Piețele din Iași vor fi controlate de specialiștii Direcției Agricole. Aceștia vor controla toți comercianții de fructe și legume din cele 6 piețe din Iași, atât pe producători, cât și pe cei care doar comercializează marfa în piață
Direcția Agricolă va verifica piețele din Iași unde, în această perioadă, sunt comercializate fructe și legume de sezon. Specialiștii vor verifica dacă producătorii au atestate eliberate de autoritățile locale, au etichetat corespunzător produsele, vând legumele și fructele în interiorul pieței, unde sunt spații amenajate pentru comercializarea produselor. Specialiștii Direcției Agricole Iași vor verifica și carnetele de comercializare, documentul de identitate al producătorului agricol, dar și dacă produsele au etichete care să ateste denumirea produsului, localitatea de origine, data obținerii produsului și prețul de vânzare. Producătorii agricoli au obligația de a afișa etichetele într-un loc vizibil consumatorilor, fără a fi deteriorate.
De asemenea, inspectorii Direcției Agricole vor verifica și ceilalți comercianți din piețe care vând produse din lapte, ouă, carne sau pește. Administratorii piețelor au obligația de a informa autoritățile, pentru verificarea activității de comercializare cu produse agricole, despre faptul că eticheta nu a fost afișată, dacă este cazul, la locul de vânzare, de către producătorii agricoli.
Comercianții din piețele din Iași vor fi verificați
Producătorii care încalcă legislația privind etichetarea produselor și nu au toate documentele pentru a le comercializa riscă amenzi de până la 15.000 de lei. Potrivit Legii 145/2014, vânzarea unor produse agricole, altele decât cele din producție proprie, în baza carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol eliberat potrivit prevederilor legii, se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei. Specialiștii Direcției Agricole Iași verifică și serele producătorilor din județ care au cerut ajutorul de minimis în programul „Tomata”. Termenul de depunere a documentelor justificative vânzării a fost prelungit după ce fermierii erau disperați că vor pierde banii, după ce perioada de coacere a legumelor a întârziat cu două săptămâni, iar producătorii nu aveau timp să vândă legumele pentru a aduce documentele justificative vânzării. Ieșenii au depus 94 de cereri, cu o suprafață de sere de 42.500 de metri pătrați și solarii pe 147.258 de metri pătrați.
Producătorii din Iași primesc 3.000 de euro
Programul este împărţit în două cicluri de producţie, iar tomatele pot fi cultivate în ambele cicluri. Astfel, pentru primul ciclu de producție se acordă 3.000 de euro pentru 1.000 de metri pătrați de legume cultivate în spații protejate. Pentru restul legumelor cultivate în ciclul II de producţie, respectiv ardei gras şi/sau lung (kapia), castraveţi, fasole păstăi, salată, spanac şi ceapă verde, valoarea sprijinului este de 1.000 de euro/beneficiar. Legumicultorii din Iași au venit cu propuneri, pentru programul derulat anul acesta, privind producția și perioada valorificării producției.
Bugetul alocat acestui program, în anul 2022, este în valoare de 225 de milioane de lei. Direcția Agricolă îi va verifica pe acești producători care vând legume în piețele din Iași.
De 10 ani piata alexandru e plina de bisnitari si speculanti in cardasie cu militia corupta din piete ,vita de chirica e in cardasie cu betivu de starica ce fura la greu din incasarile ecopiata in detrimentu iesenilor ce stau ca oile si nu gandesc cand cumpara marfa alterata ,oua de avicola la pret de oua de tara ,se vinde alcool ,medicamente rusesti ,tigari ilegal …carne alterata ,marfa degradata ,fara acte fara nimic ,cei de la protectia consumatorului dorm ?
Autoritatile statului degeaba dorm …se trezesc cand e vorba de spaga …