Prima pagină » Economic Local » Direcția Agricolă Iași a virat tranșa a doua, în cuantum de 1,1 milioane de lei, către beneficiarii programului Tomata
Direcția Agricolă Iași a virat tranșa a doua, în cuantum de 1,1 milioane de lei, către beneficiarii programului Tomata

Direcția Agricolă Iași a virat tranșa a doua, în cuantum de 1,1 milioane de lei, către beneficiarii programului Tomata

12 oct. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Direcția Agricolă Iași a virat a doua tranșă, în cuantum de 1,1 milioane de lei către beneficiarii din Iași înscriși în programul Tomata. La nivelul județului Iași, 151 de beneficiari au primit acest ajutor de stat, ca urmare a depunerii documentației necesare la DAJ Iași

Producătorii din Iași au primit banii de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin intermediul Direcției pentru Agricultură Județeană, în cadrul OUG 13/2024 – schema de ajutor de stat pentru compensarea parțială pierderilor la cultura de tomate în spații protejate, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. La nivelul județului Iași, 151 de beneficiari au primit acest ajutor de stat, ca urmare a depunerii documentației necesare la DAJ Iași. Cuantumul ajutorului de stat este echivalentul în lei al sumei de 1.500 de euro pentru 1.000 mp, cu respectarea pragului maxim de 280.000 de euro/beneficiar. Producătorii au primit banii cu condiția depunerii documentelor privind obținerea și valorificarea unei cantități de minimum 3 kg tomate/mp, de pe suprafața de 1.000 mp, prevede legea. Cursul de schimb este de 4,9753 lei, pentru 1 euro.

Direcția Agricolă Iași a plătit a doua tranșă din programul Tomata

Schema de ajutor de minimis se acordă întreprinderilor/întreprinderilor unice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole pentru susţinerea producţiei de legume cultivate în spaţii protejate, respectiv producătorilor agricoli, persoane fizice care deţin atestat de producător, emis în baza Legii nr. 145/2014, pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, cu modificările şi completările ulterioare, valabil până la 31 decembrie 2025.

Producătorilor agricoli, persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale şi întreprinderilor familiale constituite potrivit prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 44/2008, privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, aprobată cu modificări şi completări, prin Legea nr. 182/2016, cu modificările şi completările ulterioare, dar și producătorilor agricoli, persoanelor juridice. Legumicultorii din Iași au primit subvențiile din programul Tomata 2024. Suma virată în conturi este în valoare de 150.000 de euro, reprezentând prima tranșă.

Fermierii din Iași primesc noi subvenții de la Ministerul Agriculturii

Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) începe plata avansului din subvenții peste câteva zile. Fermierii din Iași care exploatează terenuri agricole sau dețin ferme zootehnice vor primi 70 la sută din suma alocată fiecărei măsuri în parte. Plățile vor fi efectuate către 17.700 de fermieri din județul Iași care exploatează 270.000 de hectare de terenuri agricole. Sumele ce vor ajunge în conturile beneficiarilor sunt stabilite în funcție de numărul de fermieri. Fermierii care exploatează terenuri agricole primesc mai mulți bani în anul 2024, comparativ cu anul precedent. În total, vor fi achitate subvenții în cadrul a 40 de măsuri.

În cazul în care fermierii nu au primit avansul din subvenții până la 1 decembrie 2024, pot cere clarificări de la specialiștii APIA. În unele situații, dacă nu s-au finalizat controalele la unii fermieri sau aceștia nu au adus toate documentele cerute de inspectori, plata poate întârzia. De asemenea, fermierii care nu sunt eligibili la plată, în urma controalelor efectuate de APIA, nu primesc subvențiile. De asemenea, Direcția Agricolă Iași a virat a doua tranșă, în cuantum de 1,1 milioane de lei către beneficiarii din Iași, înscriși în programul Tomata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`