Prima pagină » Local » Direcția de Sănătate Publică atrage atenția ieșenilor asupra pericolelor la care se supun din cauza consumului de carne de porc: „În anul 2023, s-au înregistrat 31 de cazuri noi de trichineloză”
Direcția de Sănătate Publică atrage atenția ieșenilor asupra pericolelor la care se supun din cauza consumului de carne de porc: „În anul 2023, s-au înregistrat 31 de cazuri noi de trichineloză”

Direcția de Sănătate Publică atrage atenția ieșenilor asupra pericolelor la care se supun din cauza consumului de carne de porc: „În anul 2023, s-au înregistrat 31 de cazuri noi de trichineloză”

17 dec. 2024, 02:00,
Codruța ȘOROAGĂ în Local

Direcția de Sănătate Publică atrage atenția ieșenilor asupra pericolelor la care se supun din cauza consumului de carne de porc infectată cu larve de Trichinella spp. În decursul anului 2023, în România s-au înregistrat 31 de cazuri noi de trichineloză.

Direcția de Sănătate Publică atrage atenția ieșenilor asupra pericolelor la care se supun din cauza consumului de carne de porc infectată cu larve de Trichinella spp

Trichineloza (cunoscută și ca trichinoza) este o boală infecțioasă determinată de larve ale unor viermi paraziți. Oamenii se îmbolnăvesc de trichineloză prin consumul de carne crudă sau insuficient gătită sau produse din carne care conțin larve ale acestor viermi paraziți. Cel mai frecvent, carnea infestată cu larve de Trichinella spp provine de la animale precum: porc, cal, nutrie sau vânat (mistreț, urs). Trichineloza nu se transmite de la om la om. O persoană bolnavă nu transmite boala și nu te poți infecta de la o persoană bolnavă.

„La nivel mondial, se înregistrează aproximativ 10.000 de cazuri noi de trichineloză pe an. În 28 de țări, din spațiul economic european, s-au înregistrat 39 de cazuri noi în anul 2022, iar la noi în țară, în anul 2023, s-au înregistrat 31 de cazuri noi, în creștere față de anul anterior, cele mai multe cazuri fiind înregistrate în luna ianuarie, după consumul de alimente (infestate) din perioada sărbătorilor de iarnă. Astfel, în țara noastră, cel mai mare risc de infectare este prin consumul de carne de la porcii crescuți în gospodărie, deoarece aceștia, nefiind vânduți prin comerț cu amănuntul, nu sunt supuși inspecției veterinare, respectiv nu se trimit probe, pentru testare, de la animalele sacrificate. Persoanele care consumă carne crudă sau gătită insuficient sunt la risc de trichineloză. Chiar și consumul unei cantități mici de carne crudă, cum ar fi gustatul preparatelor din carne pe parcursul prelucrării, poate să pună persoanele la risc. Cârnații, șunca de casă, care conțin carne infestată, pot determina cazuri de trichineloză. Procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele de Trichinella spp”, au transmis reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Iași.

Cum pot ieșenii să prevină infectarea cu larve de Trichinella spp

Ieșenii pot preveni infectarea cu larve de Trichinella spp dacă achiziționează animale a căror carne doresc să o consume de la unități avizate sanitar-veterinar, dacă se aprovizionează cu carne și preparate din carne din unități comerciale specializate care pun în vânzare doar produse avizate sanitar-veterinar. De asemenea, probe de carne, din porcul sacrificat în gospodărie, trebuie trimise în centre autorizate ale autorităților sanitar-veterinare, pentru a se efectua examen microscopic, și consumați carnea doar după rezultatul negativ al examenului trichineloscopic, precum și probe din carnea de vânat în centre autorizate ale autorităților sanitar-veterinare, pentru a se efectua examen microscopic, și consumați carnea doar după rezultatul negativ al examenului trichineloscopic.

Pentru a evita îmbolnăvirea, trebuie evitată gustarea cărnii până când nu este complet gătită; procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele de Trichinella spp; înaintea gătirii, carnea trebuie congelată la o temperatură cuprinsă între (-)15°C și (-)25°C, timp de 20-30 de zile, iar grosimea feliei de carne să nu depășească 15 centimetri. În cazul cărnii de vânat, gătirea se face astfel încât să se atingă temperatura de peste 71°C în toată masa de carne (până carnea își schimbă culoarea din roz în gri). De asemenea, ieșenii trebuie să se asigure de buna curățare a tuturor ustensilelor care ating carnea, să curețe bine mașinile de tocat carne, înainte și după folosirea acestora, la tocarea cărnii de porc/vânat și să se curețe toate suprafețele și instrumentele folosite în această activitate, să-și spele bine mâinile după manipularea cărnii crude și să evite hrănirea animalelor cu resturi/măruntaie/sânge provenite de la vânat/porc crud. Aceste produse din carne care urmează să fie hrană pentru animale (de companie/din gospodărie/porci) trebuie neapărat prelucrate termic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`