Prima pagină » Actualitate » Diploma de Bacalaureat, obligatorie pentru admiterea la şcolile postliceale sanitare
Diploma de Bacalaureat, obligatorie pentru admiterea la şcolile postliceale sanitare

Diploma de Bacalaureat, obligatorie pentru admiterea la şcolile postliceale sanitare

18 feb. 2022, 11:06,
în Actualitate

Potrivit unui proiect de lege iniţiat de către USR, doar absolvenţii de liceu care au diplomă de Bacalaureat se vor putea înscrie la şcolile postliceale sanitare.

Parlamentarii USR consideră că promovarea examenului de Bacalaureat ar trebui să fie filtrul principal pentru selectarea resursei medicale de calitate din domeniul sanitar.

Diploma de Bacalaureat, obligatorie pentru admiterea la şcolile postliceale sanitare

Proiectul de lege iniţiat de parlamentarii USR precizează că doar absolvenţii de liceu cu diploma de Bacalaureat se vor putea înscrie la şcoli postliceale sanitare.

Motivul proiectului de lege invocat de către aceştia a fost asigurarea calităţii resursei umane din Sănătate , ceea ce „este un imperativ pentru România”.

”Personalul medical bine pregătit, cu aptitudini individuale, cunoștințe solide și abilități interpersonale este premisa esențială a unui act medical de calitate (…) Asistentul medical este placă turnantă a echipei medicale care îngrijește pacientul. (…) Este un domeniu care necesită bune abilități cognitive, capacitatea de a învăța și de a deprinde competențe rapid și constant”, au precizat parlamentarii USR în proiect.

Deşi la ora actuală, o diplomă de absolvire a Bacalaureatului nu este neapărat necesare pentru înscrierea la cursurile şcolilor postliceale sanitare, USR consideră că promovarea examenului ar trebui să fie un filtru esenţial pentru selectarea resursei medicale de calitate din domeniul sanitar.

Această condiţie a mai existat şi în Legea învățământului din 1995, potrivit căreia aveau voie să se înscrie la concursul de admitere în şcolile sanitare postliceale doar absolvenţii de liceu cu diploma de Bacalaureat.

Școlile postliceale sanitare, la mare căutare în rândul tinerilor

Se pare că în ultima perioadă, sute de licențiați și doctoranzi renunță la posturi universitare pentru a deveni asistenți medicali generaliști. Salariile uriașe din sistemul sanitar îi determină pe mulți tineri să renunțe la ani întregi de studiu. Unii pleacă în străinătate pentru mii de euro, alții aleg să rămână în Iași pentru salarii ce pornesc de la 3.000 de lei lunar.

An de an, Școala Postliceală Sanitară „Grigore Ghica-Vodă” din Iași scoate, în medie, 500 de absolvenți. Dintre aceștia, 25 % sunt persoane care au terminat studii de licență, master și doctorat la universități din Iași cu alt profil. Din cauza faptului că oferta de muncă nu este pe măsura studiilor, ceimai mulți aleg să se pregătească pentru un domeniu care le oferă o posibilitate rapidă de angajare, dar și un salariu ofertant.

Diploma de asistent medical generalist este cunoscută la nivel european și nu numai. Absolvenți ai Școlii Postliceale Sanitare din Iași au reușit să se angajeze în locuri precum Australia și Canada. Salariul lor pornește de la 2.500 de euro și poate ajunge și la 4.000 de euro.

În cadrul uneia dintre emisiunile de sănătate din cadrul BZI Live, tema de discuție a fost sistemul postliceal sanitar ieșean, dar mai ales, cât de căutat mai este domeniul medical în rândul tinerilor.

În edițiile trecute ale Cotidianului BZI a fost prezentat cazul unei șefe de promoție a Școlii Postliceale Sanitare „Grigore Ghica-Vodă” din Iași, conferențiar universitar doctor cu specializare în Limba engleză. Aceasta, motivată de un salariu captivant promis în spitalele ieșene, dar și în sistemul sanitar din străinătate, a ales să studieze și pentru diploma de asistent medical generalist.

Reamintim, proiectul de lege iniţiat de către parlamentarii USR, precizează că doar absolvenţii de liceu care au diplomă de Bacalaureat se vor mai putea înscrie la şcolile postliceale sanitare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`