Prima pagină » Sanatate » Dinții de lapte: Ce trebuie să știi despre bebelușul tău

Dinții de lapte: Ce trebuie să știi despre bebelușul tău

20 dec. 2021, 11:23,
în Sanatate

Orice mămică trebuie să știe că dinții de lapte încep să se dezvolte din a 14-a săptămână de sarcină, chiar dacă erup mult mai târziu.

Primii dinți care apar sunt incisivii centrali inferiori, adică este vorba despre cei doi dinți de jos, situați la mijlocul mandibulei. De altfel, cei doi dinți din față sunt și primii care cad, fiind înlocuiți de dinții permanenți.

Dinții de lapte sunt primii dinți care îi apar unui om și sunt la fel de importanți ca dinții permanenți. De obicei, după vârsta de 5 ani, copiii încep să-şi piardă dinţii de lapte. Importanța dinților de lapte este dat de faptul că orice afecțiune apărută la dinții de lapte poate avea consecințe serioase asupra dinților definitivi și a mușcăturii corecte. Adică pierderea timpurie a dinților de lapte poate face ca dinții permanenți să crească strâmbi.

grafica dinti de lapte

Dinții de lapte: Care este ordinea în care aceștia apar

Dinții de lapte apar într-o ordine bine stabilită. Incisivi centrali inferiori sunt primii care apar între vârstele de 6 și 10 luni. Aceștia se schimbă în jurul vârstelor de 6-7 ani. După incisivii centrali inferiori urmează incisivii centrali superiori, care apar între 8 si 12 luni și pe urmă sunt schimbați la 6-7 ani.

Între 9 și 13 luni apar dinți sunt incisivii laterali superiori și care vor fi schimbați după 7-8 ani. Pe urmă, apar incisivii laterali inferiori între 10 și 16 luni. Aceștia se vor schimba la 7-8 ani.

Pe urmă apar primii molari în partea superioară, între 13 și 19 luni, primii molari în partea inferioară la vârstele de 14 și 18 luni, caninii superiori între 16 și 22 de luni, iar caninii inferiori între 17 și 23 de luni. Pe urmă, molarii secundari inferiori apar între 23 și 31 de luni și molarii secundari superiori între 25 și 33 de luni.

copil care se spala pe dinti

Cum trebuie să ai grijă dinții de lapte

Înainte ca dinții de lapte să erupă, părinții trebuie să aibă grijă să maseze gingia copilului pentru ca dințișorii să iasă mai ușor. De asemenea, părinții trebuie să aibă grijă ca în  jurul vârstei de 3 ani, copilul să înceapă să se spele singur pe dinți. Micuțul trebuie învățat că procedura trebuie să dureze cel puțin trei minute. Asta deoarece și dinții de lapte se pot caria, iar cariile evoluează mult mai repede la copii decât la adulți.

Igiena orală a dinților de lapte nu diferă de cea a dinților adulților. Astfel, periajul dentar trebuie realizat de cel puțin două ori pe zi, dimineața după prima masă a zilei, și seara, înainte de culcare. Medicii stomatologi recomandă ca părinții să aibă în vedere că periajul dinților de lapte ar trebui făcut chiar după fiecare masă sau gustare. În plus, trebuie avut mare grijă la numărul de gustări dulci ce se dau micuțului deoarece acestea pot duce la apariția cariilor.

dinti bebelus

La început, este recomandat ca micuțul să fie supravegheat de un adult în timpul periajului dentar. Cei mici vor fi foarte încântați să se spele singuri pe dinți la început, dar pentru a fi siguri că o fac corect trebuie supravegheați.

În funcție de vârsta copilului sunt recomandate periuțe de dinți cu mărimi potrivite dimensiunii cavității orale și cu mânere adaptate pentru cei mici. În plus, pasta de dinți care se folosește trebuie să specială pentru micuți, având diferite arome.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 ianuarie 2025
13 ianuarie 2025