei Consumcoop era infectat cu stafilococ. De asemenea, din cele opt probe alimentare, doar cinci au fost corespunzătoare. Probleme s-au descoperit și la controlul normelor de igienă.

„Ancheta de la Strunga a stabilit existența unui focar de gastroenterocolită și DSP Iași declară ancheta epidemiologică închisă. Menționăm că starea de sănătate a elevilor este foarte bună, aceștia fiind externați din data de 09 iunie 2024. În data de 07.06.2024, inspectorii din cadrul SCSP DSP Iaşi s-au deplasat în două locații, la Şcoala Gimnazială Strunga şi la firma de catering. În cadrul acţiunii de control, la unitatea de alimentație publică s-au recoltat șapte probe alimentare, reprezentând mâncare gătită şi servită în data de 06.06.2024, o probă de apă de reţea din blocul alimentar, trei probe de exudat nazal de la personalul prezent şi 10 teste de sanitație de pe suprafețele de lucru, mâini şi echipament de lucru. La Şcoala Gimnazială Strunga, a fost recoltată şi o probă de apă din rețeaua scolii, un exudat nazal de la personalul desemnat pentru servirea mesei şi un sandwich, reprezentând probă alimentară din data de 06.06.2024. Rezultate: cele două probe de apă recoltate şi analizate sunt corespunzătoare din punct de vedere chimic şi microbiologic; din cele patru probe de exudat nazal, trei sunt corespunzătoare şi una necorespunzătoare; trei probe coprocultură corespunzătoare; din cele opt probe microbiologie aliment, trei sunt corespunzătoare şi cinci necorespunzătoare; din 10 probe efectuate pentru controlul normelor de igienă (teste de sanitaţie), șapte sunt corespunzătoare, trei necorespunzătoare”, au transmis reprezentații DSP Iași.

Consumcoop, amendată de DSP și DSVSA Iași

În urma anchetei desfășurate de Direcția de Sănătate Publică Iași, firma Consumcoop a primit două sancțiuni contravenționale.

„Au fost aplicate două sancţiuni contravenţionale, conform HG 857/2011. Având în vedere că din probele recoltate de la pacienți nu a fost izolat niciun germene patogen, se infirmă diagnosticul de toxiinfecţie alimentară şi evenimentul se clasifică focar de gastroenterocolită acută și se declară închis”, au adăugat reprezentanții DSP Iași.

Consumcoop a fost amendată cu 10.000 de lei și de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Iași.

„Inspectorii s-au dus imediat la fața locului, chiar în seara zilei de 6 iunie 2024, și au demarat o anchetă epidemiologică. Urmărim această situație”, a transmis Gabriel Ciobanu, directorul DSVSA Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
27 septembrie 2024
27 septembrie 2024