Prima pagină » Cultural » Secretele istoriei » Diplomatie in vreme de razboi
Diplomatie in vreme de razboi

Diplomatie in vreme de razboi

27 nov. 2015, 08:57,
în Cultural
a:3:{s:7:"site_id";i:3;s:6:"old_id";i:37672;s:8:"site_url";s:15:"cultural.bzi.ro";}

Al Doilea Razboi Mondial s-a caracterizat si printr-o activitate diplomatica mai mult sau mai putin discreta, menita fie sa aplaneze conflictele, fie sa rezolve probleme generate de configuratiile teritoriale si modificarea granitelor si sferelor de interese. Au existat contacte la nivel inalt atat cu Hitler, cat si intre aliati, pentru optimizarea actiunilor militare pe toate fronturile.

Dupa esecul de la München

A existat o incercare (am putea spune „timida”) a marilor puteri de a stopa militarismul lui Hitler. Dupa ce Germania a anexat Austria (1938), s-a desfasurat o intalnire la varf la München pentru a-l convinge pe führer sa se „multumeasca” doar cu o parte din Cehoslovacia. La acea tentativa diplomatica au participat prim-ministrii Neville Chamberlain (UK), Édouard Daladier (Franta), Mussolini (Italia) si cancelarul Adolf Hitler. Din pacate, pretentiile teritoriale ale Germaniei nu au fost potolite si Hitler si-a continuat campaniile de ocupatie in toata Europa.

Vezi si Conferinta de la Potsdam si infrangerea Japoniei

Cele trei mari conferinte de razboi ale aliatilor au fost, cronologic: Teheran 1943, cu participarea „celor trei granzi”, adica Roosevelt, Stalin si Churchill (printre altele, s-a decis debarcarea in Normandia); Yalta 1945 (februarie), cu decizii teritoriale postbelice majore; Postdam 1945 (iulie-august), cu noul presedinte SUA Harry Truman, Stalin si englezul Clement Attlee (care-l invinsese pe Churchill in alegeri). Aceasta conferinta s-a terminat la 2 august, iar la 6 august a cazut prima bomba nucleara americana in Japonia. Despre aceste conferinte am mai vorbit in articolele noastre. Mai putin cunoscute sunt conferintele cu participare bilaterala, care au fost mult mai numeroase, potrivit revistamagazin.ro.

Vezi si 70 de ani de la semnarea Acordurilor de la Bretton Woods

Dintre acestea remarcam Conferinta Quebec 1943 (august), la care au participat doar Churchill si Roosevelt (principala idee a fost Operatiunea „Overlord” – invazia din Normandia). Aceiasi mari lideri s-au mai intalnit in 1943 la Casablanca (unde a venit si Charles de Gaulle), cand Roosevelt a propus acceptarea ideii de „predare neconditionata a Germaniei”. In octombrie 1944, Winston Churchill prim-ministru al UK, s-a dus la Moscova unde a discutat cu Stalin si cu ministrul de externe al URSS, Molotov. Atunci s-a facut o uluitoare impartire procentuala a influentelor politice: 90 la suta Grecia pentru UK, 90 la suta Romania pentru URSS, 80 la suta Bulgaria pentru URSS si 50 la suta Iugoslavia pentru URSS etc. Stalin nu a avut pretentii in Italia.

Churchill s-a mai intalnit cu Stalin, printre altele, la Conferinta de la Moscova din august 1942, cand s-a discutat campania din nordul Africii si frontul din Franta. Roosevelt si Churchill s-au mai intanit si la Cairo (decembrie 1943), pentru neutralitatea Turciei. Churchill si Stalin s-au mai intalnit si la a Patra Conferinta de la Moscova (octombrie 1944), cand s-a discutat despre intrarea URSS in razboi cu Japonia si „procentele impartirii Balcanilor”.

In vasta activitate diplomatica din perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial au existat numeroase intalniri strategice in India, in Irak si Iran si in China. Aceasta tara, pe atunci condusa de Chiang Kai Shek, a primit sprijin american din cauza invaziei Japoniei. Principalele tari europene neutre au fost Irlanda, Portugalia, Spania, Elvetia, Suedia si Turcia. Argentina a fost pronazista, Cuba, Mexic si Brazilia antinaziste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
05 noiembrie 2024
05 noiembrie 2024