Prima pagină » Local » Direcția de Sănătate Publică atrage atenția ieșenilor asupra pericolelor la care se supun din cauza consumului de carne de porc: „În anul 2023, s-au înregistrat 31 de cazuri noi de trichineloză”
Direcția de Sănătate Publică atrage atenția ieșenilor asupra pericolelor la care se supun din cauza consumului de carne de porc: „În anul 2023, s-au înregistrat 31 de cazuri noi de trichineloză”

Direcția de Sănătate Publică atrage atenția ieșenilor asupra pericolelor la care se supun din cauza consumului de carne de porc: „În anul 2023, s-au înregistrat 31 de cazuri noi de trichineloză”

17 dec. 2024, 02:00, 7 ,
Codruța ȘOROAGĂ în Local

Direcția de Sănătate Publică atrage atenția ieșenilor asupra pericolelor la care se supun din cauza consumului de carne de porc infectată cu larve de Trichinella spp. În decursul anului 2023, în România s-au înregistrat 31 de cazuri noi de trichineloză.

Direcția de Sănătate Publică atrage atenția ieșenilor asupra pericolelor la care se supun din cauza consumului de carne de porc infectată cu larve de Trichinella spp

Trichineloza (cunoscută și ca trichinoza) este o boală infecțioasă determinată de larve ale unor viermi paraziți. Oamenii se îmbolnăvesc de trichineloză prin consumul de carne crudă sau insuficient gătită sau produse din carne care conțin larve ale acestor viermi paraziți. Cel mai frecvent, carnea infestată cu larve de Trichinella spp provine de la animale precum: porc, cal, nutrie sau vânat (mistreț, urs). Trichineloza nu se transmite de la om la om. O persoană bolnavă nu transmite boala și nu te poți infecta de la o persoană bolnavă.

„La nivel mondial, se înregistrează aproximativ 10.000 de cazuri noi de trichineloză pe an. În 28 de țări, din spațiul economic european, s-au înregistrat 39 de cazuri noi în anul 2022, iar la noi în țară, în anul 2023, s-au înregistrat 31 de cazuri noi, în creștere față de anul anterior, cele mai multe cazuri fiind înregistrate în luna ianuarie, după consumul de alimente (infestate) din perioada sărbătorilor de iarnă. Astfel, în țara noastră, cel mai mare risc de infectare este prin consumul de carne de la porcii crescuți în gospodărie, deoarece aceștia, nefiind vânduți prin comerț cu amănuntul, nu sunt supuși inspecției veterinare, respectiv nu se trimit probe, pentru testare, de la animalele sacrificate. Persoanele care consumă carne crudă sau gătită insuficient sunt la risc de trichineloză. Chiar și consumul unei cantități mici de carne crudă, cum ar fi gustatul preparatelor din carne pe parcursul prelucrării, poate să pună persoanele la risc. Cârnații, șunca de casă, care conțin carne infestată, pot determina cazuri de trichineloză. Procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele de Trichinella spp”, au transmis reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Iași.

Cum pot ieșenii să prevină infectarea cu larve de Trichinella spp

Ieșenii pot preveni infectarea cu larve de Trichinella spp dacă achiziționează animale a căror carne doresc să o consume de la unități avizate sanitar-veterinar, dacă se aprovizionează cu carne și preparate din carne din unități comerciale specializate care pun în vânzare doar produse avizate sanitar-veterinar. De asemenea, probe de carne, din porcul sacrificat în gospodărie, trebuie trimise în centre autorizate ale autorităților sanitar-veterinare, pentru a se efectua examen microscopic, și consumați carnea doar după rezultatul negativ al examenului trichineloscopic, precum și probe din carnea de vânat în centre autorizate ale autorităților sanitar-veterinare, pentru a se efectua examen microscopic, și consumați carnea doar după rezultatul negativ al examenului trichineloscopic.

Pentru a evita îmbolnăvirea, trebuie evitată gustarea cărnii până când nu este complet gătită; procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele de Trichinella spp; înaintea gătirii, carnea trebuie congelată la o temperatură cuprinsă între (-)15°C și (-)25°C, timp de 20-30 de zile, iar grosimea feliei de carne să nu depășească 15 centimetri. În cazul cărnii de vânat, gătirea se face astfel încât să se atingă temperatura de peste 71°C în toată masa de carne (până carnea își schimbă culoarea din roz în gri). De asemenea, ieșenii trebuie să se asigure de buna curățare a tuturor ustensilelor care ating carnea, să curețe bine mașinile de tocat carne, înainte și după folosirea acestora, la tocarea cărnii de porc/vânat și să se curețe toate suprafețele și instrumentele folosite în această activitate, să-și spele bine mâinile după manipularea cărnii crude și să evite hrănirea animalelor cu resturi/măruntaie/sânge provenite de la vânat/porc crud. Aceste produse din carne care urmează să fie hrană pentru animale (de companie/din gospodărie/porci) trebuie neapărat prelucrate termic.

