Polonia a decis să expulzeze 45 de diplomați ruși suspectați de spionaj împotriva țării, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului polonez de externe. Este una dintre cele mai mari acuzații de spionaj din ultimii zeci de ani.
Rusia are parte de cele mai negre sancțiuni din istorie, atât pe plan economic cât și diplomatic sau social. Vă aducem aminte că țara a fost eliminată din sistemul bancar SWIFT, iar Mastercard a blocat tranzacțiile rusești.
Zeci de diplomați ruși acuzați că ar fi spioni au fost expulzați din Polonia
Cei 45 de ruși fie sunt suspectați că sunt spioni, fie sunt asociați cu spioni, a declarat Stanislaw Zaryn, purtătorul de cuvânt al serviciilor speciale poloneze. Unul dintre ei a fost identificat în timpul unei investigații asupra unui cetățean polonez, care lucra în arhiva biroului de evidență civilă din Varșovia, pentru presupus spionaj, a spus Zaryn.
Polonezul a fost arestat săptămâna trecută pentru trei luni. Ambasadorul Rusiei în Polonia, Serghei Andreev, a negat acuzațiile după ce a fost chemat miercuri la ministerul polonez de externe. Zaryn a scris pe Twitter că ambasadorul Rusiei a repetat „minciuni absurde”, adăugând că este „un mare fals”. Altfel spus de la inceputul conflictului din Ucraina mai multe țări au expulzat diplomați ruși. Din considerente ce țin de siguranța națională dar și ca o formă de protest, sute de diplomați au fost trimiși înapoi la Moscova.
Probabil cel mai amplu scandal de acest tip de după războiul Rece a fost in momentul in care SUA, Germania și Polonia au expulzat peste 60 de persoane care ar fi fost bănuite că ar lucra in spionajul rusesc.
Pe de altă parte și Rusia a anunțat că va expulza un număr de diplomați americani într-o mișcare de tip „tit-for-tat”, după decizia SUA de a elimina 12 diplomați ruși. Washingtonul a anunțat luna trecută că îi va expulza pe diplomații ruși din misiunea ONU a țării din New York din cauza problemelor de securitate națională, iar ulterior a anunțat că va îndepărta un alt rus de la ONU despre care a pretins că este un spion.
Luni, ministerul rus de externe l-a convocat pe ambasadorul SUA în Rusia, John Sullivan, pentru a protesta împotriva etichetării de către președintele Joe Biden a liderului rus Vladimir Putin drept „criminal de război”. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a confirmat ulterior că „au primit o listă de diplomați declarați „persona non grata” de la Ministerul rus al Afacerilor Externe pe 23 martie”. Persona non grata este un termen folosit pentru a indica faptul că o persoană nu mai este binevenită sau acceptată. Nu este clar câți diplomați americani vor fi afectați de ordin și când vor fi expulzați din Rusia.
Intr-o anchetă din 2019 se dezvăluia faptul că Rusia avea o adevărată bază de spionaj in Europa. Serviciile de contraspionaj franceze, elvețiene și britanice au ajuns la concluzia că cincisprezece spioni ruși au folosit Alpii francezi ca bază pentru operațiuni în întreaga Europă. Potrivit cotidianului francez Le Monde, 15 ofițeri ai serviciului de informații al Armatei ruse (GRU), specializați în asasinate, au circulat pe continent începând cu 2014.
asemenea, cotidianul francez aminteşte că unul dintre cei 15 agenți ar fi fost identificat de Londra ca unul dintre cei trei autori ai otrăvirii cu neurotoxicul Noviciok a unui fost spion rus, Serghei Skripal, și a fiicei sale Iulia, la Salisbury, în Anglia, în martie 2018.
In incheiere este bine de menționat că expulzarea acestor diplomați ruși posibili spioni este ceva normal în contextul în care mai toate țările au avut parte de acest tip de scandal.