Direcția Agricolă Iași a controlat în ultimele 3 luni fermierii care comercializează produse ecologice, dar și magazinele unde se vând aceste produse. Au fost verificați 15 comercianți la care nu au fost găsite nereguli. Specialiștii în agricultură au demarat, în această perioadă, și campania de verificare a comercianților de fructe și legume. În anul 2020 au fost aplicate amenzi în valoare de 6.000 de lei și 3 avertismente
Inspectorii din cadrul Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași au verificat produsele ecologice comercializate în piețele și magazinele din Iași. În urma verificărilor nu au fost descoperite nereguli, ceea ce înseamnă că se respectă prevederile legale privind comercializarea și etichetarea produselor ecologice. Acestea pot să aibă calitatea de produs ecologic conform Regulamentului nr. 834/2007 privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice care prevede mai multe reguli. Termenii „bio” și „eco”, singure sau în combinație, pot fi utilizate în Comunitatea Europeană și răspund exigențelor enunțate în regulament, având în mod clar legătură cu producția ecologică.
De asemenea, nu se folosesc niciun fel de termeni, inclusiv termeni utilizați în mărci comerciale, sau practici utilizate în etichetare sau promovare ce pot induce în eroare consumatorul sau utilizatorul prin sugerarea faptului că un produs sau ingredientele acestuia răspund exigențelor prevăzute în regulamentul european. Fermierii din Iași care vând produse ecologice trebuie să obțină un certificat de la Direcția Agricolă, după ce respectă o serie de reguli clare. În ultimii ani a crescut interesul pentru obținerea acestui document care atestă faptul că aceste produse sunt curate, nu conțin chimicale și care trebuie să respecte anumite condiții ani de zile, pentru a putea păstra atestatul.
Ieșenii care vând produse ecologice au fost verificați de Direcția Agricolă
Potrivit specialiștilor din cadrul DAJ Iași, a crescut suprafața cu produse ecologice, în anul 2020, comparativ cu anul 2019. Numai în ultimul trimestru al anului precedent această suprafață a crescut de la 160.000 de hectare la 220.000 de hectare. Această suprafață totală cu culturi ecologice este exploatată de peste 300 de ieșeni care sunt în primul an de la atestare sau în anul 2 sau 3. În funcție de tipurile de culturi deținute de fermierii din Iași, aceștia au trimis mai multe documente la Direcția Agricolă pentru a primi atestatele de producători ecologici, fiind vorba de cultivatori de fructe de pădure, lavandă, legume, dar și apicultori care au solicitat și obținut atestatele.
De asemenea, până la sfârșitul lunii mai 2021, producătorii mai pot trimite documentele necesare obținerii certificatului de reconversie în agricultura ecologică. Transmiterea documentelor se face în format electronic prin e-mail, poștă sau fax sau prin asociațiile profesionale legal constituite în domeniul agriculturii.
Termenul de depunere a documentelor necesare pentru obținerea atestatului ecologic expiră la sfârșitul lunii mai 2021
Printre documentele necesare înscrierii sunt contractul încheiat între operator și organismul de inspecție și certificare menționat în fișa de înregistrare, declarația pe proprie răspundere în vederea înregistrării ca operator în sistemul de agricultură ecologică, conform anexei nr. 8 din HG 125112013 sau extras din SNIIF- Sistemul privind identificarea și înregistrarea animalelor din România, pentru fermierii cu animale crescute în sistem ecologic. Cea mai mare suprafață cu culturi ecologice, în Iași, este cea cu soia, urmată de grâu, lucernă, livezi, legume. Sunt și ferme zootehnice ecologice, dar și ferme apicole unde se produce miere ecologică. Cei care comercializează astfel de produse o fac la prețuri duble sau triple față de cele utilizate de fermierii care nu au atestat de producător ecologic. Direcția Agricolă a demarat, în această perioadă, controale la comercianții de legume și fructe, din piețele din Iași.