Bugetul.ro
Prigoana ANAF bagă spaima în proprietarii de mașini din România. Controalele autorității s-au întețit, iar inspectorii sunt neiertători cu cei care încalcă legea
redactia.ro
Cine este și cu ce se ocupă ginerele lui Gheorghe Hagi, Thomas Ferfelis
Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
a1.ro
Cum s-au îmbrăcat Gheorghe și Marilena Hagi la cununia religioasă a fiicei lor. Soacra mică, apariție demnă de covorul roșu
Playtech.ro
Anunţul momentului despre soţia lui Ion Iliescu! Toţi se aşteptau ca el să cedeze primul! Ce se întâmplă cu Nina, vestea a...
observatornews.ro
Daniela și soțul ei au transformat o idee într-o afacere parfumată. Mii de vizitatori le trec pragul
Playsport.ro
Elena Udrea, dusă de urgenţă la spital pentru operaţie. Adrian Alexandrov face acuzaţii: “Am aflat din presă şi de la...
Evz.ro
A lăsat fotbalul ca să parcurgă 3.800 de kilometri prin Australia în 60 de zile
realitatea.net
Guvernul Bolojan. Accize majorate cu 10%, facturi mai mari la electricitate și gaze. Cu cât s-ar putea scumpi carburanții, țigările și alcoolul
SportpeSurse
Mihai Leu a fost operat și a intrat în comă profundă! Ioan Andone: ”A suferit o hemoragie”. EXCLUSIV
Playtech.ro
Cenușăreasa litoralului românesc, staţiunea aproape goală la final de iunie. Era o bijuterie în comunism
Dailybusiness.ro
Ministrul Muncii: „Fără excepții!” Sporul pentru condiții vătămătoare, plafonat la 300 de lei pentru toți angajații din sectorul public
RomaniaTV
Corina Caciuc, ironizată pe internet pentru că-și editează excesiv pozele. E total diferită față de cum e în realitate: Dacă n-ai job, este și retușatul pozelor o activitate în sine
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
PRIMELE declarații ale Elenei Udrea, după decizia judecătorilor. A început să plângă în fața magistraților: Munca a fost grea, am spălat toalete
redactia.ro
O nouă tragedie aviatică! Trei persoane și-au pierdut viața
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare
Comentarii
  • pai spuneu WEF si OMS in Washington Post ca oamenii doar prin respiratie contribuie la incalzirea globala…daca mai mananca si porc….ne-am dus cu tot cu planeta :))))))))))

  • Bai tot carne de porc mancati ma? Cand viermi, lacuste si gandaci au fost autorizati pt. consum de UE? Cand puteti sa faceti o mancarica de larvele gandacului de balegar, autorizate pt. consum de UE?
    Suntem in 2024, nu mai bine va luati o imprimanta 3D de carne, ce, suntem in epoca de piatra?
    Evident sunt sarcastic dar carnea de vita e si mai sanatoasa.

  • Solutia la problema asta este sa mancati carne de cuc. Nu îngrașă, face bine la fel.si derivatele din laptele acestuia: brânză, smantana, si tot ce mai gaseste ciobanu printre ouă

  • va recomand produsele Gomantra pentru masa de Craciun
    sunt autorizate UE si nu contin gluten
    au un mare aport de soja si animalele au fost hranite masiv cu Bovaer

  • Normal ca recomanda carnea din comert ca e mai scumpa. Nu cumva sa cumperi mai ieftin de la tarani ca se supara supermarketurile! Daca este gatita peste 70 grade nu mai are trichineloză!

    • De unde și până unde e mai ieftină la țărani și/sau în piață? În market măcar sunt reguli stricte dpdv al igienei alimentare, au cursuri angajații pentru așa ceva și a curățeniei.

      • In supermarket e mult mai ieftină carnea, cumparam si eu până mi s-o luat de gustul de carton al cărnii de la ei si am trecut pe carnea din măcelărie. Scump, dar diferența se simte la gust

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
27 iunie 2025
27 iunie 2025